Het academisch ziekenhuis Maastricht (AZM) stevent af op een begrotingstekort van 44 miljoen euro in 2012. Dat komt onder andere doordat de ict-kosten hoger uitvallen dan was berekend. Het ziekenhuis voert verschillende ict-projecten uit waaronder de invoering van een erp-systeem van SAP. Het begrotingstekort wordt ook veroorzaakt door rijksbezuinigingen en stijgende personeelskosten. Door de budgetoverschrijding wordt een aantal verlieslijdende behandelingen geschrapt.
Het ziekenhuis onderzoekt welke behandelingen niet kostendekkend zijn. De behandelingen die naar aanleiding daarvan worden geschrapt, worden mogelijk uitgevoerd in andere ziekenhuizen in de omgeving.
Bij het Maastrichtse ziekenhuis loopt een groot aantal ict-projecten. Voor de veranderingen van de automatisering werd een interimmanager aangesteld die wekelijks aan de raad van bestuur van het ziekenhuis rapporteerde. Die functie is drie maanden geleden, op de geplande einddatum van de tijdelijke aanstelling, overgenomen door een lid van de raad van bestuur.
SAP
Het ziekenhuis voert bedrijfbreed een enterprise resource planning (erp) systeem in van SAP. In dat systeem worden alle logistieke-, inkoop-, hr- en financiële processen van het ziekenhuis vastgelegd. Het erp-systeem wordt via een SAP-PAM module gekoppeld aan het ziekenhuisinformatiesysteen (zis). Die module moet in 2009 zijn opgeleverd. Verder staat het jaar 2009 staat in het teken van een gefaseerde invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) per specialisme.
In 2008 is het draadloze netwerk uitgebreid en zijn alle verpleegafdelingen uitgerust met een elektronisch voorschrijf- en registratiesysteem voor de toediening van medicijnen (evs).
Overige ICT-projecten AZM
-Oplevering van een laboratoriuminformatiesysteem van Philips dat wordt gekoppeld aan software voor ordermanagement.
-Een aanbestedingstraject voor een patiëntdatamanagementsysteem (pdms) en een rediologisch informatiesysteem.
-Het Verpleging Oproep Systeem (VOS) is aan vervanging toe. Daarvoor wordt een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.
De relevante bedragen staan er niet bij, als het budget 500.000 was en de kosten komen op 1.000.000 dan is die 44 miljoen geen ICT probleem. Op deze manier is het artikel helaas vrij inhoudsloos.
Wat betekent ‘doorvoering’?
Tragisch, in mijn commentaren heb ik vaker gesteld dat ik liever meer zorg zie als meer ICT, waar het de gezondheidszorg betreft.
Hier wordt pijnlijk duidelijk wat de gevolgen zijn als een ziekenhuis zich te veel op het-mooiste-beste-vooruitstrevendste ICT-project concentreert, dan worden die handelingen waarvoor een ziekenhuis bedoeld is niet meer uitgevoerd.
Die uit Maastricht hebben waarsschijnlijk nog niet van open-source-oplossingen gehoord zoals open bravo of adempiere.
SAP en uit de hand gelopen kosten… duh!!
Als je met een hamer op je vinger slaat, doet het ook pijn.
Open Source gebruiken, dat is pas echt vooruitstrevend. Het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is een mooi voorbeeld hiervan.
Ik heb een jaar terug een paar weken deelgenomen aan een ICT project bij het AZM … Dit artikel verbaast me niets…
Ziekenhuizen ook al zijn ze Academisch zijn nu een maal Geen MultiNationals die SAP moeten draaien. Net als het SAP-implementatiedebacle bij de Provincie Noord-Holland aangaande een SAP-subsidiemodule, waar ze nu na tonnen verlies, een simpele notabene oude MS Access oplossing van 10K werkend hebben gekregen.
http://tinyurl.com/ykwrd7c
Het wordt tijd dat al die mooie SAP-implementatiepartners zichzelf eens gaan kwalificeren, en gaan werken op basis van No Cure No Pay.
Open Source is enkel gratis in aanschaf, de prijs die je ervoor betaald is enkel achteraf te berekenen in relatie tot het geheel.
Wat heb je aan open source als je zelf niets met deze ‘source’ kan? (Zeg dan gewoon, ik wil gratis software.) Dus je moet gaan investeren in zaken die absoluut niet ‘core business’ zijn als ziekenhuis. En dit staat haaks op het streven, een ziekenhuis moet voor er voor zorg verlening zijn.
Er is gelukking genoeg gratis software die qua werking en documentatie uitermate geschikt zijn, maar het soort projecten zoals besproken in dit artikel lijken daar niet onder te vallen.
Hoeveel kan er hierdoor weer van het vrij besteedbare inkomen aan stijgende zorgpremies worden afgetrokken?
Ik heb er ook gewerkt in de ICT. Ik kan 1 ding zeggen.
MISMANAGEMENT !!! Elke dag vergaderingen en geen stap vooruitkomen, en projecten die hierdoor dus eeuwen later nog niet klaar zijn. Zo lang liggen die patienten er niet …