Computable sprak met vijf ict-managers op TechNet Live over hun overwegingen om al dan niet over te stappen op Windows 7. In deze aflevering vertelt ict-manager Sven van Rooijen dat zijn bedrijf dit jaar nog niet zal investeren in Windows 7. ‘Het loopt nu allemaal hartstikke goed. Dus waarom zou je dan nu extra geld investeren, terwijl de budgetten snel omlaag gaan?’ Desondanks vindt hij Windows 7 wel interessant. Vooral Direct Access, dat beveiligde toegang regelt: ‘Onze ingenieurs zitten heel veel in het buitenland, over de hele wereld.’
Sven van Rooijen
Functie: Ict-manager
Werkt bij: Stork Power Services. Dat onderdeel houdt zich bezig met het assembleren en produceren van ketels, schoepen en turbines voor energieopwekking.
Verantwoordelijk voor: ongeveer 500 werkplekken. Dit zijn deels desktops, maar voornamelijk laptops. Daar draait nu Windows XP op.
Waarom zijn jullie niet overgestapt naar Vista?
‘Vanwege incompatabiliteit met bestaande applicaties. Wij draaien specifieke CADCAM-applicaties, voor het maken van technische tekeningen. Een complicerende factor daarbij is de ondersteuning van de printers. Dat had in Vista enorme gevolgen voor de functionaliteit. Het printen vanuit die pakketten werkte niet lekker met Vista.'
Waarom ben je hier?
‘We zijn aan het kijken: wat zijn de nieuwe technologieën. Daarin verdiepen we ons. En we denken na over de vraag: Stel, we moeten straks over, is Windows 7 dan een goede kandidaat?‘
Wat vind je van Windows 7?
‘Ziet er tot nu toe gunstig uit. Ze hebben een heel gemakkelijke integratie met Windows XP. Dus als een applicatie niet met Vista werkte, kun je binnen Windows 7 alsnog die applicatie hosten, doordat er een XP-modus zit ingebakken. Dat is wel een test waard, uiteraard. En daar willen we ook nog even wat meer over navragen bij de specialisten, die straks beschikbaar zijn. We mochten zo binnenlopen. Dus daar kunnen we zo even over babbelen.'
Wat pleit tegen een overstap?
‘Vooralsnog hoeven we nog niet over. Het loopt nu allemaal hartstikke goed, en we hebben geen grote problemen. Dus waarom zou je dan nu extra geld investeren, terwijl de budgetten snel omlaag gaan?'
Wat pleit voor een overstap?
‘Gebruiksgemak en beheergemak. Met name dat je de VPN-tunnel straks kunt verwijderen: via DirectAccess kun je gewoon zó je netwerk in. Daar moeten we ook nog het fijne van weten. Onze ingenieurs en salesmensen zitten heel veel in het buitenland, over de hele wereld. Misschien zag je net dat ik zo'n pasje vasthield. Dat is een RSA-token, waarmee onze gebruikers zich authenticeren. Je meldt je aan op het netwerk met dat kaartje, door het invoeren van twee codes. Via een VPN-client leg je zo een verbinding met een router binnen ons netwerk.
Authenticatie is belangrijk voor ons, omdat we met gevoelige informatie werken die onder andere afkomstig is van ministeries en het leger. Elke token kost geld. En er lopen zo'n voor vier- á vijfhonderd man met zo'n token rond. Als dat zou komen te vervallen, dan bespaart dat heel veel geld. Elk token kost tussen de veertig en vijftig euro per stuk. Daar komt nog eens maandelijks onderhoud bij van zo'n tien euro. Maar ik wil de encryptiemethode nog onderzoeken, de klasse van de beveiliging.
Ook over de communicatiemogelijkheden van Exchange Server 2010 ben ik te spreken. We zijn net overgegaan naar 2007. Ik heb nu al een heel leuke eigenschap gezien in Outlook Web Access 2010: als je een mail verstuurt, en je krijgt een reply van iemand, dan houdt-ie al die mails bij elkaar. Dus alle gegevens van één persoon of één onderwerp, heb je in één keer bij elkaar. Nu zitten mensen altijd ellenlang te zoeken en te filteren. Maar met 2010 hoef je daarvoor alleen maar dubbel te klikken op een mailtje.'
