Dat de huidige economische omstandigheden ook de ict-arbeidsmarkt raakt is onvermijdelijk. De gevolgen hiervan raken met name de schoolverlater en de oudere ict’er. Wordt het niet eens tijd dat de politiek zich buigt over deze kwestie?
Gouden horloges bij een 25-jarig dienstverband, of stoppen na vertig dienstjaren was voor de generatie van mijn ouders een hele prestatie, maar zeker geen zeldzaamheid. Zo'n huwelijk tussen werkgever en werknemer is een fenomeen dat we in de ict-branche niet of nauwelijks kennen. In de regel lijkt een vast contract dan ook meer op een 'verkering' dan op een langdurig huwelijk met als uitgangspunt; in goede en in slechte tijden. Naarmate de ict'er ouder wordt, blijkt het huwelijk dan ook kwetsbaarder te worden.
Maar wanneer ben je nu een oudere ict'er ? Deze vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Het ligt er namelijk maar net aan, aan wie je deze vraag stelt. De gemiddelde ict'er van vijftig jaar en ouder is van mening dat hij/zij nog veel waarde kan toevoegen aan het bedrijf van de werkgever. Veel werkgevers denken hier in de praktijk echter anders over, zeker als het technische ict-functies betreft. Het bijhouden van de ontwikkelingen in de markt wordt dan ook nogal eens als één van de redenen aangedragen.
Jong talent
Daar sta je dan als starter op de arbeidsmarkt. Met vlag en wimpel afgestudeerd op naar je eerste baan. Je kent immers de verhalen van de voorgaande lichtingen afgestudeerden die de banen voor het uitkiezen hadden. Nagenoeg iedere ict-organisatie had dan ook wel een Young Professional-programma, Masterclass, etc. om nieuweict'ers voor zich te winnen. 'Had' schrijf ik bewust, want dat lijkt op dit moment verleden tijd. De schaarse vacatures die op dit moment beschikbaar zijn, vragen om direct inzetbare ict'ers met de nodige werkervaring.
De nieuwe ict'ers zullen in een markt met een groter aanbod aan werkzoekenden zichzelf moeten kunnen verkopen en positioneren. Vanuit hun studie zouden ze dan ook beter voorbereid kunnen worden op de zoektocht naar een passende uitdaging, bijvoorbeeld door een sollicitatietraining.
Toekomstig tekort aan ict’ers
Was het een aantal jaren geleden al niet zo dat het imago van de ict-sector een deuk opliep? De internet-bubble zorgde ervoor dat er mindere jongeren kozen voor een ict-studie en dat een aantal ict'ers de keuze maakten om te kiezen voor een andere branche. Het gevolg van dit alles was een overspannen ict-arbeidsmarkt in de daarop volgende jaren. Nu in 2009/2010 dreigt een soortgelijke situatie, waardoor er in de nabije toekomst weer een tekort aan ict'ers dreigt te onstaan.
Stimulering vanuit de politiek
Politiek Den Haag komt het bedrijfsleven tegemoet in deze moeilijkere tijden. Dit door tal van maatregelen. De financiële sector wordt door de overheid 'overeind gehouden' en ook de maak-industrie wordt geholpen door regelingen als deeltijd WW. Zou het geen optie zijn om ook de ict-sector te ondersteunen!? Hierbij valt te denken aan stimuleringsmaatregelen om de oudere ict'er aan het werk te krijgen en ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld Young Professional-programma's voor schoolverlaters. Een toenemend aantal werkelozen in de ict zal immers ook tot hoge kosten leiden en een uitdaging voor de sector op middellange en langere termijn.
Uiteraard zijn er algemene stimuleringsmaatregelen vanuit het UWV voor mensen zonder baan. Deze zorgen onder andere voor financiële ondersteuning op het gebied van scholing. Het bieden van specifieke ondersteuning aan de ict-sector door een ruimere gesubsidieerde leer/werk-overeenkomst of een ruimere loonkostensubsidie voor het eerste jaar, zou in mijn beleving dan ook een goede en welkome optie zijn. Dit om de kansen voor oudere ict'ers op de arbeidsmarkt te vergroten.
In tegenstelling tot heel veel andere sectoren is ict een buitenbeentje daar waar het gaat om oudere werknemers. Een maatwerkconstructie specifiek voor de ict-branche zou dan ook wel eens uitkomst kunnen bieden op de korte en langere termijn.
