De stuurgroep modernisering mGBA laat ict-dienstverlener Atos Origin onderzoek doen naar het Burgerzakensysteem-Kern (BZS-K). De dienstverlener moet onderzoeken hoe de module technisch het beste ingericht kan worden. De kosten voor het onderzoek zijn 130.000 euro. BZS-K is een softwaremodule waarmee gemeenten hun berichten op gestandaardiseerde wijze aan een centrale database kunnen doorgeven.
De stuurgroep mGBA heeft al eerder in twee mogelijke scenario's beschreven hoe het BZS-K er technisch uit moet gaan zien. Zo is er gesproken over een centraal ontwikkelde applicatie die lokaal wordt geïnstalleerd en door de gemeenten zelf wordt beheerd. Er is ook gesproken over een landelijke voorziening, waarbij de overheid verantwoordelijk is voor het beheer. Atos Origin zal beide alternatieven onderzoeken en kijkt ook nog naar andere alternatieven.
In het onderzoek wordt bijvoorbeeld in kaart gebracht welke effecten de verschillende alternatieven hebben op de dienstverlening van de overheid aan burgers. Daarnaast worden de alternatieven bekeken op kosten en de gevolgen voor de manier van werken voor de gemeenten. In het persbericht stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat alle belanghebbende via workshops en interviews betrokken.
Afgerond
Het programma mGBA moet in 2010 worden afgerond. Het budget van het programma is sinds het begin van 2001 verschillende keren verhoogd. Inmiddels is er een budget van 67,3 miljoen euro voor de modernisering van de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) beschikbaar.
Modernisering Gemeentelijke Basisadministratie (mGBA)
Het programma mGBA realiseert twee onderdelen ter vervanging van de huidige generatie GBA-systemen. Het gaat hierbij om:
* GBA-Verstrekkingen (GBA-V), een centrale database van waaruit de gegevensverstrekking plaatsvindt
* BurgerZakenSysteem-Kern (BSZ-K), een softwaremodule waarmee gemeenten hun berichten op gestandaardiseerde wijze aan het centrale GBA-V systeem kunnen doorgeven. De ontwikkelduur hiervan wordt geschat op tweeënhalf jaar. De implementatieperiode wordt ook op tweeënhalf jaar geschat.
Dit wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken ook wel het startpakket genoemd.
De ontwikkeling van GBA-V bestaat uit drie fasen:
* GBA-V Online maakt de gehele gegevensset voor geautoriseerde afnemers online direct raadpleegbaar. Deze fase is eind 2007 opgeleverd.
* GBA-V Fullservice zorgt ervoor dat periodiek alle wijzigen aan alle geautoriseerde afnemers kunnen worden toegezonden. Het is niet duidelijk of deze fase nog binnen het budget kan worden afgerond. Daarom heeft de staatssecretaris het project tijdelijk stopgezet.
Mocht het project worden voorgezet dan wordt GBA-V Fullservice naar verwachting in 2010 opgeleverd.
* GBA-V Moderne Interfaces, het gebruik van webdiensten. De duur van deze fase wordt geschat op twee jaar.