Vanaf vandaag ligt Windows 7 in de winkels. Waar voorganger Vista op weinig populariteit kon rekenen, lijkt Microsofts nieuwste besturingssysteem de wind in de zeilen te hebben. Tests wijzen uit dat Windows 7 inderdaad beter presteert en sneller installeert. En ict-managers zien redenen om over te stappen. Althans, die indruk kreeg Computable in gesprekken met ict-managers op TechNet Live. Vooral nieuwe features zoals Direct Access, BranchCache en de XP-modus scoren hoge ogen.
Ict-managers zijn blij met de mogelijkheid binnen Windows 7 XP-applicaties gevirtualiseerd te draaien. Sven van Rooijen, ict-manager bij Stork Power Services: ‘Windows 7 heeft een heel gemakkelijke integratie met Windows XP. Dus als een applicatie niet met Vista werkte, kun je binnen Windows 7 alsnog die applicatie hosten, doordat er een XP-modus zit ingebakken.'
Ook Direct Access – waarmee mobiele werknemers via ‘secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd – wordt in dank aanvaard. Eric Verschoor, ict-manager bij Datema, een groothandel voor de scheepvaart: ‘Direct Acces maakt het opstarten van een VPN-verbinding overbodig. Dat is minder riskant qua beveiliging, omdat niet meer de hele laptop aan het netwerk hoeft te worden gehangen, maar dat alleen de noodzakelijke poorten worden opgezet.'
Organisaties met bijkantoren lijken blij te zijn met BranchCache. Dat moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar bijkantoren versnellen door deze op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7 server in een bijkantoor of de cache van desktopmachines. Manfred Brack, ict-manager bij Hardcastle Trading, een beurshandelsbedrijf: ‘Met BranchCachekunnen we het ophalen van informatie vanaf andere vestigingen hopelijk wat versnellen. Dat gaat bij ons over een relatief trage WAN-verbinding.'
Eindelijk een opvolger voor XP
Alom heerst opluchting over het feit dat Windows XP eindelijk een waardige opvolger lijkt te hebben. Patrick Noordoven, ict-manager bij ingenieursbureau Advistaal: ‘We waren aan het wachten op iets dat beter geïmplementeerd kan worden dan Vista. Dat draait wel één computer op, maar dat is niet zo goed bevallen.' Sebastian van Dijk, netwerkbeheerder bij dienstenleverancier Vecozo, zegt over Windows 7: ‘Mooi product. Veel toeters en bellen. En erg snel in het gebruik.'
Verschoor: ‘We zijn zelf aan het testdraaien met Windows 7 Release Candidate (RC), de voorloper van de uiteindelijke versie. Dat bevalt heel goed. Veel beter dan Vista.'
Nieuw in Windows 7
Op 22 oktober verschijnt Windows 7. Ook brengt softwareleverancier Microsoft op diezelfde datum Windows Server 2008 R2 op de markt. Nieuwe eigenschappen van de zakelijke versies van Windows 7 zijn onder andere AppLocker, DirectAccess en BranchCache en BitLocker.
AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma's gebruikers mogen starten, via het maken van ‘white lists' en/of ‘black lists'. Gebruikers kunnen ongewenste applicaties daardoor wel installeren, maar niet starten. DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via ‘secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd. BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar bijkantoren versnellen door deze op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7 server in een bijkantoor of de cache van desktopmachines. BitLocker verplicht gebruikers om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies.
Daarnaast biedt Windows 7 twee mogelijkheden om XP-applicaties te draaien binnen een virtuele omgeving: naast de XP-modus is er de Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V).
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
“We waren aan het wachten op iets dat beter geimplementeerd kan worden dan Vista. Dat draait wel een computer op, maar dat is niet zo goed bevallen”
Wie zegt dat Windows 7 beter geimplementeerd kan worden dan Vista? Wat is dat voor onzin? Als je van XP afstapt , loop je volgens mij tegen hetzelfde aan als bij een overstap naar Vista. Wij hebben zo’n 150 applicaties draaien, zie die allemaal maar werkend te krijgen onder windows 7. Draaien onder virtuele omgeving wordt het echt niet sneller/stabieler van. Wat een omslachtig gedoe dan ook …
Het draaien in een virtuele omgeving wordt overigens ook alleen mogelijk indien de CPU van de bestaande PC clients dit ook ondersteunt, maar ook het BIOS moet virtualisatie ondersteunen. Is dit niet het geval (op client PC’s), dan kun je een Windows 7 upgrade voor bestaande PC client hardware het beste gewoon vergeten.
