Hoewel het aantal vacactures minder is dan een jaar geleden, zoekt het Rijk nog steeds naar geschikte ict'ers. Deze zijn lastig te vinden volgens recruiter ict Anouk Mulder bij het Rijk. Dit komt volgens haar vooral doordat onbekend is welke mogelijkheden de rijksoverheid ict'ers biedt. Via een imagocampagne, een doelgroepsite voor ict'ers en het bezoeken van verschillende beurzen en evenementen probeert het Rijk hier verandering in te brengen.
Uit het Sociaal Jaarverslag van het Rijk bleek al eerder dat de rijksoverheid moeite heeft met het vinden van ict'ers. Ook nu het aantal ict-vacatures in het afgelopen jaar sterk is gedaald. 'Vorig jaar hadden wij nog meer dan twee honderd ict-vacatures. Nu zijn dat er 37. Ik weet niet waar dat precies aan ligt, want ik kan niet zien of vacatures zijn ingevuld of teruggetrokken' , vertelt Mulder.
Grootste ICT-werkgever
Toch blijft het volgens haar lastig om geschikte mensen te vinden. Daarom is het Rijk druk bezig zich te profileren tijdens beurzen en evenementen zoals de bedrijvendagen in Twente en het HBO-I Job Event van de Stichting HBO-I, de koepelorganisatie voor HBO ict-opleidingen.
'Wij zijn een van de grootste ict-werkgevers van Nederland, maar staan te weinig als dusdanig bekend. Wij merken dat veel starters, maar ook andere werknemers onvoldoende inzicht hebben in de mogelijkheden die het Rijk ict'ers biedt', vertelt Mulder over het belang van de aanwezigheid tijdens deze dagen. 'Wij willen tijdens dit soort evenementen duidelijk maken dat wij veel innovatieve projecten hebben, waarbij ict'ers ook veel samenwerken met andere bedrijven. Wij informeren bezoekers bijvoorbeeld over wat het verschil is om als ict'er aan de beleidskant te werken of met infrastructuren bezig te zijn.'
Imago-offensief
Verder probeert het Rijk ict'ers te lokken met een imago-offensief. 'Tien jaar geleden is een rijksbrede campagne gestart. Deze begint nu zijn vruchten af te werpen', aldus Mulder. 'Voor ict'ers hebben wij een doelgroepsite ingericht met video testimonials, zodat potentiële werknemers een idee krijgen van de mogelijkheden die het Rijk als werkgever biedt.
Op dit moment staan er op de wervingswebsite van de rijksoverheid 220 vacatures in verschillende vakgebieden. In die personeelsadvertenties wordt 43 keer om een ict'er gevraagd. Zo zoeken de wervingsmedewerkers van de rijksoverheid een Technisch Applicatiebeheerder, een in Oracle gespecialiseerde ict-architect en een systeembeheerder.
Dit terwijl ze toch vaak werden vertoond in de top 3 van meest geschikte werkgevers voor studenten, met behulp van een cultuurtest op het HBO-I Job Event.
Nu dus zaak om deze cultuur op een juiste wijze kenbaar te maken aan de werkzoekenden 😉
Vreemd. Het Rijk is bezig met het ontslaan van 15.000 rijksambtenaren (taakstelling), waaronder ICT-ers. De ICT-diensten worden geoutsourced. Lekkere toekomst als je als ICT-er bij de Rijksoverheid solliciteert.
Minder Beleids- en regie-ambtenaren, minder bureaucratie. Het huidige kabinet bezuinigd vooral op uitvoerende ambtenaren. Pim had gelijk: Minder beleidsambtenaren bij de (rijks)overheid, gemeenten en politie en meer uitvoerende ambtenaren. Er moet gewerkt worden aan een efficient functionerende overheid i.p.v. te kijken naar aantallen. Kijk naar de kosten, het werk moet nl. nog steeds gedaan worden.
Het rijk. Wel leuk enzo, maar altijd in de regio Den Haag/Zoetermeer.
Ben het helemaal eens met werken waar je woont.
Spreiding van werkgelegenheid is voor het rijk een perfecte optie.
Hierbij roep ik het rijk op haar taken te spreiden over het hele land inclusief het Noorden en Zuiden.
Dan hebben ook werknemers in deze regio interesse te starten bij het rijk.
@werken waar je woont: exact! Massa’s banen bij het rijk, maar alleen in de regio Den Haag, of eventueel bij de Belastingdienst in Apeldoorn.
