Een groot deel van de werkgevers is huiverig voor het aannemen van autistische ict'ers. Vooral nu het economisch minder goed gaat, zien zij dat niet zitten. Dat laten de werkgevers weten naar aanleiding van de nieuwe ict-klas voor autistische leerlingen op het Rotterdamse Albeda College.
De klas, die bestaat uit twaalf leerlingen, is bedoeld voor autistische scholieren voor wie het reguliere onderwijs ongeschikt is. De speciale lessen van het Albeda College zijn afgestemd op deze groep scholieren. Zo worden de lessen altijd op dezelfde tijd in hetzelfde lokaal gehouden en is de lesruimte sober ingericht. De scholieren worden in ongeveer twee jaar opgeleid tot systeembeheerder.
Of deze ict'ers daarna een baan kunnen vinden, is de vraag. Werkgevers zitten in economisch moeilijke tijden niet te wachten op een werknemer met een stoornis in het autistisch spectrum.
Aandacht
Volgens directeur Jeroen Kruk van leverancier van opensourcesoftware Madcap is bijvoorbeeld de aandacht die de werknemers nodig hebben een probleem. 'Starters in het algemeen hebben veel aandacht nodig en dat geldt extra voor autistische starters', zegt hij. 'Bovendien werken wij met een agile-ontwikkelmethodiek waarbij heldere communicatie erg belangrijk is.' Al met al vreest Kruk dat een autistische werknemer meer kost dan hij opbrengt. 'Ik acht de kans klein dat wij een autistische starter zouden aannemen, hoe moeilijk ik dat ook vind', concludeert hij.
Ook Ben Alfrink, directeur van ict-programmabureau Skillcity, denkt dat de leerlingen van het Albeda College het moeilijk krijgen. 'Ik zou in het huidige tijdsgewricht ook wat terughoudender zijn', zegt hij. Alfrink voorziet vooral problemen doordat er volgens hem nu minder vraag is naar testers, terwijl autistische ict'ers juist voor die functie vaak geschikt zijn.
Systeembeheerder
Dat zou best kunnen, erkent beleidsmedewerker Jan van der Staaij van het Albeda College. Hij is een van de initiatiefnemers van de nieuwe ict-klas. 'Er is misschien minder vraag naar testers, maar werkgevers willen ook langer doen met hun software. Wij leiden onze studenten op tot systeembeheerder en daarnaar is nu juist meer vraag.' Bovendien denkt Van der Staaij dat het volgen van een studie hoe dan ook de beste optie is voor de autistische leerlingen. 'Wat moeten ze anders?', vraagt hij zich af. 'Ze zitten nu niet thuis op de bank en straks hebben ze in elk geval een diploma.'
Stichting Autest, die bemiddelt tussen autistische testers en het bedrijfsleven, stopte onlangs met opleiden. Door de economische crisis kan de opleider niet garanderen dat de cursisten een baan vinden. Bedrijven die ict'ers op de bank hebben zitten, zouden eerst deze mensen inschakelen als er moet worden getest. Daardoor vallen de testers van Autest buiten de boot.
Tjonge, jonge, wat een fantastische titel.
Nee, zelfs voor mensen zonder ‘afwijking’ is het al moeilijk iets te vinden in het huidige economische klimaat
Of je nou te oud, te dik, te rood haar, te donkere huidskleur, spastisch, minder valide, te assertief, niet volgzaam genoeg, of noem het maar op, bent. De werkgever vindt altijd wel een reden om je niet aan te nemen.
What’s new?
De laatste tijd is het in de IT-sector (en voornamelijk computable) een hype geworden om abstracte aandoeningen als ‘autisme’ te gebruiken. Niet dat het alleen storend is, ook worden mensen die toevallig aan een van de kenmerken van autisme voldoen, direcht afgeschilderd als totaal ongeschikt. Autisme is zo ruim geformuleerd, dat bijna iedereen aan deze aandoening voldoet. Kom in het vervolg met wat orginelere oorzaken.
