De komende maanden vindt het politieke circus weer plaats in de 441 gemeenten ter voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010. Van burgerbetrokkenheid zal weer amper sprake zijn. Hier ligt voor de lokale politiek een kans: gebruik de e-overheid om de kiezer te bereiken!
Veelal schrijft een handjevol inwoners het lokale verkiezingsprogramma van een partij. In achterafzaaltjes worden de verkiezingsprogramma's vastgesteld, evenals de groslijst van politieke kandidaten: de toekomstige raadsleden. Kortom, de meerderheid van de bevolking, die geen lid is van een partij, praat niet mee over de lokale keuzes van de betreffende politieke partij. De stad wordt dus bestuurd door een selecte groep mensen. Het is voor de politieke partijen een gemiste kans om via internet meer inwoners te betrekken bij het vaststellen van hun programma voor de komende jaren.
Ondanks, of misschien dankzij hierom, is burgerbetrokkenheid een van de speerpunten van het kabinet dat samen met burgers aan een verbetering van de publieke dienstverlening wil werken. Een prima uitgangspunt zou ik zeggen, maar ik zou tegelijkertijd iedereen die wel lid is van een politieke partij willen oproepen om de auteurs van de verkiezingsprogramma's te bestoken met e-mails. Het onderwerp: meer politieke aandacht voor de e-overheid op lokaal niveau. Blijf de lokale politieke partijen hiermee overladen en misschien dat volgend jaar het onderwerp daarmee wat nadrukkelijker in de verkiezingsstrijd terugkomt.
Uit onderzoek dat gedaan is in opdracht van staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) blijkt namelijk dat burgers de dienstverlening van de overheid niet beter en niet slechter waarderen dan in 2008. Dat betekent dat het kabinet in 2010 meer inspanningen zal moeten leveren om de gewenste 7 voor dienstverlening te realiseren. Lokale overheden hebben hierin ook een taak.
Wat naar mijn mening hoger scoort dan een 7 is de recente maatregel van het ministerie van Algemene Zaken om de rijksoverheidsvideo's nu ook via YouTube te laten zien. Het kanaal biedt de mogelijkheid om video in HQ (de hoogste kwaliteit) te bekijken. Een prima initiatief.
Succes met het bestoken van de lokale politieke partijen.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
En wie gaat dat dan realiseren . . . . .Van Vliet natuurlijk!