SURFnet-gebruikers kunnen voortaan met de camera op hun mobiele telefoon hun omgeving scannen om te 'zien' of er een draadloos netwerk beschikbaar is. Dat is mogelijk dankzij een Augmented Reality-applicatie. Augmented Reality is het verrijken van de werkelijkheid via een user interface die zintuiglijke waarnemingen van extra informatie voorziet door er computergegenereerde data overheen te projecteren.
Studenten zien zo via de camerafunctie van hun mobiele telefoon of er een draadloos netwerk aanwezig is in de onderwijs- of onderzoeksinstelling die ze bezoeken. Het gaat daarbij om draadloze netwerken die deel uitmaken van het eduroam-netwerk. De eduroam hotspots bevinden zich verspreid over heel Nederland, met name op campussen van hogescholen en universiteiten. Studenten en medewerkers kunnen er door het hele land op inloggen met het locale account dat zij van hun eigen onderwijsinstelling hebben gekregen.
Augmented Reality
Via Augmented Reality-applicatie 'Layar' zijn de precieze locaties nu eenvoudig te traceren. Layar is een Augmented Reality-applicatie waarbij de camerafunctie van de mobiele telefoon informatie over locaties en diensten in de buurt toont, zoals bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde brievenbus of pinautomaat. Ook kan informatie gevonden worden over de omgeving, zoals over historische gebouwen.
De eduroam-layer is momenteel alleen nog beschikbaar op het Android-platform. Zodra Layar geschikt is voor andere platformen zoals iPhone, is de eduroam-layer automatisch ook via deze platformen beschikbaar.
SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma
De eduroam-layer is ontwikkeld binnen het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Dat programma moet de ontwikkeling en toepassing van draadloze onderwijsapplicaties en netwerken bevorderen. De toepasbaarheid van de initiatieven in de dagelijkse lessituatie staat hierbij centraal. Het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma wordt gefinancierd door het ministerie van OCW. SURFnet ontwikkelt en exploiteert netwerkdiensten voor het hoger onderwijs en onderzoek, waaronder netwerkinfrastructuur, authenticatie- en autorisatiediensten, en multimediale diensten om online samenwerking te bevorderen. Ongeveer één miljoen gebruikers maken gebruik van deze diensten.
Layar zelf is (helaas) geen open source. Ze kennen wel een open interface (API) waardoor het voor ontwikkelaars van derde partijen eenvoudig is om zelf layers te maken.
Heel leuk.
Maar nu is het nog wachten tot endroid TTLS met PAP gaat ondersteunen. Dit wordt het meest gebruikt voor eduroam. Nu kan je dus goed zien waar ernetwerk is, maar er gebruik van maken lukt niet.
De iPhone heeft wel TTLS met PAP ondersteuning via een profiel dat je moet maken met een programma op een computer envervolgens moet inladen. Maar werkt layars nog niet op. Mijn vraag is eigenlijk, welke eduroam netwerken in Nederland gebruiken geen TTLS-PAP? Als die er niet zijn is dit leuk voor later maar voor nu heeft dan niemand er wat aan 🙁