Deze bijdrage verscheen eerder op het weblog OogvoorITtalent
Iedere keer weer dat achterlijke discriminatie issue: LEEFTIJD. In iedere leeftijdsgroep komen klaplopers en toppers voor! Bij jongeren, bij middengroepen, bij ‘ouderen’. Maar waarom heel het land dan altijd maar standaard iedereen boven de 45 jaar afdankt? Het lijkt wel een soort van ziekte waarmee commerciele EN overheidsorganisaties besmet zijn.
Kijk alleen al naar Intermediair, het medium voor hogeropgeleiden. Maar boven de 45 ben je niet meer interessant. Zelfs zo oninteressant dat je bestaan gewoon ontkend wordt. Want klachten/vragen over die leeftijdsgrens worden gewoonweg niet beantwoord. Hetzelfde geldt voor computable. Ook al een idiote leeftijdsgrens. En waarom? … dat antwoord weten ze waarschijnlijk zelf niet te geven.
En nou komt het bizarre, de beslissers bij bedrijven en overheden die die ouderen niet binnenlaten zijn vaak ZELF wel > 45 jaar.
Net als een overheid die boter op haar hoofd heeft. En maar roepen dat mensen langer moeten werken, maar ambtenaren zijn altijd diegenen die er het vroegst uitgaan.
@Wilbert: en maken jullie zelf ook geen onderscheid naar leeftijd bij vacatures? Eerlijk?
Want vergeet niet, ook al zoek je iemand voor een junior functie, een ouder iemand kan best een junior zijn voor die functie…
@EH,
je vraagt mij om een eerlijk antwoord…., dat zal ik je geven. Ook wij letten op leeftijd. Ik kom daar gewoon voor uit en steek dat niet onder stoelen of banken. Dat wij daar op letten is niet direct onze keuze maar die van onze opdrachtgevers. Wij zijn een commercieel bedrijf en wij handelen in opdracht van onze klanten.
Wel gaan wij overigens de “discussie” niet uit de weg met onze klanten en maken wij dus het onderwerp leeftijd bespreekbaar. Dit is niet altijd makkelijk, maar in een aantal gevallen stelt men zich wel meer en meer open. Ook door het schrijven van dit soort artikelen op onze Blog (oogvoorittalent.nl) en op Computable trachten wij de standaard vooroordelen weg te nemen.
Ook wij worden immers ooit 50-55-65-67 jaar en ik zou het enorm betreuren als we dan, om wille van leeftijd en vooroordelen, niet meer volop actief zouden kunnen zijn in de ICT sector.
@Wilbert: bedankt voor je antwoord. Ik was er al bang voor…
Het is gewoon zo kortzichtig dat vaak leeftijd uberhaupt een criterium is, zeker als het om kennisintensieve functies gaat. Het geeft deste meer aan, dat functieeisen zoals gesteld in advertentieteksten vaak bezijden de werkelijkheid/waarheid zijn. Wat ik vaak ‘proef’ is dat de direct betrokkenen bij het selectieproces voor een hogere functie vaak zelf angst hebben om door de mand te vallen als men het risiko loopt door de ‘nieuweling’ (ouder, wijzer en ervaren) zelf aan de kaak gesteld te worden. Terwijl een organisatie vaak zoekt naar een ervaringsdeskundige die een bijdrage zou moeten leveren aan het desbetreffende bedrijf. Maar door dit struisvogelgedrag moedwillig groei en professionalisering worden tegengehouden.
Stel je voor (zeker bij de overheid) dat er alleen nog maar ervaren en competente mensen terecht komen op de juiste plekken. Wow, wat zou alles dan een stuk beter gaan (utopie gedachte) 😉
Opdrachtgevers en werving & selectie melden vaak de echte reden van afwijzing niet. Maar ook ik krijg het gevoel dat er een selectiecriterium gehanteerd wordt op leeftijd. Om niet de strijd te verliezen moeten degene boven een x leeftijd zich aanmelden op de ZZP markt. De vergrijsde markt is straks daar te vinden.
Van de week ontplofte ik bijna bij de kapper waar ze een advertentie hadden voor kapper. De zoon van de baas had 1001 redenen om geen kappers boven de 50 aan te nemen. Ook niet als hij goed is, klanten bind en zijn eigen salaris verdient door halen van zijn/haar knipmeters. Ik dacht zo werkt het dus ook bij de andere branches.
