De Vrije Universiteit in Amsterdam stapt binnenkort over naar één gestandaardiseerde e-mailomgeving. Nu werkt de universiteit nog met dertien verschillende systemen. De universiteit kiest voor Exchange Server 2010 en Outlook 2007 van softwareleverancier Microsoft. De medewerkers van het Universitair Centrum IT doen eerst een uitgebreide proef, voordat studenten en medewerkers in de nieuwe e-mailomgeving gaan werken.
De Amsterdamse Vrije Universiteit stapt nog dit jaar over op Exchange Server 2010 en Outlook 2007. Studenten en medewerkers van de universiteit krijgen een grotere mailbox, de mogelijkheid van synchronisatie met mobiele telefoons en een zelf in te stellen spamfilter. De aanleiding voor de overstap is de centralisatie van dertien verschillende ict-systemen naar één centraal systeem. De huidige systemen werken op verschillende besturingssystemen, waaronder Linux, Unix en verschillende versies van Exchange.
De medewerkers van de universiteit gaan hun e-mail lezen met Outlook 2007. Nu gebruiken velen nog Outlook 2003. De studenten krijgen toegang tot hun mail via webmail. 'Hun mailbox wordt vergroot van 50 Mb naar 500 Mb. Via Exchange kunnen zij hun mail en agenda synchroniseren met hun mobiele telefoon, elke telefoon ondersteunt dat tegenwoordig. Wij dubben nog over het spamfilter, of wij daar gebruikers de vrije keus in geven of een aantal voorgeprogrammeerde opties', vertelt projectmanager Frank de Winter van het Universitair Centrum IT.
De nieuwe e-mailomgeving wordt eerst uitvoerig getest door de medewerkers van het Universitair Centrum IT. Daarbij worden de verschillende mogelijkheden uitgebreid uitgeprobeerd, zowel via het interne netwerk als via verbindingen van buitenaf. 'Ik zie geen overeenkomsten met de vervanging van de e-mailomgeving aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar wij hebben wel geprobeerd van de problemen daar te leren', zegt De Winter.
In Groningen waren medewerkers en studenten van de universiteit dagenlang via e-mail onbereikbaar nadat de oude e-mailomgeving werd vervangen door Java Communications Suite van leverancier Sun Microsystems. Als noodoplossing zette de universiteit de oude e-mailomgeving terug online. Naar een oplossing voor de problemen wordt nog gezocht.
Moeten ze dit niet aanbesteden? Of kost dit hele project soms minder dan 206000 euro?
@henk: Waar staat dat dat wel/niet is gebeurd?
Daarnaast kan het zomaar zo zijn, dat het kostentechnisch inderdaad onder de aanbestedingsgrens is gebleven, gezien de voordelige licentiestructuur voor onderwijsinstellingen…
Deze aanbesteding heeft inderdaad plaatsgevonden. Levering van hardware, software en mensen vindt plaats via de mantels die zijn gesloten door afzonderlijke aanbestedingen.
Had je zelf ook kunnen vinden op http://www.aanbestedingskalender.nl
Spannend zo’n upgrade, hier in Groningen is het feitelijk mislukt… Nadat het enige tijd in zijn geheel plat lag, is men naar het oude systeem terug gegaan.
De indoctrinatie van Microsoft wordt zo ook op de Vrije Universiteit gemeengoed. Daqt is dan meteen een deel van de opleiding: kies voor duur en monopolist in plaats van goed. Die studenten komen later dan met voorspelbare adviezen denk ik.
Kennelijk hebben studenten ook geld teveel, als ze op mobieltjes bij hun mail kunnen – bij mijn provider kost dat gewoon geld maar voor studenten is dit een vanzelfsprekende voorziening.
Het is als individuele medewerker van een Universiteit of Research Instituut wat is aangesloten op Surfnet te overwegen voor externe communicatie zo weinig mogelijk gebruik te maken van een intern email account. Surfnet valt niet onder de dataretentie wetgeving, zie http://jure.nl/bh9324. Als met een intern email account met een extern email account gecommuniceerd wordt dan volgt alnog datarententie. Door het interne en externe netwerk zo goed mogelijk te scheiden vindt, blijft de dataretentie van interne communicatie beperkt tot het minimum.
Communigate pro, zimbra of Lotus notes liiken mij ook goede alternatieven met als voordeel dat. je platform onafhakelijk bent wat server en client operating system betreft.
Jammer dat Open Source niet serieus genomen wordt.
@Willen: Je zeurt. En menig jongere heeft bij z’n mobiel abbo ook internet.
Typisch dat elke keer het OSS zelotenleger zich hier roert als er melding wordt gemaakt van een Microsoft implementatie ergens, zonder achterliggende feiten of omstandigheden te kennen.