Werknemers die een hoog salaris belangrijk vinden, kunnen het beste een baan in het bedrijfsleven zoeken. Dat geldt tenminste voor personeelsleden met een hoog IQ. Anders is de overheid een betere optie. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Jesse Delfgaauw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Volgens Delfgaauw worden slimme werknemers in het bedrijfsleven beter betaald dan bij de overheid. Dat zou vooral komen doordat in het bedrijfsleven meer gewerkt wordt met prestatiebeloningen. Volgens de hoogleraar loopt het Rijk daardoor goede werknemers mis.
Hoewel Delfgaauw onderzoek deed naar Amerikaanse werknemers, vermoedt hij dat zijn conclusie ook op Nederlands personeel van toepassing is. 'Het zit niet in de Nederlandse cultuur om te protesteren omdat je beter bent dan een ander', aldus de hoogleraar. 'Deze mensen houden dus hun mond, maar op den duur vertrekken ze.'
Imagocampagne
Ook de het variabele salaris dat niets met intelligentie te maken heeft, is bij de overheid lager, bleek uit salarisonderzoek van consultancybureau De Breed en Partners. Vorig jaar kreeg een ict'er in het bedrijfsleven een gemiddelde winstdeling van 3.271 euro tegenover 799 euro bij de overheid. Ook de onkostenvergoeding van de overheid lag met 516 euro een stuk lager dan in het bedrijfsleven (1.032 euro).
Het Rijk startte onlangs een imagocampagne, omdat de werkgever moeite heeft met het werven van ict'ers. Hoewel het aantal vacatures minder is dan een jaar geleden, zoekt het Rijk nog steeds naar automatiseerders. Volgens ict-recruiter Anouk Mulder zijn zij lastig te vinden 'doordat de ict'er de loopbaanmogelijkheden van de rijksoverheid niet kent'. Naast de imagocampagne probeert de werkgever de situatie te verbeteren met een speciale website en het bezoeken van beurzen en evenementen.
Laat de overheid iets doen aan de selectie-eisen waarbij ICT-mensen worden geworven.
Overal waar je kijkt en zoekt: HBO-niveau, aangevuld met een aantal jaren werkervaring.
Leuk, je bent net afgestudeerd aan de HBO, komt op de arbeidsmarkt zonder werkervaring. Tada… geen werk te vinden.
Eindelijk de MBO vacature gevonden die je wilt hebben: Je krijgt een negatief antwoord van de vacature waarop je hebt gesolliciteerd omdat je geen certificaten op hoog niveau hebt, of, in de meeste vacatures MCSE/MCSA gecertificeerd moet zijn.
Kom op Nederland, wat willen jullie nu precies?
“Overheid moeite heeft met het werven van ict’ers.”
HOU OP MET DE ONZIN COMPUTABLE!!!
bijna de hele linie is vacaturestop bij de overheid!
ook mijn project is net gestopt!
HOU OP MET DE ONZIN COMPUTABLE!!!
werkgever moeite heeft met het werven van ict’ers.
Waar, beste Computable? Waar?
Je bedoelt de vacaturestop bij ministerie van VW b.v.?
Weet je wat het is?
Jarenlang lachten we, consultants, de “halve zolen” uit bij de overheid!
Ze zaten koffie te zuipen, in gekrompen C&A-truitjes …
maar als er iets moest gebeuren, zagen ze beren op de weg .. hups, iemand inhuren van Cap of CMG!
Nu: ze lachen ons uit met hun vaste banen!
Mijn ervaring is dat een hoog IQ pas onderkend wordt als dat wordt ondersteund met diploma?s of een bul. Ik heb buiten de ICT nog nooit meegemaakt dat bedrijven een IQ ? of competentietest o.i.d. afnemen om vast te stellen wat voor vlees ze in de kuip hebben (waarbij aangetekend dat in de ICT vooral getest wordt op logisch/analytische aanleg). Maar toch, in die zin hebben veel ICT bedrijven een voorsprong op het reguliere bedrijfsleven, zowel als op de overheid – waar de vraag om diploma?s zo mogelijk nog groter is. Verder staat er niets in het artikel wat de meeste mensen nog niet weten.
Ik wil er wel een paar stellingen op loslaten.
1. Met een hoog IQ, maar zonder diploma?s kun je in de ICT meer verdienen dan bij de overheid of het bedrijfsleven.
2. Heb je niet alleen een hoog IQ maar ook nog diploma’s, dan ben je in het algemeen in het bedrijfsleven beter af, inclusief de ICT.
3. Als je gaat voor een 36-urige werkweek, dan moet je bij de overheid of semi-overheid zijn, los van je IQ of diploma?s.
4. Heb je een (wat) lager IQ, maar wel diploma’s dan is de overheid sowieso een goede optie, tenzij je de juiste attitude hebt en hard wilt werken; dan moet je weer in het bedrijfsleven zijn.
5. Heb je alleen maar een laag IQ en geen diploma’s, dan is het bedrijfsleven of het werkbedrijf de plek waar je terecht kunt.
In alle gevallen, behalve misschien bij 5, kun je, als je over een ondernemende geest beschikt, communicatief bent ingesteld en barst van het zelfvertrouwen (wat min of meer los staat van IQ), natuurlijk ook gewoon voor jezelf beginnen.
Overigens is alles relatief en mis ik de definitie van slim, c.q. ?een hoog IQ? (110, 120, 130, 140, hoger?). Bovendien, als je bij de overheid voor 36 uur werken 3500 per maand verdient, terwijl je voor 5000 per maand in het bedrijfsleven werkt en 50 uur per week draait, dan is de relatieve netto winst nihil, heb je meer stress en loop je meer risico, zeker in de ICT. Wat is dan slim?
“Hoewel Delfgaauw onderzoek deed naar Amerikaanse werknemers, vermoedt hij dat zijn conclusie ook op Nederlands personeel van toepassing is”
Dit heet een aan-name, assumption.. en is net echt een basis voor een goed gedegen onderzoek heer Delfgauw
‘Het zit niet in de Nederlandse cultuur om te protesteren omdat je beter bent dan een ander’, aldus de hoogleraar. ‘Deze mensen houden dus hun mond, maar op den duur vertrekken ze.’
Als je wel het lef hebt om dat wel te doen – onafhankelijk van je IQ – binnen een bedrijf, word je massaal aangevallen door de mindere goden, die als een groep ratten gaan knagen aan je enkels en je kop boven (het liefst) onder het corporate maaiveld afhakken.
Wie zwijgt is slim(mer):
Het loont dus in deze verziekte “schuld, schaamte, boete doen” cultuur en maatschappij om wijsenlijk je mond te houden. Anders sta je heel rap, heel slim op straat, bij welk bedrijf dan ook. Dit is geheel onafhanklijk van welke vorm van financiele beloning dan ook. Dit heeft alles te maken met het verziekte maatschappelijk klimaat in Hol-land.
Klopt idd HK.
Ik werk bij de overheid voor 3500 euro voor 36 uur in de week, mag niet klagen!
-Opleidings mogelijkheden zijn prima.
-Leuk werk, in de ICT altijd erg dynamisch ook bij de overheid.
-Leuke projecten.
-4 dagen in de week werken!
-Meer prive tijd.
Voor mij de goede verhouding!
Tja, was is geld he, minder belangrijk dan een leuk prive leven en een leuke werkomgeving! Het enige is dat je het geld nodig hebt om te leven.