Op 22 oktober start de verkoop van Microsoft Windows 7. Om medewerkers voor te bereiden op de demodagen voor eindgebruikers eind oktober organiseerde BAS Group een kick-off voor BAS Distributie-dealers en zijn eigen computerwinkelketens MyCom en Vobis. Zij zagen in een demo dat Windows 7 eigenlijk vooral een verbeterde versie van Windows Vista is. Belangrijkste boodschap: de lancering kan een hoop extra omzet opleveren.
Op 29, 30 en 31 oktober organiseert BAS Group vanweg de lancering van Windows 7 demodagen voor eindgebruikers. Zo’n honderd winkels van computerdistributeur BAS Group namen de moeite om afgelopen zondag naar Burgers Zoo te gaan. In de Arnhemse dierentuin kregen ze van Bas Group en Microsoft alvast een voorproefje van de nieuwe mogelijkheden. Oud-Dynabyte-oprichter Milroy Distel, per 1 augustus in dienst getreden bij BAS Group, spiegelde de aanwezigen in het Safari Meeting Centre van Burgers Zoo het belang van de lancering van Windows 7 voor. ‘Het kan in deze moeilijke tijden voor een omzetpush zorgen. Voor ons is het belangrijk te weten dat we marktaandeel moeten winnen. Alleen dan groeien we ten opzichte van de concurrentie; het puur groeien in euro’s is voorbij.’ Distel noemt de landelijke dekking met zo’n tweehonderd winkeldeuren een belangrijk concurrerend voordeel. Dat maakt het organiseren van landelijke acties en het creëren van inkoopvolumes eenvoudiger.
Slecht en goed nieuws
Na Distel trad Microsoft’s oem-channelmanager Erik Dams ten tonele. Hij bracht de aanwezigen eerst slecht nieuws: de meest recente IDC-cijfers over het derde kwartaal van 2009 lieten een daling van 4,1 procent van de pc-markt zien en een daling van 14,4 procent van het consumentensegment daarvan. Daarna volgde het goede nieuws: in MP Systems, de computersystemen van MyCom, Vobis en BAS Distributie, zit wél groei, en wel maar liefst 107,1 procent (daarmee ruim eindigend boven diverse concurrerende pc-verkopers, waaronder Dell).
Na Dams was het tijd voor de demo van Windows 7, gegeven door de Microsofters Tony Krijnen en Paul van Heel. Het motto van het nieuwe besturingssysteem blijkt ‘werkt zoals jij het wilt’ te zijn. Wat zoveel betekent als dat een gebruiker het systeem meer naar eigen hand kan zetten. Of zoals Van Heel het uitdrukt: ‘er zijn vele nieuwe mogelijkheden, maar je kunt ze ook allemaal uitzetten.’ Collega Krijnen liet er een paar zien, zoals het ‘pinnen’ van een belangrijk document als icoon in de taakbalk, zodat het direct beschikbaar is, en de preview: wie met zijn muis op een icoon in de taakbalk gaat staan, krijgt een popup te zien van het programma of bestand. Ook kunnen er gemakkelijker twee mappen of documenten naast elkaar op het scherm worden geopend: het zogenaamde ‘snap’-commando. ‘Dit roept het oude Norton-Commander-gevoel op’, aldus Krijnen. Een aardig nieuwigheidje is verder de calculator. Die heeft ook een make-over gekregen en bevat een omrekenmodule in eenheden voor bijvoorbeeld gewichten of inhoudsmaten.
Focus op netbook
Windows 7 kent in Nederland minder variaties dan Windows Vista, te weten Starter, Home Premium, Professional en Ultimate. De Basis-versie is weggelaten en Vista Business is Professional geworden. Hoe hoger de versie, des te meer mogelijkheden, maar het is niet zo, zoals bij Vista, dat in een hogere versie functionaliteiten worden weggelaten die een lagere versie wel kent (bij Vista Business ontbrak bijvoorbeeld Windows Mediacenter). De Starter-versie is eigenlijk bedoeld voor netbooks. Volgens Van Heel had Microsoft de opkomst van deze pc gemist en is XP eigenlijk niet bedoeld voor netbooks. ‘In Windows 7 is er focus op de netbook’.
Sneller
Het grootste verschil met voorgaande Windows-besturingssystemen is de snelheid, bezweert Van Heel. ‘Er wordt minder geheugen gebruikt, er worden minder programma’s geladen en de belangrijkste programma’s en services worden als eerste opgeroepen; de rest blijft dan op de achtergrond. Zie het als het ritsen tijdens het invoegen op de snelweg; dat vermindert de kans op files.’ Hij wijst op een nieuwe functies die vanaf Home Premium in het systeem zit: de automatische backup. Ook is er een kleine partitie van 100 MB voor opstartherkenning. ‘Mocht de pc crashen tijdens het aanzetten, dan zorgt die partitie ervoor dat bij de pc bij het opnieuw opstarten begint bij het punt waarop die bleef hangen.’
Live als e-mail
Beide heren zeggen dat alle applicaties en apparaten die compatibel zijn met Windows Vista ook werken onder Windows 7. Voor uitzonderingen bestaan speciale patchregelingen, bijvoorbeeld kleine boekhoudprogramma’s in een XP-mode die gebruikers onder Vista nog wel kunnen gebruiken. Windows XP-gebruikers die willen overstappen naar Windows 7 moeten sowieso rekening houden met een schone installatie. ‘Ze krijgen wel korting, maar er bestaan geen updatemogelijkheden. Voor Vista-gebruikers is er wel een update. Die versie verschilt qua achtergrond niet veel met Windows 7.’ Het e-mail verandert overigens wel: Windows Live is de verzamelnaam voor internettoepassingen en daar valt e-mail ook onder (dus geen Outlook of Windows Mail meer).
Over de BAS Group
BAS Group levert computersystemen via BAS Distributie aan kleine ondernemers, computershops, grote winkelketens als Kruidvat, Neckermann en Makro en de eigen computerwinkelketens Vobis en MyCom. De omzet lag in 2008 op 220 miljoen euro. Er werken ruim driehonderd medewerkers bij de distributeur/computerretailer.
Windows 7 voor de zakelijke markt
De zakelijke markt kwam nauwelijks aan bod tijdens de sessie van BAS Group die vooral is gericht op de individuele gebruiker. Windows 7 biedt echter eigenschappen die ook voor grootgebruikers interessant kunnen zijn. Onderzoeksbureau Forrester noemt het volgende kwartet: AppLocker, DirectAccess, BranchCache en BitLocker.
AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma’s gebruikers mogen starten, via het maken van ‘white lists’ en/of ‘black lists’.
DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via ‘secure tunneling’ een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd.
BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar bijkantoren versnellen door deze op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7 server in een bijkantoor of de cache van desktopmachines.
BitLocker verplicht gebruikers om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies.