De Nederlandse politie verkiest opensourcetoepassingen boven gesloten software. 'De huidige strategie van de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) is 'opensourcetoepassingen, tenzij'. Dit is geheel in lijn met het beleid van het ministerie van Binnenlandse Zaken', zegt een woordvoerder van de politie. VtsPN voorzorgt de ict van de Nederlandse Politie.
Voorheen werkte de politie vooral met producten die Windows-based waren, schrijft de woordvoerder. 'Wij zullen open source toepassen waar dit technisch en investeringstechnisch kan en op basis van functionele en technische behoeften en mogelijkheden van de korpsen.' Het beleid van de Nederlandse regering, dat de keuze voor open source en open standaarden verplicht stelt in het plan Nederland Open in Verbinding, is de reden om open source software te kiezen. 'Bovendien wil vtsPN de mogelijkheden van marktwerking optimaal benutten', aldus de woordvoerder.
Het besparen van kosten door het gebruik van open source software is wel belangrijk, maar niet de eerste prioriteit. 'De politie kiest voor open source software omdat dit past in de infrastructuur van zowel de politie als de overheid. Duidelijk is dat de keuze van een systeem nooit de resultaten van het politiewerk kan aantasten,' zegt de woordvoerder.
Linux-software
VtsPN werkt vier jaar met Linux-software. Dat gebeurt vooral in de test- en ontwikkelingomgeving. Onlangs sloot de politie een contract met Red Hat, leverancier van Red Hat Linux. Het aantal servers met Linux wordt nu uitgebreid van dertig naar zeshonderd.
De ict-voorziening van de politie wordt op termijn opgeheven en gaat dan over in een shared service center. VtsPN ontwikkelt en beheert de ict-voorzieningen voor de politie. In het shared service center, dat nu nog de werktitel Dienst Concernstaf en Bedrijfsvoering draagt, worden ook andere taken van ondersteunende diensten voor de politie ondergebracht.
Helaas toch dat er zo gefocused blijft op open source terwijl dit per definitie een beter product levert. Belangrijk is focussen op open standaarden en zo de interactie tussen systemen zo goed mogelijk te houden. Helaas blijven mensen dit door elkaar gooien en wordt ‘gesloten software’ als slecht gezien terwijl dit absoluut niet het geval is.
Ook in bovenstaande reactie wordt in de laatste zin het “open” van open source vs. open standaarden helaas door de war gehaald. Want gesloten software als het betekent dat het geen open standaarden gebruikt is “slecht” binnen de context van “goede interactie”, maar doet in termen van het niet-open source zijn hierover geen kwalitatieve uitspraak.