De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft Mendix geselecteerd voor de realisatie van het nieuwe ledenregistratiesysteem. PKN raamt de kosten voor de bouw van het nieuwe systeem op vier miljoen euro. Die kosten worden in tien jaar afgeschreven. Een eerdere poging met het project Numeri leverde PKN een strop op van ruim vijf miljoen euro. Ook liep daarna het overnemen van een softwarespecialist in ledenadministraties spaak.
Het bestuur van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland heeft na een uitvoerig selectieproces een contract gesloten met Mendix voor de realisatie van het nieuwe ledenregistratiesysteem. Mendix zal wel eerst een geslaagd prototype moeten laten zien, voordat het softwarebedrijf uit Rotterdam het totale systeem mag opleveren.
Het Rotterdams softwarebedrijf beschikt over een modelgedreven ontwikkelplattform waarmee het naar eigen zeggen oplossingen kan bouwen, geschikt om informatie uit complexe omgevingen te halen. 'Op een standaard manier een flexibel maatwerkssyteem op leveren', stelt een woordvoerder.
Bewijs
De kleine synode van de PKN voorziet dat het nieuwe systeem zo'n vier miljoen gaat kosten. Ook is er potje van driehonderdduizend euro ter financiering van de voorbereidingen (projectplan, aanbesteding). Daarvan is al 130.000 euro opgegaan de inhuur van externe expertise, onkostenvergoedingen en vergaderkosten van de vrijwilligers van de werkgroepen die bij het project betrokken zijn.
Mendix is tevens betrokken bij het opstellen van het projectplan dat – naar alle waarschijnlijkheid – aanstaande november aan de generale synode ter besluitvorming voorgelegd wordt. Het bedrijf moet dan ook proefdraaien met een eerste opstelling van het systeem. Mendix kan definitief aan de slag wanneer de synode instemt met het plan en de proefopstelling. Tijdens de synode zal ook de definitieve begroting worden vastgesteld.
Morrelen
De behoefte aan een nieuw centraal ledenregistratiesysteem komt voort uit het feit dat PKN is ontstaan uit een fusie van hervormden, gereformeerden en lutheranen. In 2004 besloot de PKN 2,3 miljoen euro uit te trekken voor een webgebaseerde ledenregistratie waarin de burgerlijke, kerkelijke en pastorale gegevens staan van de 2,5 miljoen leden. Dit nieuwe centrale databasesysteem, bedoeld als vervanging van de oude lokale oplossing Baruch, zou uiterlijk 2007 operationeel moeten zijn.
Een eerste proef met Axapta van Microsoft viel negatief uit. PKN koos daarna voor Oracle, waarbij Ordina het pakket bouwt en MCX het beheer regelt. Ook werd het systeem uitgebreid met een boekhoudmodule en een bijdragenadministratie. In november 2006 bleken de projectkosten tot 5,2 miljoen euro te zijn gestegen. Belangrijkste oorzaken: het ontbreken van een strakke projectaansturing, het voortdurend morrelen aan de uitgangspunten van het systeem, de pan uitrijzende inhuurkosten van ict-personeel, en een grootscheeps centralisatieproces binnen PKN dat ook veel aandacht vroeg.
Nadat PKN medio 2008 besloot te stoppen met Numeri besloot de kerkgemeenschap om delen te herbouwen en te laten aansluiten op het lokale pakket dat veel kerkelijke gemeenten gebruiken: Scipio van kerkautomatiseerder Hagru. De dienstenorganisatie van PKN opperde om dit bedrijf ook over te nemen. Die overnamegesprekken strandden in het najaar van 2008, waarna PKN een nieuw selectieproces voor een leverancier startte. Het oude lokale systeem Baruch blijft voorlopig gehandhaafd.
Dat het op maat herbouwen een behoorlijke impact heeft is duidelijk. Op basis van het in het verleden door mij gebouwde systeem voor de kerken in Elst (GLD) en mijn ervaring met OutSystems zou ik niet voor Mendix kiezen.
Een van de voetangels is de vendor lockin, omdat de Mendix server verplicht is. Overstappen naar een andere leverancier zal dan wederom herbouw betekenen.
Volgens den heilige schrift houd God, Jaweh, De Vader toch immers onvoorwaardelijk van ons allemaal?
Waarom zouden “den gelovigen” dan geregistreerd moeten worden. Of gaat de PKN zich binnenkort al bezig houden met “Big Brother” praktijken en word binnenkort gechipped tijdens je eerste communie?
Mijn inziens kan de PKN hun collectegeld beter kunnen inzetten ten bate van de armen en de minderbedeelden….