Wanneer stap je over?
‘Windows 7 zal in het operationele plan als optie voor volgend jaar worden meegenomen. Exchange Server 2010 zal nog even op zich laten wachten, want we hebben net een nieuwe omgeving. Het zou niet wenselijk zijn om dan nu al over te gaan.'
Nieuw in Windows 7
Op 22 oktober verschijnt Windows 7. Ook brengt softwareleverancier Microsoft op die zelfde datum Windows Server 2008 R2 op de markt. Nieuwe eigenschappen van de zakelijke versies van Windows 7 zijn onder andere AppLocker, DirectAccess en BranchCache en BitLocker.
AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma's gebruikers mogen starten, via het maken van ‘white lists' en/of ‘black lists'. Gebruikers kunnen ongewenste applicaties daardoor wel installeren, maar niet starten. DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via ‘secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd. BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar bijkantoren versnellen door deze op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7 server in een bijkantoor of de cache van desktopmachines. BitLocker verplicht gebruikers om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies.
Daarnaast biedt Windows 7 twee mogelijkheden om XP-applicaties te draaien binnen een virtuele omgeving: naast de XP-modus is er de Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V).
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
Windows 7? Niet bepaald een overdonderend succes, hier een duitse test die goed beschrijft dat er weinig nieuws onder de zon is.
http://www.computerbild.de/artikel/cb-Test-Windows-7-4361292.html
Hier nog een test dat Windows 7 niet veel sneller is dan Vista, wel tegenover XP
http://webwereld.nl/nieuws/64071/-windows-7-niet-sneller-dan-vista-.html
De enige die echt sneller is dan alle windows versies is ubuntu 9.10
http://www.youtube.com/watch?v=ymbB8RT6Aas
Ubuntu wordt met iedere versie steeds sneller, en het past allemaal op een cd. Met windows is precies het tegenovergestelde.
Microsoft heeft het weer voor elkaar. De massa wordt andermaal een belofte van een prima besturingssysteem aangepraat en stilaan hoopt Microsoft dat vele bedrijven, instellingen en particulieren deze belofte zullen geloven en over zullen stappen naar MS Windows 7.
Eerlijk gezegd, ik accepteerde en geloofde ook de recente beloften van Microsoft over de significante verbetering van MS Windows 7 t.o.v. MS Windows Vista en MS Windows XP.
Ik heb voor 1 pc, uitgerust met MS Windows Vista, erg veel problemen ervaren met dit besturingssysteem end e noodzaak was voor mij groot over te stappen naar MS Windows 7. op alle beloften van Microsoft is slechts 1 voor mij een feit geworden, nl. dat mijn pc nu iets sneller draait (opstarten, navigeren, bedienen en afsluiten). Alle andere beloften ten spijt, ik ben ze niet als zodanig als meerwaarde kunnen beoordelen. In feite is MS Windows 7 het OS dat eigelijk ten tijde van de uitkomst van MS Vista op de markt had moeten komen.
Mijn andere pc met MS Windows XP heb ik gelaten voor wat het is, want dat draait als een tierelier. Ik hanteer hiervoor de gezegde: Never change a winning team.
Trouwens, waar blijven de tijden dat een consument of bedrijf uit de markt van ict besturingssystemen vrijelijk kon kiezen. Wanneer slaat het punt in de markt om van de monopolie van Microsoft?
Het punt van de M$ monopolie is al omgeslagen. De omzet van MS is met 18% gedaald. Overheden, ziekenhuizen, scholen etc gaan steeds meer naar Open Source kijken en gebruiken.
Keuzen uit OS’en is er genoeg: OSX, linux
Wat een gejank hier zeg. Windows 7 is een prima product. Het loopt hier als een zonnetje. Ga dan je eigen OS bouwen of haal je IBM PC DOS uit de kast en ga daar lekker mee spelen.