Telecombedrijf KPN zet in op de toekomstige mobiele breedbandtechnologie long-term evolution (lte). Dat zegt directeur Ron de Mos van KPN Zakelijke Markt tegen Computable. Door de keuze voor lte passeert het bedrijf de concurrerende technologie WiMAX, waar KPN in het verleden mee experimenteerde. Branchegenoot T-Mobile deed dat al eerder.
Met lte zijn in theorie snelheden tot 100 megabits per seconde haalbaar. De technologie maakt de weg vrij voor zware mobiele toepassingen zoals hoogwaardige video, internettelefonie en bedrijfsapplicaties. Lte is in een concurrentiestrijd verwikkeld met WiMAX, een mobiel breedbandnetwerk dat momenteel in sommige delen van de wereld wordt opgetuigd. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld.
Uitgestrekt en dunbevolkt
De Mos vraagt zich af of WiMAX zich in Nederland op dezelfde manier kan positioneren als in de Verenigde Staten. Daar wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van WiMAX-netwerken. ‘WiMAX is vooral handig in uitgestrekte en dunbevolkte gebieden. Voor drukkere gebieden kun je beter andere technieken gebruiken, zoals lte.’ Lte borduurt voort op de technologie van gsm, umts en hspa en maakt gebruik van bestaande zendmasten.
In Nederland wordt WiMAX geleverd door de aanbieder Worldmax. Vooralsnog is de draadloze dienst alleen beschikbaar in Amsterdam. Het bedrijf heeft zijn plannen om het netwerk in drie jaar tijd landelijk dekkend te maken, in de ijskast gezet. Van WiMAX wordt vaak beweerd dat het een niche-product is, iets wat voorstanders stellig ontkennen. in 2012 zou de techniek volgens hen een miljard mensen bereiken.
Experiment
In 2007 experimenteerde KPN met WiMAX in de provincie Drenthe. Het telecombedrijf hoopte zo breedband te brengen naar gebieden in Nederland waar daar momenteel nog geen mogelijkheid toe is. De eerste resultaten waren positief.
Directeur De Mos deed zijn uitspraken in een vraaggesprek met Computable