Computable sprak met vijf ict´ers op TechNet Live over hun overwegingen om al dan niet over te stappen op Windows 7. In deze aflevering vertelt netwerkbeheerder Sebastian van Dijk dat zijn bedrijf in ieder geval gaat overstappen op Windows Server 2008 R2. ‘Ook omdat we op het .net-framework ontwikkelen. Dat gaat ook naar hogere versies, en dan moet je dus over naar een nieuw besturingssysteem. En we hebben nog heel oude servers staan met Windows 2000. Die willen we graag uitfaseren.’
Sebastian van Dijk
Functie: Netwerkbeheerder
Werkt bij: Vecozo
‘Wij zijn een portaal tussen zorgverleners en zorgverzekeraars. Dus wij maken een aantal applicaties dat het administratieve proces tussen die twee organisatiegroepen digitaliseert.'
Verantwoordelijk voor: 50 werkplekken en drie datacenters
Waarom ben je hier?
‘Vooral voor Windows 7. Nu hebben we nog helemaal geen reden om over te stappen, want we zijn eigenlijk net gevirtualiseerd. Al onze desktops zijn virtuele XP-stations geworden. We gebruiken daarvoor ESX van VMware. Nog twee, drie, vier werkstations, en dan is dat afgerond. Het beheer is nu gemakkelijker. We kunnen alle machines aan en uitzetten, van patches voorzien, zonder naar de werkplek te gaan. Maar nieuwe stations die gaan we wel met nieuwe software uitleveren. Dat worden dan virtuele Windows 7-desktops.'
Wat vind je van Windows 7?
‘Mooi product. Veel toeters en bellen. En erg snel in het gebruik. Ik denk dat dit echt een verbetering is ten opzichte van Vista. Vooral het zoeken in Windows 7 is erg gemakkelijk. Ik als beheerder ben geneigd vaak de classic windows-view aan te zetten. Met Windows 7 wil ik dat nu eens niet gaan doen. Juist om dat eenvoudigere zoeken. Ook de verbetering van User Account Control is fijn, in Vista kreeg je deze melding gewoon veel te vaak. En de verbetering van de taakbalk is ook top. Eindelijk eens nieuwe features die ook daadwerkelijk handig zijn.'
En wat vind je van Windows Server 2008?
‘Op Windows Server 2008 gaan we in elk geval overstappen. Dat zijn we al aan het voorbereiden. Omdat we willen bijblijven, maar ook omdat we op het .net-framework ontwikkelen. Dat gaat ook naar hogere versies, en dan moet je dus over naar een nieuw besturingssysteem. En we hebben nog heel oude servers staan met Windows 2000 staan. Die willen we graag uitfaseren. En het beheer wordt eenvoudiger met de nieuwe Windows Server. Nu doen we heel veel handmatige acties om onze webapplicaties te activeren. Met Windows Server 2008 kunnen we al die instellingen in één script zetten. Vervolgens hoeven we alleen maar de parameters te wijzigen en het script opnieuw te draaien. In Windows 2003 kon dat ook al, maar dat is een stuk lastiger.'
Maar sommige dingen worden misschien anders voorgesteld dan ze werkelijk zijn. Zoals de sessie over Hyper-V. Daar lieten ze een disaster zien, en hoe je dan met Hyper-V een failover kunt doen van een Windows 7-machine naar ergens anders. Voor deze demo maakte men gebruik van streaming media. Dat is eigenlijk niet zo netjes, want dat wordt gebufferd. Jouw player buffert een hoeveelheid data, en een kleine onderbreking maakt dan niet zoveel uit. Maar bij realtime applicaties zoals SQL-database ligt dat wel anders.' Ik weet nu dus nog niet hoe Hyper-V daarmee presteert, want wij hebben alleen ervaring met ESX en de demo was dus niet representatief.'
Nieuw in Windows 7
Op 22 oktober verschijnt Windows 7. Ook brengt softwareleverancier Microsoft op die zelfde datum Windows Server 2008 R2 op de markt. Nieuwe eigenschappen van de zakelijke versies van Windows 7 zijn onder andere AppLocker, DirectAccess en BranchCache en BitLocker.
AppLocker geeft systeembeheerders de mogelijkheid te bepalen welke programma's gebruikers mogen starten, via het maken van ‘white lists' en/of ‘black lists'. Gebruikers kunnen ongewenste applicaties daardoor wel installeren, maar niet starten. DirectAccess is een methode om mobiele werknemers via ‘secure tunneling' een beveiligde toegang tot het bedrijfsnetwerk te bieden, zonder dat VPN-software hoeft te worden geïnstalleerd. BranchCache moet het downloaden van centraal opgeslagen bestanden naar bijkantoren versnellen door deze op te slaan binnen de centrale cache van een Windows 7 server in een bijkantoor of de cache van desktopmachines. BitLocker verplicht gebruikers om bestanden versleuteld op te slaan op externe media zoals usb-sticks en externe harde schijven, tenminste als de systeembeheerder dat zo instelt via group policies.
