In de aankomende jaren overstijgt het totale energieverbruik van de ict die van de luchtvaart. De continue zucht naar hogere performance en de toenemende complexiteit van datacentra maakt deze groter, warmer en met een steeds grotere energiebehoefte. Tegelijkertijd willen bedrijven een verlaging van de kosten en een hogere gebruikersvriendelijkheid. Het vinden van een balans hierin is de ict-uitdaging voor de komende jaren.
De huidige toestand
Op dit moment zijn er drie manieren om een datacentrum en de ict in het algemeen, energiezuiniger te maken en indien goed ingezet, kostenverlagend te laten werken.
1) Hergebruik en groene energie
Als het uitgangspunt is om de CO2-uitstoot te verminderen, kan een eerste stap gemaakt worden door de elektriciteit te betrekken uit groene bronnen zoals wind, zon en water. Afhankelijk van de definitie van groen is kernenergie ook een optie. Als vervolgens de afvalwarmte hergebruikt wordt om het lokale zwembad te verwarmen, is de eerste stap gezet. De eerste voorzichtige schreden op dit pad zijn projecten zoals in de Wieringermeer, waar de (vooralsnog) met gas opgewekt elektriciteit eerst het datacentrum voedt en de ontstane warmte vervolgens gebruikt wordt om kassen te verwarmen. Een ander voorbeeld is het door KPN gebruikte concept Kyotocooling waarbij buitenlucht gebruikt wordt om het binnenklimaat te koelen.
2) Optimalisatie
Door de relatief lage kosten van hardware zijn veel moderne systemen overgedimensioneerd. Door systemen te optimaliseren kan echter de totale hoeveelheid aan systemen worden teruggebracht tot het noodzakelijke. Het gebruik maken van gevirtualiseerde machines is een eenvoudigere methode om reken- en geheugencapaciteit toe te wijzen aan het onderdeel dat er op een specifiek moment behoefte aan heeft. Zo komt rekenkracht beschikbaar wanneer nodig. Software van bijvoorbeeld Cassatt optimaliseert tegenwoordig al dusdanig in de herallocatie van resources dat fysieke systemen bijna op 100 procent belasting kunnen draaien. Daarnaast zie je hybride cloud computing waarbij een lokale cloud gebruik maakt van een publieke cloud als er meer capaciteit nodig is dan lokaal beschikbaar.
Een van de laatste uitdagingen in het rekencentrum is de harde schijf. Met de (fysiek) draaiende schijven wordt continu energie gebruikt en dus ook verspild. Inschatting is dat met innovaties zoals de solid state drive (SSD, niet vluchtig vast geheugen) in de komende jaren de traditionele harde schijf langzaam zal verdwijnen.
3) Green IT 2.0
Een simpel maar slim idee van Reuters is Green IT 2.0. Dit houdt in dat technische oplossingen zoals gebruikt worden in datacentra, nu ook worden toegepast op werkplekken. Zo worden met de techniek om servers op afstand uit te zetten honderden werkplekken gelijktijdig afgesloten aan het einde van een werkdag. Energiekosten en milieuvervuiling dalen zo drastisch eenvoudig. Voorbeeld hiervan is het werkplekbeheer bij LNV.
Hoe verder?
Een optimale oplossing wordt slechts bereikt door de combinatie van bedrijfsbelang en energiezuinigheid. Immers alle tot nu toe gebruikte oplossingen gaan uit van 'de techniek'. De basisvraag 'Waarom?' wordt echter onvoldoende beantwoord. Kern is dat bij investering en onderhoud op hardware consistent en vasthoudend de vraag gesteld moet worden waar het om draait: Is dit écht nodig? Is het echt nodig is dat we de webserver voor het weekmenu van de kantine redundant inrichten? Laat in de business case het wáárom een nog sterkere rol spelen en gebruik de uitkomst voor het inrichten van de ict. Noem het duurzaam 2.0.
Het boek: 'Cradle to cradle' beschrijft de roofbouw die we op onze aarde plegen door onze overconsumptie. Het stelt dat pas als al ons afval nuttig wordt ingezet en hergebruikt, we volledig duurzaam zijn. Zover zijn we nog niet. Om er te komen is het echter van belang ons te realiseren dat alleen technische oplossingen niet toereikend zijn. Met de huidige oplossingen zijn we alleen nog maar 'minder slecht'. Pas als we beginnen te denken volgens duurzaam 2.0 komen we in de richting van echt groen.
Green IT2.0, Groen datacenter…bla bla blaat
Vraag: Zou het deze “groene datacenter hype” discussie helpen als we in het vervolg gingen spreken over “rekenende warmtebron?”
Think Solution, not Problem:
Dit “rekenende warmtebron” denken geeft je en je klanten meteen een ander mind-frame en dito oplossings-gericht denkproces. Wanneer je de vrijgekomen warmte gaan zien als PRODUKT, ga je er vanzelf positiever tegen over staan en bedenkt je hoofd er automatisch toepassingen voor 🙂
Zo efficient mogelijk:
Tuurlijk is het dan wel handig om de warmtestromen zo efficient mogelijk in te zetten en te behandelen. Dan denk je dus niet meer in ENERGIEKOSTEN, maar in ENERGIE_BATEN 😉 van je rekenende warmtebron.
Als je jezelf – met een open mind! – afvraagt wat kan je nog meer kunt doen dan alleen computeren met je “rekende-warmtebron” komen er vanzelf nieuwe toepassingen op je weg zoals:
1 – Klimaatregeling van het gebouw waarin “de rekenende warmtebron” zich bevind
2 – Wijk, Stadsverwarming
3 – Warmte voedsel voor warmte-pompen die er weer electriciteit! van kunnen maken 😉 Go recycle…
Hoe verder:
Wanneer je verder leert denken dan de stelling “Warmte is afval” blijf je eeuwig hangen in het kosten-denk-plaatje. Als je het denkmodel leert te transformeren naar iets positivers kun je de warmte gaan leren zien als DIENST, PRODUKT van je “rekenende warmtebron”. Op deze wijze kun je er nog (extra) geld aan verdienen. En das mooi meegenomen in deze economisch barre tijden.
Think Different, Think Solution, Open your mind