Het college van Burgemeester en Wethouders en de ambtelijke top van Rotterdam heeft geen grip op de ict van de gemeente. Zij hebben geen zicht op de samenhang tussen ict-projecten en de realisatie ervan binnen planning en het budget van 54 miljoen euro. Dit stelt de Rekenkamer Rotterdam in het rapport 'Foutmelding in beeld'. De rekenkamer concludeert verder dat het aanstellen van een chief information officer vooralsnog een wassen neus is. De cio – de in september aangestelde Hans Nijman – heeft te weinig bevoegdheden om beleid af te dwingen. Het college herkent zich niet in deze conclusies.
De Rotterdamse Rekenkamer stelt vast dat het college en de ambtelijke top de afgelopen jaren aan de zijlijn stonden van de ict-ontwikkelingen. Een van de belangrijkste conclusies uit het rapport ‘Foutmelding in beeld' is dat zij geen waarborgen hebben ingebouwd om grote gemeentebrede projecten binnen budget en planning af te ronden. Rollen en verantwoordelijkheden zijn niet duidelijk en er vindt geen goede aansturing van de projecten plaats. Het college houdt geen grip op de samenhang tussen de verschillende projecten en op de relatie met de strategische doelstellingen van de gemeente. Onafhankelijk toezicht op de uitvoering van ict-beleid en -projecten ontbreekt en de betrouwbaarheid van informatie wordt niet getoetst.
De rekenkamer concludeert verder dat de uitvoering van de ict-projecten niet vlekkeloos verloopt. Bij de start ervan ontbreekt het vaak aan informatie over risico's, verwachte kosten en baten en alternatieven. Ook beschikt de projectorganisatie vaak niet over de nodige kennis of beheersinstrumenten. Mogelijke gevolgen, aldus de gemeentelijke waakhond, zijn een grote mate van afhankelijkheid van automatiseringsbedrijven, het overschrijden van planningen en/of kosten van projecten en het opleveren van matige systemen.
IT-directeur
De gemeente erkent de tekortkomingen en is een verbetertraject gestart met als belangrijkste verbetering het aanstellen van een chief information officer (CIO). Afgelopen september benoemde zij Hans Nijman, werkzaam als ict-manager bij de Gemeentewerken Rotterdam, tot cio. Nijman is op directieniveau verantwoordelijk voor informatiemanagement en het opdrachtgeverschap voor alle gemeentebrede ict. Hij krijgt daarbij de beschikking over een nieuw in te richten programmabureau
Dit traject is volgens de Rotterdamse Rekenkamer echter niet toereikend. Nog steeds worden college en ambtelijke top niet actief betrokken bij automatiseringszaken. Ook de knelpunten in de projectuitvoering worden nog niet aangepakt. De cio kan heeft te weinig beslissingsbevoegdheden om hun betrokkenheid af te dwingen, laat staan dat zijn positie garanties biedt voor het gemeentebreed opleggen van ict-beleidspunten. De beheersing van kosten en kwaliteit van ict projecten is hierdoor nog niet gewaarborgd, vindt de rekenkamer. Het college zegt zich niet te herkennen in de conclusie dat zij en de ambtelijke top het grote belang van ict niet onderkennen en dat het ingezette verbetertraject te smal is. Zij belooft wel de aanbevelingen van de rekenkamer over te nemen.
Overschrijdingen
Volgens het rapport van Rotterdamse Rekenkamer zou de gemeente over een ict-budget van 54 miljoen euro beschikken. Vorig jaar besteedde Rotterdam echter 86 miljoen euro aan ict en in 2007 76 miljoen. De Socialistische Partij in Rotterdam gelooft dat open source software een oplossing is voor de talloze budgetoverschrijdingen. De SP maakt zich kwaad over een project waarbij de afdelingen personeelszaken en financiën standaard Oracle-software gaan gebruiken. Deze invoering zou de gemeente 26 miljoen euro kosten.
Onderzoek
De gemeenteraad van Rotterdam vroeg de gemeentelijke rekenkamer in juli 2008 onderzoek te doen naar de ict-bestedingen en de wijze waarop de gemeente de politieke en ambtelijke aansturing en beheersing van gemeentebrede ict-projecten heeft geregeld. De Rotterdamse Rekenkamer maakte hierbij gebruik van de governance-methodiek die de Algemene Rekenkamer in 2006 voor de rijksoverheid heeft ontwikkeld en van het ict-inrichtingsraamwerk Cobit (Control Objectives for Information and related Technology).