Mijn gemeente? Daar lopen volgens mij nog geen 5 IT’ers rond. Mijn provincie? Alles vriendjespolitiek, handjeklap en kruiwagens. Iedere baan die in de dagbladen verschijnt c.q. op de website is stiekem al vergeven. De advertentie is puur een formaliteit omdat dat moet.
Peter heeft gelijk. Bewindslieden hebben al gauw twee-drie lagen dure beleidsmedewerkers om zich heen.
Er wordt gestuurd op basis van krom gedefinieerde kengetallen. Overheidstaken worden bovendien steeds meer uitgevoerd door min of meer zelfstandige organen, die uiteraard ook weer hun eigen beleidsmensen en belangen hebben. De onderlinge afstemming wordt daardoor steeds moeilijker, want de zelfstandige organen houden vast aan de bijna onafhankelijkheid van hun koninkrijkjes.
Grote complexe ICT-projecten bij de overheid en de vele organen gaan steeds weer mis. Redenen hiervoor zijn meestal halve beslissingen, te late beslissingen, tegenstrijdige beslissingen bedacht door beleidsmedewerkers met veel ?gevoel voor politieke verhoudingen?.
De oorzaak; bewindslieden en het parlement ontduiken hun verantwoordelijkheid. Vanaf 1966 zou het land pas echt democratisch worden, maar het democratisch tekort wordt alleen maar groter. In plaats van adequate voorlichting door de overheid via CMS-en, krijgt de burger een nepreferendum met de keuze tussen een PvdA burgermeester en jawel nog een PvdA burgermeester.
Voorlopig zal hieraan weinig veranderen. We moeten wachten op de bezuinigingsvoorstellen van de twintig ambtelijke commissies. Deze voorstellen worden gemaakt door dezelfde beleidsmedewerkers die al decennia lang elkaar bezig houden.
Het verminderen van beleidsmedewerkers met pakweg 80% en het weer rechtstreeks onderbrengen van de uitvoering van overheidstaken bij de ministeries, zou heel veel oplossen.
In de (vrijelijk toegangkelijk) database van het UWV staan alle “officieel” geregistreerde werkelozen. Mensen die zowiezo een duidelijk persoonlijk belang erbij hebben om weer aan de bak te komen…Kijk daar eens zou ik willen voorstellen …
Die database loopt in deze periode (al meer dan een heel jaar!) over; er vindt dus gewoon kennis vernietiging plaats…Vanuit de overheid wordt er NIETS gedaan om juist die kennis en ervaring ten goede in te zetten.
Met heel veel geluk en wijsheid heb ik wel de kans gekregen om middels een opleiding een aantal certificeringen te behalen. Deze leiden op tot het niveau van 1ste lijn ICT support medewerker…(MCDST,Novell Admin, Suse Admin)…
Mijn verleden bestaat uit een Master titel (psychologie) en commerciele internationale werkervaring; echter na ruim 9 maanden werkeloos te zijn blijk ik nog steeds niet bemiddelbaar. Ook als stagiare of een werkevaring plek (ook bij de overheid)
is er geen plaats. Nu is “dit maar” mijn persoonlijke relaas…en ben ik wellicht VEELS te mondig te noemen…MAAR ik ben niet alleen en hoor VELEN met exact hetzelfde verhaal; HET IS CRISIS EN ER IS GEEN WERK…
Een artikel als deze, schets volgens mij precies het probleem; al deze overheidsdiensten lopen ver achter op de realiteit van alle dag
1)ze communiceren onderling geen van allen;
2)alle medewerkers denken alleen aan eigenbelang;
3)Publicaties vertellen dat er niets aan de hand is
Valcon, je hebt gelijk met vriendjespolitiek, handjeklap en kruiwagens. Die beleidsambtenaren zijn meestal gelieerd aan de politieke partijen met de meeste macht, lees PvdA en CDA.
Maar wie wil er nou bij het Rijk werken? Ik ken ICT-detacheerders die hun personeel niet eens aan de overheid verhuren, omdat ze bij terugkomst waardeloos zijn. Gefrustreerd, lui, of hopeloos achterop. Als renpaarden die een jaar op stal hebben gestaan.
Ik heb diezelfde ervaring enkele malen gehad: het is bij de overheid een en al incompetentie en falen wat de klok slaat. Mij niet meer gezien daar!
Salarissen voor ICT functies bij het rijk zijn over het algemeen beneden gemiddeld. Schoolverlaters vanger daar zo’n 2000 bruto terwijl ze elders makkelijk 2400 vangen. Dit is een trend die zich ook in de hogere functies laat zien.