Ict’ers die een hoog salaris belangrijk vinden, kunnen het beste een baan in het bedrijfsleven zoeken. Dat geldt tenminste voor automatiseerders met een hoog IQ. Anders is de overheid een betere optie. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Jesse Delfgaauw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Volgens Delfgaauw worden slimme werknemers in het bedrijfsleven beter betaald dan bij de overheid. Dat zou vooral komen doordat in het bedrijfsleven meer gewerkt wordt met prestatiebeloningen. Volgens de hoogleraar loopt het Rijk daardoor goede werknemers mis.
Hoewel Delfgaauw onderzoek deed naar Amerikaanse werknemers, vermoed hij dat zijn conclusie ook op Nederlands personeel van toepassing is. ‘Het zit niet in de Nederlandse cultuur om te protesteren omdat je beter bent dan een ander’, aldus de hoogleraar. ‘Deze mensen houden dus hun mond, maar op den duur vertrekken ze.’
Imago campagne
Ook de het variabele salaris dat niets met intelligentie te maken heeft, is bij de overheid lager, bleek uit salarisonderzoek van consultancybureau De Breed en Partners. Vorig jaar kreeg een ict’er in het bedrijfsleven een gemiddelde winstdeling van 3.271 euro tegenover 799 euro bij de overheid. Ook de onkostenvergoeding van de overheid lag met 516 euro een stuk lager dan in het bedrijfsleven (1.032 euro).
Het Rijk startte onlangs een imagocampagne, omdat de werkgever moeite heeft met het werven van ict’ers. Hoewel het aantal vacatures minder is dan een jaar geleden, zoekt het Rijk nog steeds naar automatiseerders. Volgens ict-recruiter Anouk Mulder zijn zij lastig te vinden ‘doordat de ict’er de loopbaanmogelijkheden van de rijksoverheid niet kent’. Naast de imagocampagne probeert de werkgever de situatie te verbeteren met een speciale website en het bezoeken van beurzen en evenementen