Bij een beheeroverleg hoorde ik laatst iemand roepen dat we standaard changes nodig hebben, met duidelijke formulieren. Ik voelde dat iemand dat niet ging begrijpen. Na een tijdje kreeg ik het door.
Ontwikkelaars kunnen zich namelijk nauwelijks iets voorstellen bij een standaard change. In de ogen van ontwikkelaars zijn er twee mogelijkheden: Of je begrijpt wat je wilt, en dan kun je het automatiseren, of je begrijpt het nog niet, en dan is er ook geen standaard voor te bedenken. De beheerder wil graag beheersen, zorgen dat alles netjes volgens de bedoeling en de regeltjes loopt. Maar zulke beheerders zouden moeten inzien dat hun werk het eerste wordt weggeautomatiseerd.
In 1994 werkte ik bij een universiteit, en was de aankomst van een nieuwe computer een memorabele en feestelijke gebeurtenis. Op het toppunt van de feestvreugde werd het ip-adres van De Nieuwe Computer plechtig in een schriftje gezet. Die beheeractiviteit zou echter niet lang meer zo gaan. Aan de bar na afloop van een conferentie vertelde iemand van een Amerikaanse internetprovider mij dat Microsoft in de volgende versie van Windows de internetprotocollen standaard zou inbouwen. Microsoft was bovendien van plan daar honderdduizenden van te verkopen, per maand. Dat ging niet meer in die schoolschriftjes passen! De internetgemeenschap heeft toen, met hulp van Microsoft, het DHCP protocol ontwikkeld. De hele taak van ip-adressen uitdelen werd daarmee in één klap weggeautomatiseerd. So much for standard changes.
Uiteindelijk zitten zowel ontwikkelaars als beheerders in hetzelfde proces: van idee naar automatisering. Ontwikkelaars zitten wat meer aan de verkenningskant, beheerders zitten meer aan de consolidatiekant. Het werk blijft vooral bestaan uit: kijk wat er aan de hand is, wat de vraag is, en hoe die (met automatisering) het beste afgehandeld kan worden. De primaire taak van beheerders is niet om dingen te beheren, maar om dingen in beheer te nemen.
Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).
Volgens mij wordt hier iets vergeten. Beheerders willen het ook graag beheersBAAR houden.
Good old times!
In die tijd heb ik nog lang beweerd dat IP ongeschikt is voor massale computernetwerken binnen het domein van een beheerverantwoordelijke, ondanks het bijverzonnen DHCP. En misschien had ik nog wel gelijk ook, maar ik heb in ieder geval niet gelijk gekregen 🙂