De Amerikaanse automatiseerder CSC neemt de dienstentak van Cordys in de Benelux over. In het kader van de strategische overeenkomst die hiervoor is gesloten, zal CSC bovendien optreden als wereldwijde wederverkoper van het Cordys Business Operations Platform. Ook levert het bedrijf implementatiediensten. Via het partnership met CSC wil Cordys een internationale dienstverlening rond zijn platform voor business process management (bpm) kunnen aanbieden.
BIj de ‘professional services’-tak van Cordys werken twintig mensen. De verkoop van de dienstentak aan CSC past in de strategie die in 2008 is ingezet, zegt Jan Baan, oprichter en chief executive officer van de bpm-leverancier. Hij doelt op het opzetten van een partnernetwerk waarbij partners wereldwijd de software verkopen en aanvullende diensten leveren. Cordys sloot bijvoorbeeld partnercontracten met Atos Origin, Capgemini en Accenture. Het afstoten van de eigen, kleine dienstentak aan zo’n grote partner noemt Baan daarom een logische stap. Volgens een woordvoerder focust Cordys zich voortaan helemaal op het product. Wel worden de partners nog ondersteund.
De keuze voor CSC had te maken met het innovatieve karakter van hun oplossingen, stelt Jan Baan. Volgens Lem Lasher, directeur van CSC’s Global Business Solutions-tak, ondersteunt de software van Cordys klanten die hun zakelijke processen willen veranderen. ‘Hun huidige legacy-systemen en software voor enterprise resource planning zijn lastig aan te passen aan nieuwe markteisen. Het Cordys-platform kan worden ingezet als een flexibele laag bovenop dit soort bedrijfssoftware.’ Over de overnamesom zijn geen uitspraken gedaan.
BPM
Cordys levert business process management (bpm)-oplossingen. Oprichter Jan Baan werkte vanaf 2001 in stilte aan zijn nieuwe bedrijf. In 2004 betrad Cordys officieel de markt. Het bedrijf kreeg in 2007 een financiële injectie van vijftig miljoen euro van Argonaut Private Equity. Deze Amerikaanse investeringsmaatschappij ontving in ruil hiervoor een belang van 25 procent. De verkoop van de dienstentak lijkt op de aanpak die Jan Baan hanteerde in de tijd van Baan Company. Ook toen splitste hij de servicesactiviteiten af van het softwarebedrijf.
Bij Cordys werken in de Benelux tweehonderd mensen en in totaal zeshonderd. Hoewel de bpm-markt als veelbelovend wordt gezien, heeft Cordys nog geen winst behaald. In 2007 leed het bedrijf nog een verlies van 31,7 miljoen euro bij een omzet van krap veertien miljoen euro. De crisis strooide roet in het eten bij de ambitie om in 2008 zwarte cijfers te schrijven. Het verlies daalde zelfs tot 47,4 miljoen euro, aldus de geconsolideerde winst- en verliesrekening over 2008 (uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel). Wel steeg de omzet tot 24,1 miljoen euro en deze neemt in 2009 ook weer toe, aldus de zegsman.