De uitbesteding van het applicatie- en technisch beheer van MijnOverheid.nl is haalbaar, maar moet wel helder geformuleerd worden. Dat zegt branchevereniging ICT~Office, op basis van een ICT~Haalbaarheidstoets. Die toets is door de branchevereniging ontwikkeld om de overheid te helpen voorspellen of aanbestedingen succesvol zullen zijn. De toets is bedoeld om de kwaliteit van ict-projecten bij overheidsorganisaties te verbeteren.
ICT~Office adviseert opdrachtgever ICTU om hun prioriteiten van tevoren duidelijker te bepalen: het minimaliseren van kosten vereist voor de markt namelijk een totaal andere aanpak dan het optimaliseren van de kwaliteit van de dienstverlening.
'Tijdens de haalbaarheidstoets wordt de aanbesteding doorgesproken. Soms is de opdracht zo geformuleerd dat het voor de opdrachtgever wel helder is, maar voor de leverancier niet. Dan wordt geadviseerd om de opdracht duidelijker te maken', zegt een woordvoerder van de branchevereniging.
Internetportal
Mijnoverheid.nl is een internetportal voor burgers. Zij vinden hier overheidsinformatie en kunnen via de portal naar andere overheidssites worden doorverwezen.
De branchevereniging en het ministerie van Economische Zaken introduceerden de haalbaarheidstoets vorig jaar mei. Het idee is dat voorafgaande aan een aanbestedingstraject de rijksoverheid en leveranciers uit de ict-branche om de tafel zitten om aankomende ict-projecten via een stappenmodel te toetsen op hun haalbaarheid, innovativiteit en betaalbaarheid. Het idee van zo'n check is afgekeken van het Verenigd Koninkrijk, waar de overheid deze toets al een paar jaar in gebruik heeft.
Ja, zo lust ik er nog wel een. Natuurlijk moet er “helderder geformuleerd worden.”
Bestond er een kans dat ICT~Office zou schrijven dat de leden van ICT~Office niet in staat zouden zijn om vele miljoenen euro’s van de overheid op te strijken? Want dat is waar het om draait, geld dat niet wordt uitgegeven aan salarissen van ambtenaren maar richting de leden van ICT~Office wordt geschoven. Logisch, daar is ICT~Office voor opgericht.
Jammer dat Computable dit soort voorspelbare resultaten publiceert, dit voegt echt helemaal niets toe en valt niet in de categorie “nieuws”.