Ik vrees dat Hans Nijman ook slachtoffer is geworden van het beleid dat hij propageerde toen hij nog als beleidsadviseur op het stadhuis werkte. Toen speelde hij nog de vrolijke vrijbuiter. Hans trekt dit niet alleen. De gemeentesecretaris Arjan van Gils en B&W moeten dit probleem oppakken.
John, commitment, helder laten zien wat je voor ogen hebt, etc. dat is inderdaad nodig. Helaas er zijn ambtenaren die wel ambitieus zijn, maar hun verantwoordelijkheid graag geheel willen afschuiven op marktpartijen. En dat is juist een veel voorkomend probleem bij de gemeente Rotterdam.
Jan, externen volgen de richting die hen is opdragen. Als de internen het weer anders willen maar dit niet zomaar durven te zeggen, dan kunnen ze de externen de schuld geven. Dat is ook te vaak gebeurd bij de gemeente. Minder externen als alibi inzetten, is beter dan roepen om ballen tonen.
Johny, ICT is voor de organisatie en niet andersom. Je weet als oudgediende dat het concern Rotterdam (incl. de deelgemeenten) niet vooroploopt op het gebied van nieuwe vormen van dienstverlening. ICT-middelen maken voor een organisatie die daar niet aan toe is, dat is zonde van de middelen.
Beste Peter,
Alhoewel ik had voorgenomen geen verdere reacties te publiceren op vervolgschrijven van die en gene, prikkelt jou schrijven mij toch het nodige aan je kenbaar te maken.
Ten eerste, waarom verschul je jezelf achter een schuilnaam. Kom zoals ik rondom uit voor je identitieit en de manieren hoe je bereikt kunt worden.
Of heb je kennelijk iets te verbergen?
In mijn beleving geldt dat als je weet waarover je praat en als je beschikt over beproefde kennis en kunde op een bepaald vakgebied, je best naar eer en geweten gebruik mag maken van het burgerrecht van vrije meningsuiting. Dit is een recht die elke burger in Nederland mag uitoefenen, mits er rekening wordt gehouden met de algemeen geldende en heersende normen en waarden in je doelgroep. Ik heb me netjes hieraan gehouden en heb aldus recht te spreken over de situatie binnen de gemeente Rotterdam. Puur als burger, professional en zaakgerichte deskundige.
Ik weet dat menig een bang is voor het openbaar maken van de werkelijkheid, maar geloof me, zolang dat niet gebeurt, zal in dit geval de gemeente Rotterdam daar telkens last van hebben. In mijn beleving heeft het bestuur van de gemeente Rotterdam sinds jaar en dag naar de verkeerde interne adviezen geluisterd. De feiten van de organisatie van de informatievoorziening binnen de gemeente Rotterdam spreken boekdelen. Of niet?
Of behoor jij tot de voortrekkers in deze ontwikkelingen binnen de gemeente Rotterdam en ben je bang dat je ontmaskerd zult worden vanwege de misleidende adviezen die totnutoe nergens toe hebben geleidt dan alleen onnodige hoge kosten en niet realiseerbare adviezen? Kortom, waar ben je bang voor? Gaat het om je reputatie, je schaamte voor misleidende adviezen of het mogelijke verlies van je baan.
Laat eens het kindje van de SSC eens los en gun een volgende generatie deze te herstellen wat er zoal mis is gegaan in het verleden. Jij hebt wellicht versie 0.1 van het SSC neer helpen zetten. Gun nu anderen om hier een volwaardige en voldragen versie van te maken. Een wijsgeer in het verleden zei eens: De goede meester leert altijd van zijn leerling en van het leerproces.
Kan ik je op intellectueel gebied bij deze wijze woorden scharen?
En wil je nog verder met mij van gedachten wisselen?
Gebruik dan mijn onderstaande contactgegevens. Het zou je echt sieren, en ik ben reuze benieuwd wie deze Peter (LR) Lulletje Rozewater is (ik vermoedt JPR, je weet wel). Oh wat spanned! Het lijkt wel het spelletje ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet, leuk toch?!?!?!?
