Het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) kan niet op korte termijn aangeven in hoeverre te hoge ict-kosten de financiële problemen bij de zorginstelling veroorzaken. Door hoge ict-kosten, stijgende personeelskosten en overheidsbezuinigingen dreigt een tekort van 5 miljoen euro op de begroting van 2009 te ontstaan. Het ziekenhuis kan niet specificeren in hoeverre de ict-kosten het dreigende begrotingstekort veroorzaken.
De afgelopen vier jaar is ongeveer 80 miljoen euro geïnvesteerd in verschillende automatiseringsprojecten. Het ziekenhuis verwacht dat die investeringen pas op de lange termijn rendement opleveren en stelt dat de ict-kosten op korte termijn de financiële resultaten drukken. Dat komt volgens een woordvoeder ook doordat sommige ict-projecten nog niet zijn afgerond.
Het ziekenhuis berekende dat door hoge ict-kosten, stijging van de personeelskosten en overheidsbezuinigingen in 2012 een begrotingstekort kan ontstaan van in het ergste geval 44 miljoen euro. Daarop besloot de zorginstelling maatregelen te nemen om kosten te drukken. Dat moet onder andere gebeuren door kosten voor medische materialen terug te dringen en verlieslijdende behandelingen te schrappen. Die behandelingen worden dan uitgevoerd door andere ziekenhuizen in de regio.
Het ziekenhuis kan op korte termijn ook niet aangeven of de lopende ict-projecten binnen de begroting blijven.
ICT-PROJECTEN AZM
-Erp- systeem SAP. Het ziekenhuis voert bedrijfbreed een enterprise resource planning (erp) systeem in van SAP. In dat systeem worden alle logistieke-, inkoop-, hr- en financiële processen van het ziekenhuis vastgelegd.
-Het erp-systeem wordt via een SAP-PAM module gekoppeld aan het ziekenhuisinformatiesysteen (zis). Die module moet in 2009 zijn opgeleverd.
-2009 staat in het teken van een gefaseerde invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) per specialisme.
– Er wordt een laboratoriuminformatiesysteem van Philips ingevoerd. Dat systeem wordt gekoppeld aan software voor ordermanagement. Het project moet in de loop van 2009 zijn afgerond.
-Een aanbestedingstraject voor een patiëntdatamanagementsysteem (pdms) en een rediologisch informatiesysteem.
-Het Verpleging Oproep Systeem (VOS) is aan vervanging toe. Daarvoor wordt een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.
-In 2008 is het draadloze netwerk uitgebreid en zijn alle verpleegafdelingen uitgerust met een elektronisch voorschrijf- en registratiesysteem voor de toediening van medicijnen (evs).
Een ziekenhuis heeft een publieke en maatschappelijke functie. Een eerder artikel is al hierop ingegaan en dat moet toch wel voldoende zijn meen ik.
Nu lijkt het erop dat de klant openlijk ter verantwoording wordt geroepen en via deze weg tekst en uitleg geeft. Iemand van de redactie krijgt informatie en twee seconden later te lezen op deze site. Het lijkt dan eerder een mediarechtzaak te worden.
Als er een probleem in een ballon zit, dan moet de media daar niet nog eens extra lucht in blazen.
Zegt het AZM dat het geen inzicht heeft in de ICT-kosten en projecten? Als dat het geval is, dan is men dus ook niet in-control en zijn budgetoverschrijdingen helaas een logisch gevolg.
In dat geval moet de budget-verantwoordelijke ter verantwoording worden geroepen en de consequenties dragen.
Best jammer dat dit soort dingen bij publieke instanties niet echt inzichtelijk zijn. Aan de andere kant kan je stellen dat het beschikbaar stellen van cijfers weer administratieve rompslomp is.
Maar ja, het gaat hier wel over miljoenen euros, en over de gezondheidszorg. Wellicht zou openheid over dit soort zaken juist bijdragen aan betere (ICT) oplossingen die minder geld kosten?
Dat dit via de media naar buiten komt vind ik een goede zaak. Eerlijk gezegd interesseert dat me veel meer dan de belevenissen van mensen uit Volendam etc.
Het is alleen te hopen dat de mensen die het lezen de informatie op de juiste manier interpreteren, en niet direct denken dat er een probleem is waarvoor zij de oplossing hebben zonder goed op de hoogte te zijn van de situatie. Dat is helaas iets wat je nogal eens ziet gebeuren.