Tel uit je winst. En alle 50+ mensen moeten zich bundelen en een politieke partij opzetten of zich aansluiten bij een partij voor de ouderen.
Aanpakken die kromme redenering. Weg met 67 jr. Jongeren en 50+ laten werken dan komt het vanzelf goed met de schatkist tekorten. Want ook wij betalen belasting.
John Roos
0681430098
Ik geef toe, ik weet niet hoe het met de ‘ouderen’ zit, daar heb ik totaal geen verstand van. Maar bij de jongeren merk ik wel dat bedrijven op dit moment bang zijn om te invensteren in de toekomst. Als ik merk hoe vaak ik word afgewezen bij sollicitaties, omdat ik simpel weg weinig werkervaring heb, zelfs bij de simpele helpdeskfuncties word ik erop afgewezen. Dan maakt het bedrijfsleven ook een grote fout, want dan gaan jongeren op een gegeven moment ook kiezen voor een andere richting waar ze dan wel een kans op een baan maken na een korte studie. Dus dan heb je over een tijd dat er weer om ICT-ers geschreeuwd word.
Een van de redenen die nogal eens wordt aangedragen, ook in dit artikel, is dat ouderen blijkbaar de ontwikkelingen in de markt niet meer bijhouden.
Ik vraag me af waar dit op is gebaseerd. Bij mijn eerste werkgever had ik een kamergenoot/ mentor die qua leeftijd mijn vader had kunnen zijn. Deze persoon werkte al meer dan 25 jaar in/met de mainframe omgeving waar ik toen als broekie kwam kijken.
Die man wist de hele historie, de huidige situatie en was ook zeer goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Ondanks dat hij al 50+ was, waren bedrijven als IBM en Cisco zeer ge?nteresseerd in hem.
Maar hij heeft er wel al die tijd voor gezorgd dat hij bij kon blijven met de ontwikkelingen op de markt.
De kennis en ervaring die hij had over/met onze omgeving, was niet te vervangen, zelfs niet door de beste consultant. Vooral de historie waarom bepaalde keuzes ooit gemaakt waren was zeer waardevol.
Dit moet je zowel zelf willen, maar ook je baas moet je hierin ondersteunen. Zeker in deze economisch moeilijke tijden een stevig punt van discussie.
Het bijblijven vergt een stukje investering van jezelf, maar ook van je baas. Waarom zou een junior wel op cursus kunnen, maar jij als senior niet ?
Maar om nu te zeggen dat ouderen niet interessant zijn omdat ze de huidige ontwikkelingen niet bijhouden vind ik zeer kort door de bocht. Alsof die schoolverlater met 3 certificaten en geen ervaring in het veld wel weet hoe alles moet?
@PaVaKe: Precies!
Dat vooroordeel is nergens op gebaseerd. Wat ik al heb meegemaakt heb is dat voor mij besloten word dat ik niet mee zou gaan in nieuwe ontwikkelingen (zonder enige mogelijkheid tot weerwoord of vraag). Terwijl in een gesprek al bleek dat de werkgever degene was die achterliep. Maar onder het mom van leeftijd wordt dan verdoezeld dat men helemaal niet mee wil met nieuwe ontwikkelingen, maar het liefst alles bij het oude laat. En ‘jonge broekies’ hebben geen historische (ervarings)achtergrond en kunnen vaak niet beoordelen of bedrijfsprocessen nou wel of niet vernieuwend zijn. Wat kiest de werkgever? Juist ja, lekker kneedbare, willige marionetten in plaats van mensen die de organisatie ECHT vooruit zouden kunnen helpen. Want ondanks de vele prietpraat willen heel veel organisaties helemaal niet vooruit, maar liever status quo, want dat is veiliger voor de bonussen en vertrekpremies van de huidige 45 plussers…
FEELINGS ARE FACTS! Als het gevoel bij ict-decision-makers is dat ‘ICT’ers met grijze haren’ er niet meer toe doen, dan is dat helaas een feit. En de oplossing? Iedere senior ict’er voor zich en de ict-sector voor ons allen ? Nee, dat zal niet werken.
