Hoewel bedrijven voorzichtig weer personeel aannemen, blijft het voor de starter moeilijk een baan te vinden. Werkgevers kiezen over het algemeen liever voor de expertise van iemand met enkele jaren ervaring dan voor een starter die nog moet worden ingewerkt.
Directeur Wilbert van Beek van werving- en selectiebureau IT-Profile merkt dat starters hinder ondervinden van de huidige situatie op de ict-arbeidsmarkt. 'De vacatures die op dit moment beschikbaar zijn, vragen om direct inzetbare functies met de nodige werkervaring', aldus Van Beek. Daarvoor zouden werkgevers vooral zoeken naar wat de directeur 'de ideale ict'er' noemt: de automatiseerder tussen 30 en 45 jaar.
Naast het gemak van iemand die al ervaring heeft, scheelt het aannemen van zo'n werknemer ook in opleidingskosten. Een starter heeft immers meer training nodig dan iemand die al langer op de arbeidsmarkt is, redeneren sommige werkgevers.
Junior werkplekbeheer
Computable-lezer Pieter Klomp die reageerde op eerdere berichtgeving over de arbeidsmarkt, herkent die gedachtegang. 'Als ik vacatures lees, wordt er minimaal twee of drie jaar werkervaring gevraagd', schrijft hij. 'Het nadeel van schoolverlaters is dat er over het algemeen direct in moet worden geïnvesteerd met opleidingen en cursussen.'
Toch zijn er wel werkgevers die de starter wél zien zitten. Zo is detacheerder Peak-IT op zoek naar 25 ict-starters. Hoewel bedrijven inderdaad voorkeur hebben voor een ervaren medewerker, zijn er altijd functies die geschikter zijn voor starters, legt hr-manager Leontine Hulleman uit. 'Sommige van onze klanten zoeken bijvoorbeeld naar een junior werkplekbeheerder of een helpdeskmedewerker', zegt ze. 'Van die functies wordt een ervaren ict'er niet gelukkig.'
Van Beek van IT-Profile hoopt dat werkgevers niet vergeten dat de starter weer populair wordt als de arbeidsmarkt nog verder aantrekt. De afkeer van beginners is volgens hem daarom geen goede ontwikkeling. 'We zullen ze nog hard nodig hebben.'
In deze situatie kan je beter ict -ers in je bedrijf rond hebben lopen die het klappen van de zweep kennen voor stabiliteit en later als je bedrijf gaat groeien of de economische situatie zich hersteld is er weer ruimte voor Detacheering.Zou je nu nieuwe mensen inzetten maak je meer kapot dan je lief is. Kosten besparing door goedkopere arbeidskrachten zou nu juist de verkeerde beslissing zijn en een omgekeerde werking hebbenvan wat je wil bereiken.Nu moeten we vooral lange termijn denken
Wim, je slaat de spijker op z’n kop, deze zienswijze wordt nu net bekritiseerd in dit stuk.
Je moet nu nieuwe mensen gaan opleiden zodat deze klaar zijn wanneer alles weer aantrekt. Als je nu maximale effici?ntie nastreeft betekend dat dus ook dat er geen overcapaciteit is. Oftewel, zodra de markt aantrekt zit je met een tekort aan personeel en heb je WEER geen capaciteit om op te leiden.
Er staat nergens dat je ervaren krachten moet inruilen voor onervaren kracht, maar juist moet je nu onervaren krachten inwerken en opleiden. Geef een starter een startersfunctie met een startsalaris en je hebt over 2 of 3 jaar een top ICT-er in eigen huis. Reken dan nog eens uit wat een detacheerder je gaat kosten als de markt weer overspannen raakt….
Dus lange termijn denken? Wat jij doet is juist korte termijn!
Casper, kan je redenering volgen echter de werkgever die nu de ICT starter opleidt is deze over 2-3 jaar vaak weer kwijt. Beginnende ICT’ers switchen meestal na een paar jaar als er meer verdiend kan worden. Ik geloof in een gezonde mix van onervaren en ervaren krachten. Onervaren ict’ers kunnen zich optrekken naar de ervaren ict’ers zodat er een stimulans blijft om langer te blijven bij de werkgever.
“de ideale ict’er’ noemt: de automatiseerder tussen 30 en 45 jaar. Naast het gemak van iemand die al ervaring heeft, scheelt het aannemen van zo’n werknemer ook in opleidingskosten”
Kijk eindelijk een oprecht en eerlijk antwoord.
We willen kant en klare Weg-Werp-Werknemers hebben, die we alleen kunnen gebruiken om hun reeds aanwezige kennis en er als bedrijf zelf geen **** meer in investeren. Leeftijd is slechts een smoes.
Toch zal deze houding eens kapot gaan, daar de oudere – en dus meer ervaren – werknemers eens op zijn, met pensioen gaan of de ict verlaten op weg naar een werkplek met een menselijker klimaat.
Dan zal deze ict-business op zijn blaren zitten, daar ze niet op tijd zijn begonnen met het ZElF opleiden van jonge, werkwillende mensen, maar bleven klagen dat de kloof tussen school en bedrijfsleven nog steeds aanwezig is. Take action now.