Het ministerie van Financiën gaat de belastingregels voor de zakelijke laptop nader toelichten. Dat heeft een woordvoerder laten weten. De toelichting gebeurt naar aanleiding van commotie over de nieuwe regeling. De nieuwe wet zou 'nogal onhandig' zijn geformuleerd.
In tegenstelling tot wat de nieuwe belastingwet doet vermoeden, kunnen werkgevers volgend jaar tóch onbelast laptops aan hun personeel geven. De enige voorwaarde is dat het apparaat voor 90 procent zakelijk gebruikt wordt. Die regel is ook nu al van toepassing.
Het neemt niet weg dat de laptop voortaan onder de forfaitaire vrijstelling valt. Dat houdt in dat een werkgever tot 1,5 procent van de fiscale loonsom belastingvrij mag vergoeden. Echter, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de bedrijfsfiets of het kerstpakket is de laptop op nul gewaardeerd. Dat wordt in de nieuwe belastingwet niet vermeld. In praktijk verandert er voor werkgevers dus niets, meldt een woordvoerder van het ministerie van Financiën. Ook de mobiele telefoon krijgt een nulwaardering.
'Het staat nogal onhandig in de nieuwe wet opgeschreven', zegt ze. 'Voor ons was het wel duidelijk, maar voor sommige werkgevers niet. Zij vreesden bijvoorbeeld dat ze met het weggeven van een laptop al bijna aan de grens van het forfait zitten.' Binnenkort wordt een nota over de nieuwe wet naar de Tweede Kamer gestuurd. Een bijlage over de laptopregeling moet de plannen verduidelijken.
Vereenvoudiging
Veel ict'ers maakten zich zorgen over de plannen in de zogeheten Fiscale Vereenvoudigingswet 2010. Zo vreesden zij dat de mogelijkheden voor thuiswerken in het gedrang zouden komen en verwachten zij administratieve rompslomp.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager hoopt met de regeling juist een administratieve lastenverlichting van een half miljard euro te realiseren. 'Een dergelijke vereenvoudiging kan bij veel werkgevers irritatie over het huidige systeem wegnemen', schrijft hij in een toelichting op de nieuwe wet. 'Wij duiden het nieuwe stelsel hierna ook aan met een nieuwe term, namelijk de 'werkkostenregeling'.'
Gelukkig maar, deze correctie op de “nogal onhandig opgeschreven” regel.
Ook nogal onhandig is het dat er eerst vier weken voorbij moet gaan, met de nodige consternatie voordat het het ministerie behaagd ook de rest van de wereld op de hoogte te stellen van wat “voor ons (de schrijvers van de nota, knw) wel duidelijk was”.
Blijft jammer dat men niet kan zeggen: “Sorry, we hebben ons vergist.”
Kees NW
Hoe zit het met pennen van de zaak? Laten we zeggen de voorloper van de Laptop…zelfde regel? Een Pen vd zaak kun je ook zakelijk en prive gebruiken.
Zo kunnen we nog wel een lijstje maken van goederen: VeiligheidsSchoenen, helmen, gereedschap, kleding, etc…
Het onderbrengen van een laptop en een telefoon bij het forfait en de waarde ervan op nul zetten lijkt me alleen zin hebben als nu al gepland wordt om er in de toekomst een reelere waarde aan te hangen. Oftewel, dit is een voorbereiding om zowel de laptop als de mobiele telefoon in de toekomst echt te gaan belasten. Het gaat niet voor niks ‘werkkostenregeling’ heten.
Helaas heeft mijn werkgever de oude regels nooit gelezen. Voor de nieuwe zal ook wel geen belangstelling zijn. Voor mij gaat deze heisa dus over een luxe-probleem.
En ‘anoniem’ moet opletten, een pen van de baas prive gebruiken kan als diefstal gelden en reden zijn voor ontslag. Dat tonen recente incidenten aan dus pas op. Voor een laptop geldt dat natuurlijk niet, dat spreekt voor zich.
En hoe ga je aantonen dat een laptop “voor 90% zakelijk wordt gebruikt”? Dat lijkt me totaal oncontroleerbaar.
Een beetje ICT-er heeft thuis een klein vermogen aan PC’s staan, voor prive doeleinden.
Zo’n dichtgetimmerd laptopje van het werk is leuk voor zakelijk gebruik maar kan toch echt niet voor het zware werk worden ingezet, wel voor plaatjes, email e.d.. Derhalve: 1) die 90 % is gemakkelijk aannemelijk te maken (aantoonbaarheid is moeilijker idd Jasper). 2) Inzet van prive middelen (eigen PC, laser-printer, papier, GSM) dient declareerbaar dan wel aftrekbaar te zijn.
Het moet derhalve geen enkel probleem zijn om aan te tonen dat de werk