Er komt bij het Rijk een centrale voorziening voor geografische informatie. Deze voorziening regelt de onderlinge en externe uitwisseling van locatiegebonden gegevens. De ministeries van LNV, V&W en VROM, het Kadaster, TNO en Geonovum hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. Binnen vier jaar moet deze centrale gegevenshub gerealiseerd zijn. Voor de realisatie is in totaal 17,4 miljoen euro beschikbaar.
Doel van de centrale voorziening is het efficiënter laten verlopen van de onderlinge uitwisseling van locatiegebonden gegevens binnen de overheid. Deze informatie is nodig bij de behandeling van ruimtelijke vraagstukken. Door geo-gegevens centraal beschikbaar te maken, onderlinge afspraken te maken over het gebruik en samen op te trekken bij nieuwe ontwikkelingen moet de dienstverlening binnen het Rijk alsook voor externe gebruikers verbeteren.
De gegevenshub zal in vier jaar worden gerealiseerd. Voor de realisatie is in totaal 17,4 miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft afkomstig is uit het Programma Vernieuwing Rijksdienst. Na het eerste jaar zal de voorziening minimaal tien gegevenssets bevatten waarop de betrokken partners hun eigen toepassingen aansluiten. Ook het overheidsloket Overheid.nl van het ministerie van BZK en de Raad voor Vastgoed Rijksoverheid gaan al in het eerste jaar gebruikmaken van de centrale voorziening.
Doublures
Volgens een woordvoerster van Stichting Geonovum inventariseren de partners – de ministeries van LNV, V&W en VROM, het Kadaster, TNO en Geonovum – eerst welke kennis zij zelf in huis hebben om de centrale voorziening te kunnen inrichten. Eventuele externe expertise zal via aanbestedingen worden aangetrokken. Het plan is ook om nadat de voorziening is uitgebreid een dienstencentrum op te richten. De voorziening moet nog een nieuwe naam krijgen. De werktitel 'Publieke dienstverlening op de kaart' was niet duidelijk genoeg.
De organisaties achter de samenwerking zijn iedere dag bezig met ruimtelijke vraagstukken. Om deze vraagstukken op te lossen, hebben ze elkaars gegevens nodig. De Geonovum-zegsvrouw vertelt dat hoewel overheidsinstanties gebruikmaken van standaarden bij geo-data de informatie-uitwisseling vaak nog versnipperd plaatsvindt. Ook dubbele inwinning en opslag komen voor. De centrale voorziening moet straks betrouwbare locatiegebonden gegevens opleveren, die altijd beschikbaar, snel vindbaar en actueel zijn. Ook bevordert de samenwerking het uitwisselen van elkaars expertise.
Georegister
De zegsvrouw meldt verder dat het Nationaal Georegister deel zal uitmaken van de centrale voorziening. Dit register ging recent van start. Op deze index kunnen overheden én bedrijven hun geografische informatie kwijt. Het vinden, gebruiken en uitwisselen van geo-informatie tussen overheden en het bedrijfsleven moet via dit register worden verbeterd. 'Het uiteindelijke doel voor de overheid is het laten horen van één stem bij het verstrekken van geo-informatie.'