We hebben het hier wel degelijk over leerlingen met een aandoening in het autistisch spectrum waarvoor werk in de IT een mogelijkheid is, mits goed begeleid. Slechte zaak dat door de recessie het aantal banen voor mensen met een WAJONG nog steeds vermindert. Autisten kunnen nu kiezen: afzien van een ‘stempeltje’ in de hoop toch ergens tussen te komen en binnen no time afbranden door gebrek aan begeleiding, of op hun 16e een WAJONG-uitkering aanvragen en zich daarmee voor de rest van hun leven diskwalificeren voor de arbeidsmarkt. Iemand goede tips? Mijn auti-zoon wordt volgend jaar 16…
Het hoeft niet zo vaag te zijn. Mensen met een mogelijke diepgaande ontwikkelingsstoornis uit het autismespectrum kunnen zich laten testen en als dusdanig erkend worden. Ze hebben dan meestal recht op een uitkering of gegarandeerde beloning op minimumniveau. Plaatsing als autist is echter juist in deze tijd heel moeilijk omdat er bepaalde eisen aan de werksituatie moeten worden gesteld.
Dus voor wie is dit een werkgelegenheidstraject? Hopelijk niet alleen voor het Rotterdamse Albeda College.
Haal het “stempel” autisme eerst eens van deze mensen af, en kijk gewoon naar wat ze kunnen, in plaats van ze te beoordelen op hun plaats in het autistisch spectrum.
Binnen de ICT zijn er genoeg mensen werkzaam, die voldoen aan 1 of misschien wel meerdere kenmerken uit het autistisch spectrum. Echter, toen zij begonnen met werken, kenden we al die kenmerken nog niet. Deze mensen functioneren prima hoor.
Ergo: ik werk liever met een autist waarmee wat moeilijker te communiceren is, maar die zijn werk nauwkeurig en goed doet, dan met een omhooggevallen WO-er die denkt dat ‘ie alles beter weet, of met een projectmanager die alle regels laat varen om zijn targets (lees bonus) maar te kunnen halen.
Mensen leefden vroeger met allerlei ‘aandoeningen’ waarvan ze het bestaan niet eens van afwisten. Ondanks alles vind je toch wel je eigen weg in deze wereld.
Vroeger werden mensen met een handicap min of meer op een grote hoop gegooid. Was je doof, was je dyslectisch of was je spastisch, dan dacht men vaak dat je achterlijk was (een lekker vaag en breed begrip) en je nooit een normaal niveau kon bereiken. Mensen met een dubbele handicap werden tot in de jaren 60 bijna altijd afgeschreven. En dan hebben we het nog niet eens over de analyse van sommige geestelijken.
Juist door de steeds weer verbeterde analyse wordt beter gekeken wat je wel (of zelfs beter) kan en zeker niet alleen wat je niet (zo goed) kan. Contra-expertise is steeds gebruikelijker, dus een verkeerde analyse, kan ook aangepast worden.
Is de situatie nu ideaal? Zeker niet, maar het is wel een stuk beter geworden. Er om heen draaien en mensen niet proberen te begrijpen uit goedbedoelde politieke correctheid, dat helpt niemand. Iedereen heeft wel wat.
Er zijn bijvoorbeeld veel managers met een ontwikkelingsstoornis uit het ADHD/ADD spectrum of met een manisch depressieve (bipolaire) stoornis. Dyslectisch mensen kunnen nooit een goed programmeur worden, maar wel een succesvol bedenker of verkoper van ICT-diensten.
@Ha: Ik ben het er pertinent niet mee eens dat mensen ondanks alles toch wel hun eigen weg in de wereld vinden. Als dat zo zou zijn, zouden er niet zo veel psychiatrische patienten verslaafd zijn, of gedragsstoorde jongeren in de gevangenis zitten, of autisten onder de trein lopen omdat ze het niet meer zien zitten. Welcome to my world! En vroeger was alles beter? Ik had er 30 jaar geleden ook een paar in de klas die niet spoorden (ADHD? Auti?). Die zijn inderdaad heel fout terecht gekomen (drugs en criminaliteit).
Ik geloof niet dat mijn kind een zinnig leven gaat leiden als hij vanaf z’n 18de een uitkering krijgt, zonder fatsoenlijke begeleiding naar werk.
@ict-er: precies.
Ik ben zelf ook autistisch en heb een opleiding tot systeembeheerder gevolgd en ben nu aan het werk en dat gaat heel erg goed.
Zoveel extra begeleiding hoeft er ook niet nodig te zijn, dat is per geval weer verschillend, wel is het zo dat het lastiger kan zijn.
Bedrijven hebben mogelijk wel interesse totdat ze horen wat je “mankeert” en dan hebben ze ineens toch geen plaats meer voor je.
Maar als je maar blijft doorgaan kun je wel goed terecht komen.
Dus gewoon solliciteren en verzwijgen dat je autistisch bent. Als ze er later achter komen en je willen ontslaan dan speel je de ‘discriminatie’ kaart.