Werknemers die een hoog salaris belangrijk vinden, kunnen het beste een baan in het bedrijfsleven zoeken. Dat geldt tenminste voor personeelsleden met een hoog IQ. Anders is de overheid een betere optie. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Jesse Delfgaauw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Volgens Delfgaauw worden slimme werknemers in het bedrijfsleven beter betaald dan bij de overheid. Dat zou vooral komen doordat in het bedrijfsleven meer gewerkt wordt met prestatiebeloningen. Volgens de hoogleraar loopt het Rijk daardoor goede werknemers mis.
Hoewel Delfgaauw onderzoek deed naar Amerikaanse werknemers, vermoedt hij dat zijn conclusie ook op Nederlands personeel van toepassing is. 'Het zit niet in de Nederlandse cultuur om te protesteren omdat je beter bent dan een ander', aldus de hoogleraar. 'Deze mensen houden dus hun mond, maar op den duur vertrekken ze.'
Imagocampagne
Ook de het variabele salaris dat niets met intelligentie te maken heeft, is bij de overheid lager, bleek uit salarisonderzoek van consultancybureau De Breed en Partners. Vorig jaar kreeg een ict'er in het bedrijfsleven een gemiddelde winstdeling van 3.271 euro tegenover 799 euro bij de overheid. Ook de onkostenvergoeding van de overheid lag met 516 euro een stuk lager dan in het bedrijfsleven (1.032 euro).
Het Rijk startte onlangs een imagocampagne, omdat de werkgever moeite heeft met het werven van ict'ers. Hoewel het aantal vacatures minder is dan een jaar geleden, zoekt het Rijk nog steeds naar automatiseerders. Volgens ict-recruiter Anouk Mulder zijn zij lastig te vinden 'doordat de ict'er de loopbaanmogelijkheden van de rijksoverheid niet kent'. Naast de imagocampagne probeert de werkgever de situatie te verbeteren met een speciale website en het bezoeken van beurzen en evenementen.
Het loopbaanadvies wat ik geef. (hierbij is geen waardeoordeel gegeven over mensen die al ergens werken, dit gaat meer over de keus die je maakt)
Zij die minder dan gemiddeld presteren:
Ga werken bij de overheid of weinig verdienen in het bedrijfsleven.
Zij die beter dan gemiddeld presteren:
Ga veel verdienen in het bedrijfsleven.
De allerbesten:
Ga het meest verdienen als zelfstandige en werk aan een eigen onderneming.
IQ is hier echter ondergeschikt aan hoe goed je in staat bent waarde toe te voegen.
Als goede ICT’er ben je toch gek als je bij de overheid werkt? ICT is namelijk helemaal geen kerntaak van de overheid, en facilitair werk geeft nooit de voldoening, het aanzien en de winst die je zou krijgen binnen een IT organisatie.
Laat ze jouw bedrijf maar inhuren! Maar dat doet de overheid niet, die kijkt alleen naar de grote spelers die geen waar voor hun geld leveren.
Overigens…winstdeling bij de overheid? Is dat niet zoiets als teveel betaalde belasting of probeert men het bedrijfsleven hier na te doen?
Wat een simpel onderzoek en naieve conclusie. Cut en Paste van iets Amerikaans …
Alsof wij als hen zijn (behalve JP)
“Volgens ict-recruiter Anouk Mulder zijn zij lastig te vinden ‘doordat de ict’er de loopbaanmogelijkheden van de rijksoverheid niet kent'”
Wat een leuterverhaal, doodgewoon het feit dat 36 uur werken leuk is maar (in deze tijden) niet opweegt tegen meer geld en/of een auto van de zaak en meer van dergelijke voorzieningen.
Met meer vrije tijd kan ik helaas nog altijd geen hypotheek betalen.
Huub , ik weet van niets
@Mark: Een gokje.. jij hebt een eigen bedrijf en hoort dus tot de allerbesten.
Weer een overbodig onderzoek dat een open deur intrapt. Het mag al jaren algemeen bekend zijn dat de beloningen in het bedrijfsleven beter zijn dan bij de overheid.
Een ex-ambtenaar
@Roel: ik geef mensen alleen dat advies. En dan nog alleen als ze allround genoeg zijn.
Zoals ik al zei geef ik geen waardeoordeel over mensen die zich al in een bepaalde positie bevinden. Dus ook niet over mijzelf.
@Ekner,
Als je bij de overheid in 36 uur hetzelfde kan verdienen als in het bedrijfsleven in 40 uur, dan zou het probleem dus zijn opgelost?
Uiteindelijk gaat het dan alleen maar om netto salaris. Maar zelfs dat is niet zo simpel. Bij de overheid gaat er vaak meer van het bruto salaris af dan in het bedrijfsleven, 55+ uittreedregelingen enzo…)
Dat je dan bij veel IT banen zelf ook weer moet rekenen met auto v/d zaak en onkostenvergoedingen maakt het alleen maar ingewikkelder. Als je genoeg verdient koop je zelf toch een mooie auto? Is uiteindelijk ook nog stukken goedkoper…
Mark, je zeurt meer dan iets te zeggen. In het bedrijfsleven maak je zelf uit hoeveel je waard bent. Gen werkgever zal je in twijfel nemen als jij meerwaarde levert. Ministeries zouden wereldwijd moeten worden gerund door de maatschappij. overheden zijn er te over.
Het probleem wordt ook door de overheid veroorzaakt. De eisen die zij stellen zijn enorm hoog, de ruimte die je krijgt voor ontwikkeling en groei zijn minimaal en de beloning is ver onder de maat. De norm is de kwaliteit van de externe adviseur maar die laat zich niet strikken.