Rijkswaterstaat heeft een nieuw c ontract gesloten met Logica voor het beheer en onderhoud van het Beslis- en Ondersteunend Systeem (BOS) van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. De overeenkomst heeft een waarde van 1,5 miljoen euro. De opdracht is niet aanbesteed omdat het hier gaat om bijzondere omstandigheden. De complexe kennis die voor het BOS nodig is, is op korte termijn alleen bij de vaste partner te verkrijgen.
Een woordvoerster van Rijkswaterstaat Dienst Zuid-Holland vertelt dat de aanbestedingswet het mogelijk maakt om in bepaalde omstandigheden een aanbesteding niet uit te schrijven. Dan gaat het om een onderhandelingsprocedure zonder een oproep tot mededingingen. Dit houdt in dat een opdrachtgever aan zijn zittende aannemer vraagt een aanbieding te doen voor een hernieuwd contract. Beide partijen onderhandelen vervolgens over deze aanbieding tot er overeenstemming is bereikt.
Volgens de zegsvrouw betreft het situaties waarbij de kennis die de zittende aannemer in huis heeft niet direct op de markt verkrijgbaar is. Bij complexe systemen, zoals het besturingssysteem van de Maeslantkering, is het vanwege risicobeheersing geoorloofd om met de vaste partner te onderhandelen over een verlenging van de bestaande werkzaamheden zonder dat daarvoor een openbare aanbesteding moet worden uitgeschreven. ‘Dit sluit niet uit dat in de toekomst een vernieuwingstraject rond het BOS wel wordt aanbesteed.’
Complex
Logica heeft zijn bestaande beheer- en onderhoudscontract dus kunnen uitonderhandelen tot een order van ruim 1,5 miljoen euro. De belangrijkste plaatsen van de uitvoering zijn de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal.
De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg is in 1997 in gebruik gesteld. CMG (inmiddels Logica) werd aangetrokken voor de ontwikkeling van het Beslis- en Ondersteunend Systeem (BOS). Dit computersysteem neemt de beslissing of de kering dicht gaat aan de hand van voorspelde waterstand, windrichting en windsnelheid. De computer berekent deze gegevens iedere 10 minuten.
De software is ontwikkeld volgens de beveiligingsnorm IEC 1508 die bijvoorbeeld ook in kerncentrales wordt gebruikt. Hierbij hanteerde CMG een ontwikkelmethode waarbij de kwaliteit van het begin af aan gewaarborgd en gecontroleerd werd, omdat de betrouwbaarheid van de software niet door testen aan te tonen is.