Op oudere leeftijd een baan vinden in de ict is een lastige opgave, merkt Nico Heiligers (52). In de afgelopen vijf maanden verstuurde hij 55 brieven, zonder resultaat. Vanaf nu helpt re-integratiebureau Reoplus hem daarom verder met zijn zoektocht.
Of hij de Algemene beschouwingen gevolgd heeft, vraagt Nico Heiligers in onvervalst ‘Spijkenis' aan Huib Moerman. Hij zit in één van de daarvoor bestemde kamers bij re-integratiebureau Reoplus voor een intakegesprek met Moerman. Voor hem liggen zijn CV en een stapel papieren van het UWV. ‘Ze willen dat we doorwerken tot ons 67e', lacht hij. ‘Nou dat is goed hoor. Laat ze me maar een baan geven!'
Maar als oudere werkzoekende ict'er weet hij dat het niet zo makkelijk is. ‘Nu is het zelfs extra moeilijk, maar als de economie goed draait, is het ook lastig om als ict'er aan het werk te komen op mijn leeftijd.' Heiligers is daarom via het UWV bij het in ict gespecialiseerde re-integratiebureau Reoplus in Gouda terecht gekomen. Want hij wil graag aan het werk. 'Heel graag.'
Heiligers is 52 en heeft zich naar eigen zeggen opgewerkt in de ict-sector. ‘Ik ben van '56 en de ict ingerold. Ik heb veel ervaring, maar geen achtergrondopleiding. Nog niet eens een mavo-diploma. Eigenlijk ben ik een ongeschoolde arbeider', zegt hij. ‘Dat is één van de problemen, naast leeftijd. Want ik ben er zeker van dat leeftijdsdiscriminatie een rol speelt.'
55 sollicitatiebrieven
Hij zit nu vijf maanden thuis en heeft zeker 55 sollicitatiebrieven verstuurd, vertelt hij Moerman. Meestal komt de reactie snel. ‘U past niet in het profiel.' Sinds maart is hij één keer uitgenodigd voor een gesprek voor een functie als applicatiebeheerder. Maar helaas kreeg hij de baan niet. Met Moerman zoekt hij daarom vandaag naar aanknopingspunten waaraan dit te wijten is. Samen doorlopen ze zijn cv, werkervaring en wensen.
Heiligers is in elk geval niet lastig. ‘Het maakt mij niet uit wat ik doe, als ik maar aan het werk kan. Ik wil me zelfs laten omscholen tot buschauffeur.' Als hij dan toch iets moet noemen? ‘Als het effe kan, wil ik geen mensen meer onder me.' Maar hij hoeft geen ‘gigasalaris' of per se werk op hetzelfde niveau als voorheen. ‘Mijn kinderen zijn bijna de deur uit, dus zo veel hebben we niet nodig.'
Melkboer
Moerman vindt dit prijzenswaardig. ‘Jij bent bereid te breken met het werk dat je tot nu toe hebt gedaan. De meeste mensen die ooit het management hebben bereikt, staan niet te popelen om melkboer te worden', zegt hij. ‘Maar toch moeten we uitvinden waarom je tot nu toe nog niets hebt gevonden. Je bent één keer uitgenodigd voor een gesprek, ik denk dat dat weinig is. Dat kan iets te maken hebben met de combinatie van je cv en de functies waarop je solliciteert?'
Heiligers knikt. Het punt is volgens hem dat hij geen specialist is en van alles heeft gedaan. ‘Ik ben een manusje van alles, een trouble shooter.' Moerman vindt dit een goed aanknopingspunt, want ‘manusje van alles' komt weinig terug in vacatureteksten. ‘Een leek moet al kunnen zien dat jij in aanmerking komt voor de functie waarop je solliciteert', houdt hij Heiligers voor. ‘We moeten eerst vaststellen wat jij het liefst wilt en vervolgens wat haalbaar is.'
