Grote en kleine bedrijven krijgen steeds meer oog voor data-deduplicatie. Voor grote multinationale ondernemingen is het inmiddels gesneden koek. Hun ervaringen en zonodig uitgevoerde aanpassingen leiden ertoe dat data-deduplicatie ook voor kleinere (mkb)-ondernemingen uitkomst kan bieden.
De data volumes binnen zowel kleine als grote bedrijven blijven met rasse schreden groeien. Volgens een onderzoek van IDC is de hoeveelheid digitale gegevens die bedrijven wereldwijd aanmaken en opslaan de laatste drie jaar met 3000 procent toegenomen. Binnen het huidige economische klimaat staan bedrijven onder steeds grotere druk om hun opslagkosten te reduceren. Tegelijkertijd zien zij zich voor de taak gesteld om hun gegevens te consolideren. Daarnaast moeten ict-organisaties ook nog eens in staat zijn om in geval van een calamiteit alle bedrijfsgegevens op snelle wijze te herstellen om de bedrijfsuitval tot een minimum te beperken.
Dit verklaart waarom data de-duplicatie in 2009 het meest besproken onderwerp op het gebied van gegevensopslag is. Grote ondernemingen hebben data de-duplicatie reeds in een vroeg stadium omarmd vanwege de mogelijkheid die deze technologie biedt om de opslagcapaciteit te ontzien, de prestatie van opslagsystemen te verbeteren en de back-up tijden te verlagen. Hoewel deze technologie traditioneel alleen was voorbehouden voor grote bedrijven vanwege de hoge kosten die ermee gepaard gaan, begint data de-duplicatie de volwassenheidsfase te naderen. Daardoor wordt data de-duplicatie ook toegankelijker voor kleine en middelgrote bedrijven.
Soorten de-duplicatie
Data de-duplicatie kan op twee manieren uitgevoerd worden: bij de bron en op de doellocatie. Sommige oplossingen bieden ruimte voor beide methoden, terwijl andere oplossingen zich slechts tot één variant beperken.
Wanneer de-duplicatie bij de bron plaatsvindt, worden gerepliceerde gegevens tijdens het back-upproces verwijderd alvorens deze naar de opslaglocatie worden verzonden. Deze methode bespaart de bandbreedte van het netwerk, omdat het gegevensvolume dat via het netwerk naar de doellocatie wordt overgedragen kan worden beperkt tot een factor 20. Deze methode blijkt met name efficiënt in situaties waarin de opslaglimiet van het netwerk bijna is bereikt of back-ups worden uitgevoerd binnen filialen met een netwerk met een beperkte bandbreedte. Bij deze methode is het mogelijk dat back-ups meer tijd en een groot aantal CPU-cycli in beslag nemen. Dit kan resulteren in prestatieproblemen op productiecomputers.
Wanneer de-duplicatie op de doellocatie plaatsvindt, worden de gerepliceerde gegevens tijdens het back-up proces verwijderd zodra deze de opslaglocatie bereiken. Dit maakt het mogelijk om de initiële back-up sneller te voltooien, doordat CPU-intensieve ontdubbelingstaken op de bron-CPU worden vermeden. Maar aangezien alle kopieën die voor het de-duplicatie proces in omloop zijn via het netwerk worden overgedragen, kan dit resulteren in een bottleneck, omdat de niet-ontdubbelde gegevens de overdracht mogelijk vertragen.
Minder gegevens, meer voordelen
Het enorme potentieel van de-duplicatie schuilt in het feit dat het de gegevensopslag tot maar liefst 90 procent kan reduceren. De-duplicatie is een bewezen methode om meer gegevens met minder opslagcapaciteit op te slaan. Dit levert een aantal tastbare zakelijke voordelen op.
Ten eerste worden de opslagkosten aanmerkelijk lager, doordat er op efficiëntere wijze gebruik wordt gemaakt van de opslagcapaciteit. Dit maakt het mogelijk om minder opslagsystemen aan te schaffen en te beheren. Door lager gebruik van stroom, koeling en apparatuur, met als gevolg een lagere CO2-uitstoot wordt er meegewerkt aan een schoner millieu.
De aanschaf van minder opslagcapaciteit betekent op zich weer een snellere return on investment. Dit is met name van belang voor kleine en middelgrote bedrijven, omdat dit hen het vermogen en de flexibiliteit biedt om snel veranderingen door te voeren die zich in directe resultaten vertalen.
Bijkomend voordeel is dat door snellere back-ups en verbeterde gegevensopslag bedrijven effectiever kunnen inspringen op juridische en compliance-kwesties zonder daarbij de opslagcapaciteit verder te belasten.
De-duplicatie voor iedereen
Bedrijven die hun opslagcapaciteit willen verhogen en hun opslagkosten willen reduceren kunnen data de-duplicatie niet meer aan zich laten voorbij gaan. Hoewel de-duplicatie traditioneel op hardwareniveau plaats vond en alleen aan grote ondernemingen was voorbehouden, bereikt deze technologie nu de volwassenheidsfase. Hierdoor wordt de-duplicatie beschikbaar in de vorm van een betaalbare softwareoplossing. Elk bedrijf, ongeacht omvang of de sector, kan van de-dupliactie profiteren door gebruik te maken van back-up- en recovery-technologie.
Laurent Dedenis, vice president EMEA Acronis
Wat is data de-duplicatie?
Data de-duplicatie is een techniek voor gegevensconsolidatie die naar grote blokken redundante gegevens (4KB of meer) zoekt en deze slechts één keer opslaat, ongeacht het aantal kopieën dat ervan in omloop is. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘pointer' om naar de oorspronkelijke gegevensblokken te verwijzen, zodat gegevens niet telkens opnieuw moeten worden opgeslagen. Data de-duplicatie maakt duseen einde aan het bestaan van meerdere kopieën van dezelfde gegevens door naar identieke bestanden of gegevensblokken te zoeken en ervoor te zorgen dat er slechts één instantie van wordt opgeslagen.