Nederlandse bedrijven plaatsen hun bedrijfsgegevens relatief vaak buiten de deur. In ons land brengt 12 procent van de bedrijven zijn gegevens onder in een rekencentrum op afstand. Dat is meer dan in andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Door de economische omstandigheden besteden bedrijven steeds vaker datacenterdienstverlening uit. Dat concludeert marktonderzoeker IDC na Europees onderzoek van de datacentermarkt.
Door de toename van digitale bedrijfsgegevens kiezen steeds meer bedrijven voor beheer op afstand. Door de huidige economische situatie hebben bedrijven niet de financiële middelen om te investeren in een eigen datacenter. Nederland telt op dit moment 445.000 vierkante meter aan datacenterruimte. Het gaat om 180.000 vierkante meter datacenteroppervlakte binnen bedrijven (inhouse) en 275.000 vierkante meter datacenterruimte die commercieel wordt geëxploiteerd. Daarbij worden bedrijfsgegevens in een ruimte buiten het bedrijfspand van de klant bewaard.
Dat steeds meer bedrijven hun gegevens onderbrengen in een extern datacenter komt ook terug in die cijfers van Cofely en IDC. Daaruit blijkt dat onder klanten van commercieel geëxploiteerde datacenters de vraag naar 500 vierkante meter datacenterruimte het grootst is. Dat wijst erop dat vooral bedrijven die eerder nog de gegevens binnenshuis hielden nu de data elders onderbrengen.
Cloud
De honderd Nederlandse respondenten van het onderzoek geven ‘groei van het bedrijf' vaker als reden op voor de uitbreiding van datacentergebruik dan de andere deelnemende landen. Bedrijven uit Frankrijk, Duitsland en Groot- Brittannië noemden ‘centralisatie van de ict' vaker als reden voor stijging van het datacentergebruik.
De toename van uitbesteding van het rekencentrum komt volgens de onderzoekers ook door de groei van software als websienst, cloud computing en de toegenomen acceptatie van beheerdiensten op afstand. Het uitbesteden van bedrijfsgegevens en datacenterdienstverlening zijn steeds meer geaccepteerd. Van de commerciële datacenters wordt 97 procent van de ruimte verhuurd in eenheden van 500 vierkante meter en hoger. Dat wijst dus op het gebruik van grote bedrijven. Maar 2 procent van die datacenterruimte wordt in eenheden van tussen de 100 en 499 vierkante meter verhuurd. 1 procent wordt gehuurd voor een oppervlakte van onder de honderd vierkante meter.
De markt voor datacenterdienstverlening in Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was in 2008 goed voor een omzet van 725 miljoen euro.
Het onderzoek van IDC is uitgevoerd in opdracht van datacenterdienstverlener Interxion. Aan het onderzoek werkte honderd Nederlandse bedrijven mee.
In een operationeel proof-of-concept systeem is de data gedistribueerd en mobiel opgeslagen en niet gecentraliseerd op een server met een vaste locatie. Het systeem gebruikt voor de communicatie geen servers maar peer-to-peer communicatie. Door de gedecentraliseerde opslag van de data is er altijd redundantie van de data en is de locatie van de data niet bekend bij potentiele attackers. Additionele voordelen van dit mobiele systeem zijn de energiezuinigheid en de optionele bewijsbare informatie-theoretische veiligheid gebaseerd op quantum random generatoren.
Een hacker weet de lokatie niet, maar in hoeverre heb je er zelf nog zicht en vat op? Hoe voorkom je dat iemand met jouw data er van door gaat? Hoe borg je dat je altijd volledige backups hebt als jouw data gedecentraliseerd opgeslagen zijn? Ik vind het nog eng om op deze manier met mijn bedrijfskritische gegevens om te gaan. Wellicht ben ik te conservatief – noem het ouderwets – maar zet mijn data maar op een centrale server met een goed backupvoorziening, en dat mag van mij dan wel in een datacenter op basis van colocatie/hosting.
@WS
In hoeverre weet je dat je huidige backups goed zijn. Worden die regelmatig getest of ze kloppen?
Als je dat goed kunt beschrijven dan zal hier ook redelijk tot goed over nagedacht zijn. En dus ook op co-locatie bij een datacenter uit te voeren moeten zijn.