@RV: hier sla je de plank (gedeeltelijk) mis. De PKN staat voor Protestantse Kerk in Nederland. Staat notabene in de eerste regel. Communie doen ze bij de katholieke kerk. Daarnaast wordt het collectegeld niet besteed aan dit soort grappen. Daar hebben we de zogenoemde Vaste Vrijwillige Bijdrage voor (VVB), die overigens lang niet door elk lid wordt bijgedragen. Collectegeld wordt daadwerkelijk besteed aan het doel waarvoor de collecte is bedoeld.
Als lidmaat van de kerk wordt je geregistreerd, zoals dat ook gebruikelijk is bij elke andere vereniging. Een administratie van en voor 2,5 miljoen leden is geen sinecure. Dat het PKN hoofdkantoor mensen in dienst heeft die kennelijk wat goedgelovig zijn als het gaat om de beloftes van automatiseerders en die bovendien niet te beroerd zijn om een overschrijding van bijna drie miljoen op het budget te accepteren terwijl er geen resultaat is, doet pijn en is met recht zonde van het geld.
@HK: Communie, ach foutje.. voor mij is het een pot nat.
“Geloven die ik in mijn hart – iedere dag – en niet alleen wanneer je door (oorvedovend) klokkengeluid bijeengedreven word in een gebouwtje op een rustige zondagochtend.
“Daarnaast word het collectiegeld niet besteeds aan dit soort grappen.Collectegeld word daadwerkelijk bedoeld aan het doel waarvoor de collecte is bedoeld”
De meeste “geloofs instellingen” zijn meestal niet zo OPEN als het gaat om de besteding van de opgehaalde collecte gelden en andere giften van hun leden. Ik ben benieuwd of de financiele PKN jaarverslagen ook toegangelijk zijn voor al die 2,5 miljoen leden online? Zeker na het zien van dit document online, genaamd “monothesime”
http://utangente.free.fr/2003/monotheisminc.pdf
vraag ik me werkelijk af hoe het e.e.a. reilt en zeilt binnen “de kerk”.
“Dat het PKN hoofdkantoor mensen in dienst heeft die kennelijk wat goedgelovig zijn”
Daarom werken ze daar ook op het PKN HOOFD KANTOOR he, Het zijn de beste geloving binnen de PKN 🙂
“die bovendien niet te beroerd zijn om een overschrijding van bijna drie miljoen op het budget”
Das in mijn ogen gewoon gebrek aan eigen daadkracht en lef om een leverancier te durven houden aan zijn contract, of een chronisch gebrek aan diepgaande kennis van automatisering en/of project management. Dat doet me weer de wijze woorden van mijn sergant binnenschieten;
“Geloof en vertrouwen is goed, Controle is beter”
@RV: Je bent er goed in de citaten uit hun verband te halen. Maar goed, ieder zijn ding, dus als jij dat zo wilt aanpakken vind ik dat prima. Teleurgesteld in de kerk misschien? Of in het eigen geloof? Teveel vertrouwd op God en te weinig op jezelf? Hoe het ook zij, beste RV, het is wat mij betreft precies andersom: “Controle is goed, geloof en vertrouwen in elkaar is beter.”
In automatiseringsland worden vele betuwelijnen aanbesteed. Als er reeds veel is geinvesteerd bouwt men het af, een point of no return is aangebroken.
Er is vaak geen go of no go vastgesteld. Weinigen hebben een abstractie niveau om zaken in de toekomst te duiden. Systemen ontwikkelen zich dynamisch tijdens de ontwikkeling omdat dan nieuwe vragen en wensen komen.
Dit kan heel goed gedaan worden door te werken met een ontwikkelomgeving als DElPHI. Overweeg leasing van de software en laat ontwikkelen voor een all in prijs voor een vast bedrag per maand voor een lange periode (5 of /10 jr) en geen additionele kosten!
Beste Bert Leibbrand,
Inmiddels heeft de realiteit jouw ervaring hard ingehaald. Mendix heeft het PKN systeem zeer succesvol samen met de kerk gerealiseerd. Ik nodig je dan ook van harte uit om hier kennis van te komen nemen tijdens Mendix World, daar vertelt o.a. het hoofd ICT van de PKN zelf waarom en hoe zij gelukkig zijn geweest door voor Mendix te kiezen in dit traject. Het lijkt me daarnaast leuk met je van gedachten te wisselen over jouw ervaringen.
En ten aanzien van jouw stelling voor vendor lockin, lees wat Bloor hierover te zeggen heeft: http://www.bloorresearch.com/blog/the-norfolk-punt/2011/3/that-old-spectre-proprietary-systems-lock-in.html . Toegegeven, er zijn zeker aspecten waar rekening mee te houden valt maar puur op de redenatie dat je met code beter af bent is een ietwat gedateerde en eenvoudige stellingname (zoals ook het artikel uitwijst). Ook hier zou ik graag met je van gedachten over wisselen!