Het debacle dat Oracle heet, ligt niet aan de software, maar wel aan het feit dat Oracle (nu) niet geschikt is voor een zo complexe organisatie als de Gemeente Rotterdam. Het is inderdaad ruim 9 jaar geleden besloten dat er een centralisatie moest plaatsvinden. En Oracle was daarbij een wezenlijk onderdeel. Alles moest met Oracle gedaan worden.
En dat breekt de Gemeente op. Het lijkt op het debacle van de Noord-Zuid-lijn in het klein dan. Meneer Job Cohen zei doodleuk, dat hij geen verstand had van metrobouwen. Maar dat zeggen ze nu in de Gemeenteraad van Rotterdam ook: we hebben geen verstand van computers. Maar ja het besluit hebben ze wel genomen.
En degenen die ooit hiertoe geadviseerd hebben? Die zijn allang weg als ze slim zijn.
En de Gemeente zit met de financi?le brokken. En deze financiele rampspoed was echt te voorzien. En let op mijn woorden: die rampspoed wordt nog veel erger.
Johny,
Misschien heb je inhoudelijk wel een punt, maar omdat de ongevraagde acquisitie en zelfbevrediging zo van jouw mails druipt, is het moeilijk om je boodschap serieus te nemen.
Hans (h?, da’s nog mijn echte naam ook…)
Waar ik van walg is die rotterdamse aanpak / mentaliteit… Als ik nog 1 keer iets hoor van hoe goed rotterdam is, ga ik flippen.
Rotterdammers werken hard, maar dat is ook het enige wat ze kunnen. Nadenken over waaraan ze werken en of dat ook is waar ze aan moeten werken, kunnen ze niet…
Legio voorbeelden te noemen. (politie, museumpark, SSC (mislukt door ego’s),…)
Wat de SP en Oracle beteft: OSS is niet de oplossing. Dat scheelt alleen de licentie kosten. De overige kosten zijn doorgaans veel hoger en zeker bij OSS.
Wat het probleem is, ik verwijs graag naar baljuw en schouw Mr. Jacob van Zuylen van Nijevelt
History repeats itself.
Beste Johny,
Helaas haal ik de spanning weg voor je 😉
Niks is minder waar als hetgeen je beweert richting mijn persoon:
Mijn echte naam is Peter, ik werk niet bij de gemeente.
Mijn reputatie, naam en baan is iets waar ik me dus niet druk over hoef te maken 🙂
Je recht tot spreken ben ik het verder helemaal mee eens, alleen Hans verwoord het wel erg treffend.
Ik ben wel op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de gemeente en het SCC.
Een combinatie van de IT, politieke en gewone wereld levert je een bron van informatie.
Ook ben ik diverse malen zelf langs geweest.
overgekwalificeerd is het oordeel.(ik zei de gek)
En als belasting betaler en inwoner van Rotterdam is het leeglopende geldpotje IT mij een doorn in het oog.
Haal de raamambtenaren weg, zet gedreven IT’ers neer en de slag is al voor de helft gewonnen.
Kijk ook naar de externen, en ga werken met interne IT.
Pas ook het salaris aan van de IT’ers, hierin mag de gemeente ook wel iets aan gaan doen.
Niet alleen de papieren manager is duur, ook de juiste IT’ er.
Waarom hier via de mail een converstaie te starten is mij een raadsel.
Leuk en spannend via deze site.
Of heb je al reactie op je personeelsadvertentie en gaan we achter de schermen verder, zoals een echte ambtenaar 😉
Peter (LR) Lulletje Rozewater
Mooi artikel, die eindelijk laat zien wat daar al jaren gaande is. Ook erg interessant dat standaardisatietrajecten de grond in worden geboord en Open Source wordt geroepen als redder in nood.
Om maar niet te praten van de reacties van de consultant.
Ik ben zijdelings betrokken geweest bij verschillende projecten of heb actief deelgenomen, toen ik nog in Rotterdam werkte. Het SSC is een prachtig voorbeeld om aan te tonen dat de kasten leeggemaakt moeten worden en dat de lijkenlucht ook moet verdwijnen.
Als je dat technisch bekijkt, is dat best te doen. Organisatorisch is het een stuk moeilijker, maar wat naar mijn idee het grootste struikelblok was en is, is de sturing (bestuurlijk) en visie. Het ontbreekt aan alle kanten aan een duidelijk, heldere visie en strategie, die gedragen wordt door de verantwoordelijke binnen het college, die vervolgens daarmee zijn CIO aan het werk kan zetten. Teveel ‘politiek’ en onderhandse belangen hebben dit jarenlange dood paard laten stinken.
