In elke server zit tegenwoordig een hard disk (HD). Direct ingebouwd of benaderd over het netwerk via san of nas. De huidige harde schijven hebben echter drie grote nadelen: kwetsbaar, warm en traag.
De ontwikkeling van de huidige harde schijf loopt sterk achter op die van de rest van de serverwereld. Hoewel de capaciteit met de jaren goed gegroeid is en ons tegenwoordig al schijven van 2 TB brengt, is de hoogste snelheid nog altijd maar 130 MB/s (Seagate Savvio). Daarnaast kan er met een HD niet meer dan gemiddeld vijfhonderd bewerkingen per seconden gedaan worden.
Om de traagheid te ondervangen worden er vaak meerdere schijven parallel aangesproken. Door het aantal schijven groter te nemen dan nodig kan zelfs de kwetsbaarheid worden ondervangen, omdat dan de informatie redundant verdeeld word over alle schijven. Het wordt er echter wel warmer van, iets waarvan de HD stuk gaat, dus dat moet gekoeld worden.
SSD (solid state drive)
Een SSD is een verzameling flashgeheugen in de vorm van de harde schijf. De meeste mensen kennen dit wel als een usb-stick of de SD-kaart voor het fototoestel. De SSD heeft een aantal grote voordelen. Ze zijn sneller, 270 MB/s (Intel X25-E), maar kunnen vooral veel meer bewerkingen per seconden aan, een gemiddelde van 16.000 IOPS (input/output operations per second) is goed haalbaar. Verder zijn ze betrouwbaarder; een 2.000.000 MTBF (mean time between failures) voor de SSD en 1.600.000 voor de HD. En hoewel het voor een serveromgeving niet echt van belang is, als een SSD valt kan deze een tien keer hogere G kracht hebben dan de HD.
De twee voorbeelden die ik hierboven gebruik heb zijn beide enterprise class-apparaten. Dit zijn vanzelfsprekend de duurdere uitvoeringen. De prijzen zijn tien euro per GB voor de SSD (groot: 64 GB) tegenover 3,50 euro per GB voor de HD (73 GB). Hier lijkt de HD een voorsprong te hebben. Voor servers is echter het aantal bewerkingen per seconde van belang (IOPS). Dit in ogenschouw genomen draait het beeld om: de SSD kost 0,02 euro per IOP en de HD 0,41 euro per IOP.
Puur voor de performance, zoals voor databasetoepassingen, is de SSD nu al een winnaar. Databases willen hun log files en indicies op zo snel mogelijke hardware hebben en SSD heeft hier een duidelijke voorsprong. Grote hoeveelheden data kunnen op dit moment nog goedkoper op grote, maar tragere, harde schijven worden opgeslagen. Maar door de andere voordelen van SSD's, zoals minder koeling; minder verbruik (CO2 ), minder uitval, zijn ook hier SSD's al een goed alternatief.
Groen
Een eenvoudige manier van optimaliseren is het uitzetten van wat je niet gebruikt. Hoewel een enterprise class harde schijf jaren achter elkaar kan draaien zonder problemen, zijn deze schijven niet gemaakt om vaak uit en aan te zetten. Daarnaast duurt het meerdere seconden om een schijf vanuit stilstand op te starten. Dit soort schijven blijft dus altijd draaien. Een draaiende harde schijf verbruikt in rust ongeveer 4 Watt, wat resulteert in 14,69 kilo CO2 per jaar.
Een SSD heeft voor ons milieu twee voordelen. Ten eerste gebruikt een SSD minder stroom. Maar wat veel belangrijker is, een SSD kan eenvoudig uit en aan worden gezet. Een SSD die in slaapstand staat verbruikt ongeveer 0,06 Watt. Dit is ongeveer 0,22 kilo CO2 per jaar. Hierdoor kan een complete serverinfrastructuur in slaap worden gezet als deze niet gebruikt wordt. En koeling? De SSD die ik hier als voorbeeld gebruik, werkt van nul tot zeventig graden.
Voor de thuisgebruiker is een SSD misschien nog te duur, maar binnen een serveromgeving levert het gebruik van SSD meer performance, minder kosten en een lagere milieu belasting op. En de SSD is pas net aan zijn opmars begonnen.
Ik heb een X25-E al een half jaar naar tevredenheid “draaien” in een MS SQL server.
Toch zijn de meningen verdeeld over in hoeverre Intels oplossing Enterprise geschikt is. (zie dicussie naar aanleiding van deze blog http://www.c0t0d0s0.org/archives/5993-Somewhat-stable-Solid-State.html)
Ik geloof dat de toekomst voor Solid State storage ligt in PCI kaarten. Misschien niet geheel toevallig dat Intel is gestopt met RoC voor SAS en SATA en op IDF 2009 een prototype PCI-e kaart toonde met 300 GB aan solid state capaciteit inclusief ingebouwde RAID???