Daarnaast biedt Windows 7 twee mogelijkheden om XP-applicaties te draaien binnen een virtuele omgeving: naast de XP-modus is er de Microsoft Enterprise Desktop Virtualization (MED-V).
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
ze moeten niet zo zeuren!!!! windows 7 is the best os ever!!! beter dan apple!!!
Klaarblijkelijk heeft Patryk nog nooit met een profi OS gewerkt, dit is schooljongetjes geroep.
Op servergebied was Novell Netware vroeger heer en meester. Hetzelfde geld straks ook voor Windows.
Sinds Windows 2008 en Vista zijn de systemen te complex, groot en log geworden. Het biedt weinig toegevoegde waarde en is nog duurder. Verder is de licentiepolitiek van Microsoft te complex geworden.
Voorbeeld: SP3 voor XP laat zich redelijk snel installeren. SP1 of SP2 voor Vista duurt minimaal 1 tot 1.5 uur.
Ubuntu perst het hele OS, compleet met alle drivers, Officepakketten (alles was gangbaar is) op een cd’je. Dit kost je ca 2GB aan harde schijf ruimte. Vista en Wndows 7 kost je al ca 16 GB, nog niet te spreken over Office 2007.
Veel bedrijven zullen nog vasthouden aan XP en Windows 2003 zolang het kan. Als die producten straks niet meer ondersteund worden zal Linux nog groter worden.
@Mario
Windows zal niet heer en meester worden op servergebied, linux draait op 65% of meer van de internetservers. Wanneer je webspace huurt is dat op linux goedkoper als op windows, kwalitatief is linux nog altijd beter in vergelijk met windows vanwege de kernel die op unix baseert en een veel betere toegangskontrole als windows.
Overigens denk ik ook dat de licentiepolitiek van Windows meer gebruikers naar linux brengt.
@ Patryk
Waarop baseer je deze loze uitspraak?
Windows 7 is niet meer dan Vista bug fixed (ook erkend intern bij Microsoft), het is weer jammer dat MS de kans heeft gemist om echt een nieuwe OS te bouwen, Windows 7 blijft de beperkingen en nadelen van de Windows familie te houden en het lappen werk maakt de OS niet echt beter. Dat gezegd, zijn de meeste “nieuwe” features rechtstreeks van de vorige Apple OS (Leopard) gekopieerd?
Windows 7 is inderdaad een goed OS zeer geschikt voor de “Enterprise” klant die heel veel oude Windows applicaties al in gebruik heeft. Voor deze klant is een migratie naar een nieuwe platform niet rendabel.
Echter als je een echte Greenfield situatie zou hebben zijn Linux en OS X van Apple serieuze uitdagers en wel met de volgende argumenten:
1. Licentie kosten
2. Beheer kosten
3. Gebruik
4. Open source software
5. aantal bugs en bedreigingen (virus, trojans etc.)
Ik vind het goed dat Microsoft heeft geleerd van haar fouten, jammer dat haar klanten moeten betalen voor wat niet meer is dan een service pack. Ik vind het goed dat ze naar de concurrenten kijken, concurrentie is voor ons als klanten alleen goed.
Persoonlijk ben ik super tevreden met mijn Apple dat ik al ruim 3 jaar in een zakelijk (MS based) enterprise omgeving gebruik en voorlopig heeft Windows 7 niks waardoor ik zal willen terug gaan naar Windows.
Overigens Windows server is een zeer goed product dat zijn waarde blijft bewijzen in de zakelijke wereld.
@Jan,
Ik heb het over interne (file)servers bij bedrijven. Linux is inderdaad het grootste op internet gebied.
Mario, hoeveel linuxservers bij bedrijven staan is niet te schatten, omdat er geen licentie-overeenkomst is. De servers die ik geinstalleerd heb vindt je in de statistieken niet terug.
Nog afgezien van het feit dat veel beheerders liever niet melden dat ze linuxservers inzetten om hun “goede” relatie met MS niet onder druk te zetten.
Opmerkelijk dat “dan” vraagt waarop Patryk zijn uitspraak baseert en dan als loze kreet roept dat “Windows server is een zeer goed product dat zijn waarde blijft bewijzen” zonder enige onderbouwing!
Windows heeft inderdaad zijn waarde bewezen, als platform voor virussen!
Ik heb windows 7 Ultimate ,
Heel mooi ! maar ik krijg hem niet veranderd in de Nederlandse Taal !
Van alles geprobeerd , maar er word gezegd ;
In het Chinees of Engels !!
Weet u hoe ik dit voor elkaar krijg ?
Bij voorbaat dank .