Maar goed. Dit artikel is een stap in de goede richting. Een onderzoek van de rekenkamer is het begin, laten we hopen dat er nu beleid komt, die ook echt uitgevoerd gaat worden. Of dat nou invoering betreft van Oracle bij Finance en HR of SAP bij Gemeentewerken, het is beleid! En beleid is lange termijn…
Aan allen,
Als professional neem ik mijzelf, mijn werk en de personen waarmee ik in contact kom erg serieus.
De discussies die hier gevoerd worden zijn in beginsel niet fair en van een laag allooy, want een ieder verschuilt zich achter fictieve schuilnamen. Kennelijk hebben ze allemaal een eigen agenda en durven niet met hun ware identiteit naar voren te komen. Ondanks mijn verzoeken hiervan af te zien, geeft niemand hieraan gehoor. Dit kan ik dus niet serieus nemen en rest mij slechts 1 ding, nl. een podium te zoeken van professionals die ik wel serieus kan nemen.
Verdere waarde-oordelen op statements van die en gene laat ik aan de toets der praktijk over. Een wijs Engels spreekwoord zegt: The Proof of the pudding is the eating of it. Oftewel, vertaal in Algemeen-Beschaafd-Nederlands: De praktijk is de beste toetssteen. Ik hoop dat een ieder zijn bijdrage in de praktijk mag toetsen op echtheid en waarachtigheid. Trek daarna voor jezelf de conclusie of je wel gelijk had of dat je nog wat moet leren.
Veel succes, dames en heren, wie dat ook mogen zijn.
Beste Johny,
Zelden zo’n zelfingenomenheid in een stukje tekst als dat van jou gezien. Megalomanie, zonder je ooit gezien of gesproken te hebben, is op jou van toepassing.
Ik denk dat een ieder jouw type kent: lang van stof, vol van zichzelf, laat de ander niet aan het woord.
Ik heb geen minuut ervaring binnen de gemeente Rotterdam, maar spreek hier vanuit mijn onderbuik: Jij moet ver weg blijven bij bedrijven en/of instellingen waar een hands on mentaliteit vereist is.
Sowieso lijkt het me niet dat wie dan ook op jouw open sollicitatie ingaat, maar dat terzijde.
Een vriendelijke groet.
Nu ben ik wellicht van de oude stempel, maar als ik een ondertekening zie als:
Johny (CPM, CISSP, CBCM, CBIP, CBPM, CBAP)
(Senior Business Consultant)
Krijg ik de indruk dat de heer Johny enigszins schizofreen is.
Wellicht is het mijn beperkte blik op de IT wereld, dat ik niet weet wat al die afkortingen betekenen, daar zou het natuurlijk ook aan kunnen liggen.
En dan een term als Senior Business Consultant.
Senior: rekbaar begrip. Als ik zie hoe snel sommigen senior worden, dan heb ik in het verleden gewerkt met mensen die al minimaal 5 keer gereincarneerd waren volgens mij.
Business: ook zo’n lekker rekbaar begrip wat eigenlijk weinig zegt
Consultant: de grootste afknapper aller tijden wat mij betreft. Iedereen mag zich consultant noemen. Zelfs mijn moeder zou ik tot “knitting consultant” kunnen bombarderen; zij kan anderen heel goed adviseren hoe je sokken en andere dingen kunt breien
Wat ik dus eigenlijk even wil zeggen: heel leuk dat je zo’n hele riedel titels achter je naam pleurt, maar als iemand bij mij op deze manier binnen probeert te komen, dan heb ik aardig wat moeite om daar serieus op te reageren
En om misverstanden te voorkomen: ik ben niet jaloers of zo hoor
Ik mag ing voor mijn naam zetten, maar ik kan me de tijd niet heugen dat ik dit gebruikt heb
En ik heb afgelopen jaren aardig wat cursussen gehad, en certificaten behaald; ik loop daar alleen niet zo mee te koop; het voegt niet veel toe, en als ik alles wat ik ooit gedaan heb zou willen vermelden, past het niet eens op mijn visitekaartje.
maar ach, misschien wordt ik te oud voor dit soort dingen; immers, 40 schijnt al oud te zijn in de ICT als ik andere artikelen mag geloven
ing PaVaKe, CMA 😉