Op de ict-afdelingen van de Universiteit Leiden worden ruim veertien voltijdbanen geschrapt. De reorganisatie wordt veroorzaakt doordat de ict-diensten van de opleider worden samengevoegd in een Information Shared Service Center (ISSC). De reorganisatie zou een besparing moeten opleveren van vijf ton per jaar. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.
In totaal gaat het om 14,5 voltijdbaan. Nu maken de diverse faculteiten van de Universiteit Leiden nog gebruik van hun eigen ict-afdelingen. Volgens het college van bestuur veroorzaakt dat versnippering. De reorganisatie moet daar een eind aan maken. Zo krijgen de faculteiten een gezamenlijk computercentrum en worden werkprocessen gestandaardiseerd.
Directeur bedrijfsvoering Jan van der Boon zegt in het universiteitsblad Mare: ‘Natuurlijk is het een bezuiniging. Maar dat is niet het enige element. Het is de bedoeling dat de gelijkschakeling en vernieuwing van de werkplekken ook voor een verbetering zorgt voor de gebruikers.'
Voorbereidingen
De komende tijd treffen de ict'ers van de faculteiten Wiskunde en Natuurwetenschappen en Sociale Wetenschappen voorbereidingen voor de organisatie. Zij slaan hun data alvast op in een gezamenlijke omgeving.
De universiteit wil vanaf juli 2010 gaan werken met het ISSC. Of dat lukt is nog niet zeker, omdat de universiteitsraad nog moet instemmen met de plannen over de samengevoegde ict-afdelingen. De ict'ers die door de reorganisatie hun baan verliezen, worden mogelijk elders binnen de universiteit herplaatst. Toch sluit Van der Boon gedwongen ontslagen niet uit.
Volgens woordvoerder Renée Merkx is het vooralsnog 'lastig te zeggen' of alle werknemers herplaatst kunnen worden. De universiteit probeert voor de ict'ers werk te vinden binnen het ondersteunend en beheerspersoneel van de opleidingsinstantie. Daarbij zou zoveel mogelijk geprobeerd worden bestaande vacatures op te vullen. De woordvoerder denkt bijvoorbeeld aan werkzaamheden in de bibliotheek van de universiteit.
Merkx kon niet aangeven wanneer verdere beslissingen genomen worden over de reorganisatie.
“In totaal gaat het om 14,5 voltijdbaan.”
Een halve voltijdbaan is ook een voltijdbaan,
of hoe moet ik dat lezen?
Nog effu en ze hebben helemaal geen ict-ers meer nodig op de Leidsche Universiteit. Dan verloopt al hun onderwijs via internet, en liggen er alleen nog maar netwerkkabels, hotspot points en wifi zenders “on campus”.
Iedere student heeft dan haar,zijn eigen laptop en “on campus” zijn er geen ict investeringen meer noodzakelijk.
Zo kan er nog veel meer bespaard worden.
Volgende stap:
Alle nederlandse universiteiten gaan fuseren en voegen al hun ict toepassingen samen, onderling verbonden door SURFnet en internet voor de student connecitvity.
Verder doordenkend kan er meer bij deze Leidse onderwijsinstelling bezuinigd worden. Via internet kunnen er immers ook colleges op de studententhuiswerkplek worden bezorgd. De LOI verzorgt zo al jaren onderwijs.
Dat scheelt het instituut alweer op de kosten van subsidi�ring van verpolitiekte sociale wetenschappers als Jaap van Donselaar die in de maatschappij al lang niet meer serieus genomen worden vanwege gedemonstreerde blinde vlekken in de ‘onderzoeks’resultaten.
Het beoogde resultaat valt met nogal tegen….
14.5 FTE levert 5 ton per jaar op lees ik.
Dat zou betekenen dat 1 FTE per jaar 500.000/14.5 = 34482 euro kost.
Ze hebben me ooit verteld dat een werknemer ongeveer het dubbele kost van wat hij verdiend (ict kosten, telefoon, werkplek, verzekeringen, premies etc.)
De werknemer zou dan 17242 euro per jaar verdienen bij deze universiteit (bruto!!!)
Waar gaat mijn berekening nu fout ?
(die factor 2 in de kosten mag van mij ook factor 1,5 of minder zijn, dit laat onverlet dat het jaarsalaris voor een ICT-er bij de universiteit blijkbaar niet echt heel hoog is)
Aan de rekenarij van PaVaKe is een interessante conclusie te verbinden: die 14,5 FTE zullen wellicht in hun handen wrijven van vreugde. Welke ICTer werkt er nou voor zo een aalmoes?
Indiers ?
>Waar gaat mijn berekening nu fout ?
Je houdt geen rekening met het feit dat reorganiseren ook geld kost (aan “kosten om het beter te maken” en wachtgelden e.d.)
@Tuxwielder
Daar heb ik weliswaar geen rekening mee gehouden, maar zijn die kosten zo hoog?
Voor het eerste jaar zou ik dat nog kunnen begrijpen, maar op termijn lijkt me toch dat dit meer op moet leveren
@PaVaKe
interessante berekening :
>>
14.5 FTE levert 5 ton per jaar op lees ik.
Dat zou betekenen dat 1 FTE per jaar 500.000/14.5 = 34482 euro kost.
Ze hebben me ooit verteld dat een werknemer ongeveer het dubbele kost van wat hij verdiend (ict kosten, telefoon, werkplek, verzekeringen, premies etc.)
De werknemer zou dan 17242 euro per jaar verdienen bij deze universiteit (bruto!!!)
Dit…is de waanzin ten top.