Zie ook:
A minimum of 2 GB RAM is needed for XP Mode. XP Mode will utilize and require virtualization technologies in recent processors such as Intel VT and AMD-V. Often hardware virtualization will need to be enabled in the system BIOS too.
Now the confusion comes in for many owners of recent Intel CPUs. Even if you have a Core 2 Duo or Quad CPU, that doesn’t mean that you have what it takes to run XP Mode in Windows 7.
Wie linux roept is af!
Draai nu ongeveer 1 maand Vista professional. Heb een msdn account vandaar.
Bepaalde randapparatuur doet het niet. Bluetooth usb stick, tv-kaart, webcam en mijn satelliet krijg ik niet aan de praat. Zelfde verhaal als onder Vista. Je kan wel in xpmode draaien maar die gaat geregeld onderuit. Vandaar dat ik weer overstap op xp. Voor de rest zit ik niet echt te wachten op zo’n opgeleukte desktop.
@ Johan ” Wie linux roept is af “…..
Ik zal het niet roepen, maar MS maakt zelf dat klanten deze conclusie gaan trekken, toch?
Omdat ik gek werd van het steeds slechter lopende Vista heb ik Windows 7 Beta geinstaleerd. Dit loopt super.
Alleen hoop ik dat ik een licentie kan kopen zonder Windows 7 opnieuw te moeten instaleren waardoor eerst mijn schijf weer wordt geformateerd. Kost me weer een heel weekend om alles weer te instaleren.
Speciaal voor Jolein, en nu eerst even lezen ook al is het duits.
Windows 7 is geen highlight.
http://www.computerbild.de/artikel/cb-Test-Windows-7-4361292.html
Sorry, maar dit is wel een slap artikel. Een paar opinies en zeer weinig diepgang m.b.t. de implementatiekosten
Seven kan leuk zijn voor Vista gebruikers met een Seven voucher. In veel gevallen kan je beter gebruik maken van de kracht van je hardware (als die dus al voldeed aan de eisen van Vista). Maar heel veel wat Vista /Longhorn specifiek had zullen leveren, is bij Seven nog steeds niet mogelijk.
En dat je niet van XP naar Seven kan migreren is een grote misser.
Hier nog een links voor de liefhebers.
http://www.testfreaks.com/blog/information/windows-xp-vs-vista-vs-7
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=22006
Afgezien van het slappe artikel zijn de reacties ook niet echt sterk te noemen. Flamen tussen unix en windows doe je maar op tweakers.net en join de puiterige pubertjes daar!
Virtualisatie werkt ook op cpus die daar niet specieifek voor zijn gemaakt alleen draait het langzamer.
Windows 7 is wat Windows Vista had moeten zijn. Iedereen die hier 1 euro aan uitgeeft beloond MicroSoft voor de zoveelste “trek de consument eronder” truuk.
Als je dan toch geld wil uitgeven investeer in een SSD. Een SSD performed ook in Vista super en brengt de grootste winst in perfomance sinds jaren naar de PC.
Overigens loopt iedereen elkaar na te kakelen dat windows 7 sneller is als vista. Dat is helemaal niet waar alleen is vista ander opgezet en hebben ze zaken als indexen en prefetchen standaar aangezet waardoor een vista bak pas sneller word als je m een dag aan laat staan. Dan is het geratel over en performed ie even snel dan dezelfde bak met Windows 7. Benchmarks laten slechts enkele procenten performance verbeteringen zien terwijl OS-en met SSD en non SSD verschillen van 10 tallen procenten laten zien.
Ach guttegut wat een gelul weer, wil je er over praten met een paar volwassenen of wil het liever hier in de groep gooien.