Perot Systems in Nederland stelt qua organisatiegrootte weinig voor. Er werken zo’n tien man in Amersfoort. Toch haalt Dell met de overname van deze Texaanse automatiseerder een aansprekende klant binnen: Lockheed Martin met het Joint Strike Fighter (JSF)-programma. Wil de hardwareleverancier echter uitgroeien tot een grote ict-dienstverlener in Europa, dan zijn er meer overnames nodig.
Computerfabrikant Dell kondigde in september aan dat het Perot Systems (omzet 2008: 2,8 miljard dollar, 23.000 werknemers) wil kopen voor 3,9 miljard dollar. Met de overname van dit Texaanse bedrijf blaast Dell nieuw leven in zijn aspiraties om een grote ict-dienstverlener te worden. Naar verwachting wordt de transactie tussen november en januari – het vierde kwartaal in Dell’s boekjaar – definitief beklonken na goedkeuring van de Amerikaanse overheid.
In Nederland beschikt Perot Systems in Amersfoort over een kleinschalige organisatie van een man of tien. De Amerikaanse woordvoerder van de Texaanse automatiseerder meldt dat Nederlandse vestiging één belangrijke klant in Nederland heeft: de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. In het kader van het Joint Strike Fighter (JSF)-programma – de vernieuwing van gevechtstoestellen voor de Amerikaanse krijgsmacht, waaraan een aantal Europese landen waaronder Nederland voor hun luchtmachten ook meedoen – gunde Lockheed Martin een software-opdracht aan Perot Systems. Eind 2002 sloot Perot Systems hiervoor een contract (mininale looptijd: zes jaar) met Lockheed (waarde acht miljoen dollar). Dat deed de automatiseerder samen met TNO en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium via het Dutch PHM Consortium.
Diagnoses
Kern van de opdracht is het leveren van diagnosesoftware voor de nieuw te bouwen JSF-straaljagers. Met deze software valt automatisch de technische staat van de toestellen vast te stellen en kunnen op basis hiervan mankementen voorspeld worden. Ook krijgen onderhoudsmonteurs softwarehulpmiddelen tot hun beschikking om moeilijk te diagnosticeren problemen toch aan te kunnen duiden. Perot Systems noemt dit soort oplossingen PHM-software (PHM = Prognostic Health Management).
Perot Systems kreeg deze expertise in huis na de overname van Syllogic in juni 1997. Dit toentertijd nog in Houten gezetelde bedrijf leverde systeembeheer, datawarehousing en datamining. Vooral deze laatste activiteit bleek voor de oprichters – Dolf Zantinge en Pieter Adriaans – goud waard. Het tweetal startte met Syllogic in 1989 met nul vermogen, maar noteerde acht jaar later een omzet van 25 miljoen gulden en een winst van 1,5 miljoen terwijl er geen schuld op de bank stond. Bij de verkoop aan Perot Systems kreeg het duo betaald in aandelen die het later dat jaar bij de beursgang van Perot Systems kon verzilveren. De twee oud-directieleden trokken zich na de overname ook terug uit het bedrijf. Navraag leert dat geen van beiden nog aandelen Perot Systems in bezit heeft.
Syllogic
In een interview in De Volkskrant van 1997 vertelde Zantinge (later topman van breedbandleverancier Unet) over de kracht van de oplossingen van Syllogic. ‘Grotere ondernemingen beschikken vaak over enorme databestanden die moeilijk te analyseren zijn. Onze programma’s kunnen relaties binnen die bestanden blootleggen. Als product A gekocht wordt, dan gaat dat vaak gepaard met de aankoop van porduct B. Zo’n programma wordt gebruikt in de detailhandel, in fraudedetectie, maar ook in de gezondheidszorg’.
Syllogic werd Perot Systems Nederland en fungeerde tevens als expertisecentrum voor zelflerende adaptieve systemen, databanken en data-analyseprojecten, bedoeld voor PHM. In 2000 trachtte Perot Systems zijn positie in Nederland te versterken door met KPN de joint venture Contrado Technologies op te zetten. Met als doel om de bij de KPN voor eigen gebruik ontwikkelde front office systemen en software voor relatiebeheer (crm: customer relationship management) ook aan andere partijen te verkopen. Begin 2002 kocht KPN Perot Systems uit, omdat de verwachtingen niet uitkwamen en de Amerikaanse automatiseerder aangaf te willen stoppen
De legacy van Syllogic is nog altijd sterk aanwezig met Lockheed Martin/JSF als belangrijkste klant. In de afgelopen jaren voerde Perot Systems nog wel opdrachten uit voor UWV, KPN en de Open Universiteit. De Amerikaanse zegsman stelt dat KLM vandaag de dag nog klant is, maar hierbij gaat het om puur om wat detacheringswerk (‘ body-shopping’). In het algemeen zegt hij dat zijn bedrijf agile applicatie-ontwikkelactiviteiten levert. ‘In Europa ligt de strategische focus toch meer op landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Ierland.’
Stappen
IDC-analist Peter Vermeulen meent dat Dell in Nederland en – breder – Europa nog wel een stap te maken heeft, wil het ook hier als it-dienstverlener mee gaan tellen. ‘Hoewel Perot Systems binnen Europa en Nederland over enige aanwezigheid beschikt, verwacht ik voor de komende jaren vrij weinig van de combinatie wat Europa betreft. Perot Systems is voornamelijk op de Amerikaanse markt gericht en daar zal eerst de synergie moeten worden gevonden. Als dat lukt, zal Dell ongetwijfeld trachten om de positie op de it-dienstenmarkt in Europa te vergroten. Zonder verdere overnames zal dat geen snel proces zijn. Om echt een stap vooruit te zetten, zal Dell ook in Europa een overname nodig hebben. Ik ben erg benieuwd of Dell eerst Perot succesvol wil integreren voordat het deze stap zet, of dat we in de komende twee jaar al wat kunnen verwachten.’
Ross Perot
Perot Systems is opgericht door Ross Perot. De excentrieke ict-ondernemer Ross Perot staat echter vooral bekend als oprichter van EDS in 1962. In 1984 verkoopt Perot EDS voor 2,5 miljard dollar aan General Motors, waar hij in de top terecht kwam. Zijn voortdurende kritiek op de kwaliteit van de voertuigen, en arrogantie (‘ik beschik nu over een autofabriek’) maakt zijn positie onhoudbaar. Onder druk van GM-topman Roger Smith laat Perot zich in 1986 uitkopen. Twee jaar later start hij, tegen alle afspraken in, met een nieuwe cit-dienstverlener: Perot Systems. Daarnaast begint hij aan een officiële politieke carrière, in 1992 uitmondend in een conservatief-populistisch hervormingsgprogramma waarmee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen mee doet. Zijn optredens slaan aan. Uiteindelijk krijgt Perot 19 procent van de stemmen: niet genoeg voor het Witte Huis, maar wel om Democraat Bill Clinton in het zadel te helpen en te voorkomen dat Bush sr. aan een tweede ambtstermijn kan beginnen. Vier jaar later doet Perot een tweede poging, maar als kandidaat van de Reform Party haalt hij slechts 8 procent van de stemmen. In 2000 draagt hij de leiding van Perot Systems over aan zijn zoon Ross jr.