De juiste weg is het gezamenlijk aanpakken van het kernprobleem, het actueel houden van je ict-kennis. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij een groep die precies begrijpt in wat voor situatie de ‘senior ict-er’ verkeert en die er serieus werk van maakt om je kennis op peil te houden. Kijk eens naar het initiatief van een gemotiveerde groep Senior ict’ers (ictsenior.nl).
@ICT SENIOR:
Jij (en vele anderen) gaan er iedere keer maar weer van uit dat er kennisgebrek zou zijn. Hoe kom je er bij? Dat is helemaal niet de issue! Ik loop vaak ver voorop met kennis en de toepassing ervan. (misschien wel te ver?)
Het gaat om de perceptie EN de attitude aan de werkgevers en recruiters kant. Maar het is (blijkbaar) niet eenvoudig vooroordelen en fout ingebakken cliches te deleten…
Wanneer ben je oud als ict-er?
Leeftijd heeft hier totaal niets mee te maken, het is gewoon een keiharde KOSTENPLAATJE. Hoe ouder hoe duurder je bent als “oudere ict-er” voor een bedrijf.
Zolang je (kennis) gebruikt kan worden mag je blijven. Loop je qua kennis achter, word je weer gedumpt met een smoes.
– Jonkies weten nog niets en zijn dus niet bruikbaar voor een bedrijf.
– Oudjes worden te duur naar mate ze ouder worden voor een bedrijf.
Zo simpel liggende zaken ervoor.
Als je een oudere werknemer voortijdig ontslaat, hoe je als bedrijf ook niet meer EXTRA te betalen aan diens pensioenvoorziening ;-). Want daar hoor je niemand over! maar is wel een punt van aandacht wat zeker mee kan spelen.
Jong Talent:
kan het beste gelijk voor zichzelf beginnen om de noodzakelijke business en praktijk evaring op te doen. Geen gehannes met solliciteren op vacatures waarbij je “25 jaar jong moet zijn, 20 certificaten en al 10 jaar ervaring moet hebben”.
Nee gewoon vanaf de schoolbanken lekker je EIGEN ding doen en daar mee aan de gang gaan. Geeft ook meer zelfsvoldoening dan lopen leuren met je nog maagdelijke cv langs werkgevers, die toch niets in je willen investeren, maar je (kennis) alleen maar willen gebruiken tegen de laagst mogelijke kosten.
Toekomstig tekort aan ict-ers:
Hoe reeel is deze uitspraak nu? Klopt dit wel echt? Is dit slechts een mythe? of hoax, net als het mexicaanse griepvirus. Is dit geen loze kreet om meer mensen in de ict te gaan laten werken?.
Waar blijven nu die onderzoeken (van ministeries, brancheverenigingen, bedrijven zelf) met de keiharde reele cijfers uit betrouwbare bronnen?
Dit lees ik al zo lang in de “vakbladen”, maar ik begin er steeds meer in te geloven dat we massaal belazerd worden door de pers of ict secor zelf. Het is net of dit verhaaltje een eigen leven is gaan leiden, want iedereen loopt er achteraan, inclusief de “knip en plak journalistiek”, zonder de onderliggende feiten eens te checken
Stimulering vanuit de politiek:
Politiek Den Haag voert steeds minder uit voor de werkende bevolking. Ze zijn alleen bezig zichzelf en de voor hun eigen doelen belangrijke zaken te regelen en ict services veilig te stellen. Zeg nu zelf, deze schaarste had “het ecntraal planburo” of “CBS” al jaaaaren van de voren kunnen zien aankomen? En vraag jezelf ne eens af, waarom heeft de overheid er dan niet op ingesprongen????.
Omdat ze simpelweg niet verder (kunnen, willen) kijken dan Het Binnenhof en hun eigen ego en partijbelangen.
De overheid heeft financiele sector nodig om de beroepsbevolking te kunnen blijven uitmelken, daarom steunen die wel. Daar de overheid zelf geen kaas gegeten van ict, doen ze daar niets aan. Pas wanneer ze zelf LAST krijgen van “het gebrek aan ict-ers” zullen ze actie ondernemen.
Dan zal je de “hollandse campingtour van Heemskerk” krijgen die – in navolging van Hirsch Ballin – mensen gaat werven op de camping omdat de overheid dan inzit dat ze meer icters nodig heeft om de economie draaiende te houden.