Ann Rockley (Canada) sprak op het Hartman Event 2009 over XML/DITA. Nu klinkt dat vrij technisch, maar Rockley weet als geen ander om dit onderwerp helder te brengen. Daarom vroegen wij Rockley om wat uitleg.
Hartman: Wat is XML/DITA?
Rockley: DITA staat voor 'Darwin information typing architecture'. DITA is een open standaard die een eenduidige structuur voor content definieert, waardoor je op een consistente en eenvoudiger manier content kunt creëren, delen en hergebruiken. DITA is gebaseerd op XML. XML is vrij complex, DITA maakt het eenvoudiger.
Hartman: Waarom in DITA belangrijk? En, voor wie?
Rockley: Gestructureerde content is intelligente content. Intelligente content is content die zich niet beperkt tot één doel, technologie of output. Het is content met een rijke structuur en een semantische context. Dit maakt het vindbaar, herbruikbaar, aanpasbaar en makkelijk te gebruiken. DITA biedt een 'out of the box'-structuur voor content waar je direct mee aan de slag kunt. DITA komt oorspronkelijk uit de wereld van de technische documentatie (handleidingen, help, etc.), maar wordt nu snel omarmd door allerlei organisaties voor allerlei soorten documenten. Met name in de farmacie en voor medische apparaten wordt DITA veel toegepast.
Hartman: Wat is een voorbeeld van best practice in governance?
Rockley: Je kunt niet zomaar even DITA 'oppakken' en verwachten dat je direct aan de slag kunt met je ongestructureerde content. DITA is namelijk gestructureerd. De beste aanpak voor een succesvolle DITA-implementatie is:
– Begin met een contentanalyse om te bepalen hoe je content moet worden gemigreerd naar de DITA-structuur.
– Bedenk een contentstrategie waarin je bepaalt hoe je content creëert en beheert.
– Ontwikkeling van een hergebruikstrategie om, indien van toepassing, te identificeren welke mogelijkheden er zijn voor hergebruik en hoe DITA kan worden ingezet voor dit hergebruik.
– Adopteer een meer componentgerichte benadering van content management, waarbij het geen absolutie 'must' is om DITA in te zetten, waardoor je meer nadruk legt op het beheer van informatiebrokken dan (sec) documenten; dit betekent natuurlijk wel dat je meer te managen hebt…
– Als je met vertalers werkt, moet je je ervan verzekeren dat zij je DITA-strategie begrijpen en dat zij meedenken aan een optimale werkstroom om informatie te vertalen.
– Train je redacteuren in gestructureerd schrijven.
– Train iedereen die een rol speelt in de levenscyclus van je content, zodat zij beseffen wat de gevolgen zijn voor hun eigen werkzaamheden in deze nieuwe manier van werken volgens DITA.
Hartman: Kun je ons iets vertellen over de XML/DITA-markt? Welke producten ondersteunen dit?
Rockley: Alle op XML-gebaseerde authoring, content management en publicatietools zijn nu volledig DITA-compliant. Grote enterprise content management-leveranciers als EMC Documentum en IBM FileNet ondersteunen DITA. En Microsoft SharePoint ondersteunt DITA dankzij de toevoeging van DITA-gebaseerde authoring-modules.
Hartman: Waar gaat je nieuwe boek over?
Rockley: Mijn nieuwe boek 'DITA 101' is bedoeld als een introductie in DITA. Veel andere documentatie richt zich op de onderliggende technologie van DITA, maar 'DITA 101' biedt de informatie die auteurs nodig hebben om DITA te begrijpen en die managers nodig hebben om DITA te implementeren in hun eigen organisatie.
Hartman: Als mensen overwegen om serieus met governance aan de slag te gaan, wat is dan het eerste waar ze aan moeten denken?
Rockley: Koop 'DITA 101'. Dat is geen marketingboodschap. Dit boek is echt de meest eenvoudige introductie in dit fenomeen.
Hartman: Wat heb je verteld op het Hartman Event, afgelopen 8 oktober?
Rockley: Om te beginnen was ik blij verrast dat er in Nederland een hele track rondom XML/DITA wordt georganiseerd. Dit bevestigt voor mij dat dit fenomeen over de hele wereld wordt bekeken en toegepast. Zelf kwam ik op een heldere wijze uitleggen hoe je XML/DITA kunt inzetten voor direct businessvoordeel. De andere sprekers hadden praktijkcases die je direct kunt toepassen. Het was daarmee een erg nuttige dag voor mij en voor de andere bezoekers.
Ann Rockley
Internationaal content management-fenomeen Ann Rockley is president van The Rockley Group. Rockley heeft een internationale reputatie in het ontwikkelen van intelligente content management-strategieën en onderliggende informatie-architecturen. Zij is gespecialiseerd in online documentatie, single sourcing (content hergebruik), contentstrategieën en content management best practices.
Zij publiceerde onlangs het boek ‘DITA 101 – Fundamentals of DITA for authors and managers'. Rockley is ook auteur van het CMS Watch ‘XML Content Component Management Report'. Rockley is beroemd geworden met haar boek ‘Managing Enterprise Content: A Unified Content Strategy'.
Hartmen Event 2009
Het Hartman Event leerde bezoekers om meer waarde uit informatie te halen. Er werd ingegaan op de vraag hoe men antwoord kan geven op de veranderende informatiebehoefte van klanten (en burgers en medewerkers), welke middelen kunnen worden ingezet en hoe men deze nieuwe manier van werken borgt in de organisatie. De onderwerpen op het Hartman EventT 2009 waren multi-channeling, ecm, eDiscovery, enterprise search, eGovernment, enterprise 2.0 en DITA. Al deze onderwerpen werden behandeld door internationale experts, die elk over een van deze onderwerpen publiceren. Zo sprak AIIM-president John Mancini over enterprise 2.0. De volgende editie, Hartman Event 2010, vindt plaats op 7 oktober 2010 en zal meer ingaan op de bruikbaarheid en toegankelijkheid van content (management) voor gebruikers en informatieprofessionals.
Hartman Event 2010
7 oktober 2010
Grand Hotel Karel V, Utrecht
www.hartmanevent.nl