Junior
Heiligers wil het liefst programmeren. Maar dat wordt moeilijk volgens Moerman, omdat hij dat in zijn voorgaande functies te weinig heeft gedaan. ‘Ze nemen geen senior aan als junior', legt hij uit. Heiligers' tweede voorkeur, applicatiebeheer, is beter haalbaar. ‘Daar past jouw leeftijd ook beter bij. Je cv moet daarop inspelen, die moet al aftikken dat je vakinhoudelijk geschikt bent. Door je kennis te laten zien, kun je bovendien je senioriteit naar voren laten komen. Daar gaan we gezamenlijk aan werken.'
Moerman neemt vervolgens met Heiligers door van welke verschillende kwaliteitsmethodes hij parate kennis heeft. Maar dit is pas het begin. Naast hulp bij het verbeteren van zijn cv kan Heiligers rekenen op begeleiding bij het voorbereiden van sollicitatiegesprekken, want ‘solliciteren is een vak apart'. Ook kijkt Moerman of Heiligers eventueel een verdiepingsslag kan maken door het volgen van aanvullende trainingen. Heiligers ziet het wel zitten. Dit is net het zetje in de rug dat hij nodig heeft.
Werken tot je 67 ben is de reinste utopie als je in de IT werkzaam ben geweest.
Om te beginnen zit je de jonge garde danig in de weg, voor jouw salaris kan men er twee inhuren. Hiernaast worden ervaring, kennis en kunde vaak niet op prijs gesteld, iedereen wil van zijn fouten leren en mensen voor het begaan van fouten behoeden is geen dankbaar werk.
Ik ben zestig en heb dus wel een opleiding in de IT en elektronica en ben de laatste 8 jaar bezig geweest als senior infrastructuur architect en heb heel wat grote klanten voorbij zien gaan, fouten gemaakt zien worden en ook jongere collega?s gehad die ervaring en raad wel op prijs stelde, dit in groot contrast met management en commercie die hier meestal niets van wilde weten.
Ik ben vorig jaar gestopt en volgende maand begint mijn pensioen. Omdat ik ca 10 maanden in de WW heb gezeten, moest ik ook solliciteren, het record is een afschrijving binnen een half uur na een sollicitatie via een website. Om mijn CV goed te lezen en te begrijpen, waar mijn kennis, kunde en ervaring ligt heb je meer tijd nodig, dus hier is direct gereageerd op de leeftijd.
Ook bladen als Computable en Intermediar doen aan leeftijd discriminatie, ben je boven hun leeftijd limit dan stopt de gratis toezending en mag je de hoofdprijs betalen.
Het wordt hoog tijd dat men zich bezig gaat houden met re?le problemen, in China bijvoorbeeld gaan ouderen vervroegd met pensioen om jongeren een kans te geven om aan het arbeidsproces deel te nemen en met hun een kind regeling, zijn hier binnenkort twee ouderen op een werkende en toch is dit een van de best groeiende economie?n.
Het zal de calvinistische inslag van dit kabinet wel zijn, je brood verdienen in het zweet des aanschijn, nog even en het kerkbezoek op Zondag is ook weer wettelijk verplicht.
Jammer meneer Moerman dat u zo laag denkt over het beroep van Melkboer.
Het was vroeger een gerespecteerd ?ambacht?.
Er zijn grote namen voort gekomen uit mensen waarvan hun achtergrond ligt bij het beroep van Melkboer.
Te denken valt aan Cor Boonstra, zoon v.e. melkboer uit Leeuwarden en ??n van de eerste directeuren van SRV of Dirk van den Broek, ooit begonnen als melkboer op het Mercatorplein in Amsterdam.
Ik ben zelf ook ooit Melkboer geweest en naast de groei binnen mijn loopbaan verlang ik nog regelmatig terug naar de tijden van rust, gezelligheid en gemoedelijkheid langs de straat als Melkboer.
Als een leek moet al kunnen zien dat jij in aanmerking komt voor de functie waarop je solliciteert, waar heb je dan gekwalificeerde HR-medewerkers voor nodig ?
