Hoewel het aantal vacactures minder is dan een jaar geleden, zoekt het Rijk nog steeds naar geschikte ict'ers. Deze zijn lastig te vinden volgens recruiter ict Anouk Mulder bij het Rijk. Dit komt volgens haar vooral doordat onbekend is welke mogelijkheden de rijksoverheid ict'ers biedt. Via een imagocampagne, een doelgroepsite voor ict'ers en het bezoeken van verschillende beurzen en evenementen probeert het Rijk hier verandering in te brengen.
Uit het Sociaal Jaarverslag van het Rijk bleek al eerder dat de rijksoverheid moeite heeft met het vinden van ict'ers. Ook nu het aantal ict-vacatures in het afgelopen jaar sterk is gedaald. 'Vorig jaar hadden wij nog meer dan twee honderd ict-vacatures. Nu zijn dat er 37. Ik weet niet waar dat precies aan ligt, want ik kan niet zien of vacatures zijn ingevuld of teruggetrokken' , vertelt Mulder.
Grootste ICT-werkgever
Toch blijft het volgens haar lastig om geschikte mensen te vinden. Daarom is het Rijk druk bezig zich te profileren tijdens beurzen en evenementen zoals de bedrijvendagen in Twente en het HBO-I Job Event van de Stichting HBO-I, de koepelorganisatie voor HBO ict-opleidingen.
'Wij zijn een van de grootste ict-werkgevers van Nederland, maar staan te weinig als dusdanig bekend. Wij merken dat veel starters, maar ook andere werknemers onvoldoende inzicht hebben in de mogelijkheden die het Rijk ict'ers biedt', vertelt Mulder over het belang van de aanwezigheid tijdens deze dagen. 'Wij willen tijdens dit soort evenementen duidelijk maken dat wij veel innovatieve projecten hebben, waarbij ict'ers ook veel samenwerken met andere bedrijven. Wij informeren bezoekers bijvoorbeeld over wat het verschil is om als ict'er aan de beleidskant te werken of met infrastructuren bezig te zijn.'
Imago-offensief
Verder probeert het Rijk ict'ers te lokken met een imago-offensief. 'Tien jaar geleden is een rijksbrede campagne gestart. Deze begint nu zijn vruchten af te werpen', aldus Mulder. 'Voor ict'ers hebben wij een doelgroepsite ingericht met video testimonials, zodat potentiële werknemers een idee krijgen van de mogelijkheden die het Rijk als werkgever biedt.
Op dit moment staan er op de wervingswebsite van de rijksoverheid 220 vacatures in verschillende vakgebieden. In die personeelsadvertenties wordt 43 keer om een ict'er gevraagd. Zo zoeken de wervingsmedewerkers van de rijksoverheid een Technisch Applicatiebeheerder, een in Oracle gespecialiseerde ict-architect en een systeembeheerder.
Wat een onzin!
Het rijk heeft alleen vacatures misschien op papier. Maar bij UWV werden/worden de vacatures uitsluitend via de connecties.
Daarom vertrouw ik geen vacatures van de overheid.
Om het signaal nog maar een keer te geven: alle functies zijn in de randstad en vissen daar in dezelfde vijver als veel commerciele bedrijven. Als de rijksorganisaties zich wat meer over het land zouden verspreiden, zouden ze meer mensen kunnen vinden. Scheelt ook weer een hoop in de files en helpt de werkgelegenheid buiten de randstad op peil te houden.
Het rijk is een fantastische opdrachtgever voor ICT-ers. het werk is relevant en de uitdagingen spannend. Als ze ICT-ers zouden werven voor 60-70 % van de externe tarieven, dan zou het rijk in een klap van al haar ICT personeelsproblemen af zijn.
Inhuur weten wel hoe prettig het werken is bij de overheid. Ze werken daar graag tegen een vorstelijke beloning. 3x tov interne medewerker. DUS.
De persoon die stelt dat ICT-werk voor het rijk alleen in de regio Den Haag en of Zoetermeer van toepassing zou zijn heeft het mis.
In Apeldoorn is regelmatig ICT-werk voor de fiscus.
Wat Mainframe-werk betreft is Apeldoorn zo’n beetje de grootste werkgever.
In de Regio Den Hagg en of Zoetermeer gen vacatures voor mainframewerk.
@rene: Apeldoorn .. nee, dat is een fijne lokatie. Terwijl de rest het heeft over spreiding noem je 1 plek. Het overige commentaar (achterlopen qua beloning) kan ik me ook in vinden. Wat ook niet helpt: de functies bij de overheid zijn vaak tijdsgebonden voor de periode van 1-2 jaar. Dan ga je niet solliciteren lijkt me.