De opleiding hbo-informatica is populair onder jongens in vierde en vijfde klas van de havo en klas vijf en zes van het vwo. Na onder andere verkeersvlieger en bedrijfseconomie staat de bacheloropleiding op een vijfde plaats. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van Qompas, uitgever van digitale titels op het gebied van studiekeuze, carrière en persoonlijke ontwikkeling, waarin het keuzegedrag van studiekiezers is geanalyseerd.
Het rapport laat naar aanleiding van het gebruik van het online studiekeuzeprogramma Qompas Studeren in schooljaar 2008-2009 de voorkeuren van studiekiezers zien met betrekking tot onder andere opleidingen en hogescholen. Hoewel de hbo-opleiding Informatica zijn plek in de top 25 meest populaire studies kwijtraakte, wint de studie onder jongens in de laatste twee klassen van de havo en het vwo juist terrein.
Meisjes
Ten opzicht van vorig jaar steeg de opleiding in de top 20 hbo-studies onder jongens van de twaalfde naar de vijfde plaats. Dat de studie niet terug is te vinden in de top 25 is mede te wijten aan het feit dat meisje bijna tweemaal zoveel opleidingen bekijken als jongens en dit in de top 25 ranking van populairste hbo-studies niet wordt gecorrigeerd. De interesse van meisjes weegt in de top 25 dus zwaarder.
Technische Informatica deed het minder goed. De hbo-opleiding zakte in de top 20 hbo-studies onder jongens tien plaatsen. Stond de studie vorig jaar nog op de zesde plaats, dit schooljaar moet het genoegen nemen met een zestiende plek.
Qompas Studeren is ontwikkeld voor leerlingen van de laatste twee klassen van de havo en het vwo die een bacheloropleiding willen kiezen aan een hogeschool of universiteit in Nederland. Jaarlijks gebruikt ongeveer één op de drie scholieren Qompas Studeren als hulpmiddel voor het maken van hun studiekeuze.
Heel onverstandig van deze jongelui. Ze moeten het straks op de global marketplace opnemen tegen miljoenen mensen uit india, china, brazilie, oude sovjet-republieken, oost-blok landen en dan nog eens goed opgeleide specialisten en entrepreneurs uit de states. Hopelijk is het UWV in staat hen na hun tien jarige carriere op te vangen en te helpen aan een baan met meer toekomst.
@Jan: over kortzichtigheid gesproken.
@Jan: ik denk dat jij eens op monsterboard moet kijken voordat je begint te praten.
Jan gaat met zijn reactie enigszins kort door de bocht, maar hij heeft zeker wel een punt. De concurrentie vanuit andere delen van de wereld wordt alleen maar groter. De vraag is dus in welke mate er in de toekomst nog vraag is naar keiharde techneuten, aangezien dit werk redelijk eenvoudig te outsourcen is. Een bedrijfskundige opleiding met een aanzienlijke IT-component lijkt een verstandiger keuze, omdat je hier meerdere kanten mee op kunt.
Dit neemt niet weg dat iedere jongere de opleiding moet kiezen die hem het meest aantrekkelijk lijkt, en carrierekansen vormen slechts een deel van deze overweging.
Gewoon kiezen voor bedrijfseconomie. Lees net dat managers e.d. van banken in Engeland dit jaar alweer veel meer bonussen krijgen dan volgend jaar. *zucht*