Het leeftijdsparadox, kunnen we wel stellen. De top 3 van redenen waarom 45+ niet interessant zou zijn: geen motivatie, te duur en bedreiging voor de manager. De eerste is te zot voor woorden. Ervaren ICT’ers zijn vaak al decennia actief in hun vakgebied en tot in de haarvaten gemotiveerd omdat ze van hun vak houden. Gewend als ze zijn om bij te blijven in het vakgebied hebben zij een ruime voorsprong op de jongere generatie die zich nog bewijzen moet. Veel jongeren twijfelen of ze wel in de ICT willen blijven! Te duur? Duur is toch wel erg relatief. De competenties stellen de 45-plusser in staat om kwaliteit te leveren. Dat betaald zich terug. Samen met de motivatie kunnen die paar honderd euro’s per maand dus niet echt een doorslaggevend verschil maken. De derde reden ligt nogal gevoelig. We zijn in een tijdperk belandt waarin steeds kritischer gekeken wordt naar procedures, modellen en best practices. De stokpaardjes van de managers. Waarom mislukken zoveel projecten? Vasthouden aan machtsposities, starre modellen en opleggen van werkwijzen van bovenaf. Prince2? Leuk om indruk te maken bij het management, maar praktisch een gedrocht. Geef de specialisten op de werkvloer een heldere opdracht en ze kunnen zonder Prince2 hoge kwaliteit leveren door creativiteit, betrokkenheid en relevante praktijkervaring. Verandermanagement heeft in dit verband inmiddels eindelijk wel het licht gezien. Steeds meer pragmatisch denkende specialisten zien wat een enorm verschil in kwaliteit en snelheid dit oplevert. Implementatietrajecten worden door de pragmatische benadering sterk verkort en de betrokkenen genieten van de goede resultaten die zij zelf gerealiseerd hebben. Geef de mensen op de werkvloer de ruimte, ook al wordt de rol van de manager hierdoor anders, minder dominant. Deze omschakeling zal door klinkende successen het besef bij de top laten groeien dat er jarenlang verkeerd is om gegaan met de expertise op de werkvloer. De ervaren ICT-er zal steeds meer tot zijn recht komen in de nieuwe manier van werken. De rol van de managers verandert dus in rap tempo. Wat blijft er van de drie argumenten overeind? Weinig. Een ‘wake up call’ voor het hogere management. Pluk de vruchten van ‘het nieuwe veranderen’.
De top twee is volgens mij:
1. Te duur.
2. Een ouder iemand kan minder jaren gebonden worden aan ’t bedrijf. Dan is er dus ge?nvesteerd in een dure werknemer die vervolgens ook nog eens met pensioen gaat. Dus eigenlijk weer punt 1: te duur.
Die motivatie en bedreiging voor een manger? Daar geloof ik niet zo in.
1. “want ?manusje van alles’ komt weinig terug in vacatureteksten.”
Nee dat word je vanzelf als je gedwongen ben om te moeten functioneren in een chaos binnen een bedrijf.
Puinruimer word je niet, daar zijn ook geen opleidingen voor. Dit is een aangeboren gave, om structuren en overzicht te scheppen in reeds bestaande, meestal door anderen veroorzaakte chaossen. Interim-manager zou de vlag zijn die deze landing het beste dekt.
2. “Heiligers wil het liefst programmeren. Maar dat wordt moeilijk volgens Moerman, omdat hij dat in zijn voorgaande functies te weinig heeft gedaan.”
So What! Als iemand dat nu leuk vind, waarom zou je dan als rentegratieburo jezelf niet sterk maken voor een gemotiveerde kandidaat? Zoda hij zelf aan de slag kan gaan met iets wat HIJ ZELF LEUK VIND?? in plaats van je kandidaat zich te laten wringen in een onnatuurlijk vorm om (weer)door de arbeidsmarkt geaccepteerd te worden. Zeker als je kandidaat aangeeft dat ie geen gigasalaris wil verdienen.
Ik ben benieuwd of en hoe Nico weer aan de slag gaat..