In veel bedrijven wordt business continuïteit sterk geassocieerd met ict. Dit lijkt logisch omdat veel bedrijven tenslotte afhankelijk zijn geworden van de ict-voorzieningen. De ict-afdeling kiest dan vaak voor het repliceren van data op twee locaties op storageniveau. Dit is echter onterecht. Business continuïteit gaat veel verder dan het repliceren van data door twee storage-oplossingen aan elkaar te koppelen of het zo snel mogelijk weer up-and-running brengen van de ict-voorzieningen.
Calamiteiten op ict-gebied kunnen weliswaar tot aanzienlijke schade leiden, maar zijn zelden echt bedreigend voor de bedrijfscontinuïteit. Het ontbreken van informatiesystemen kan vaak worden opgevangen door handmatige noodprocedures of door bepaalde vormen van dienstverlening tijdelijk stop te zetten. Hoewel in principe altijd geldt dat voorkomen beter is dan genezen, zien we dat de investeringen op storage-niveau vaak het ondergeschoven kindje zijn ten opzichte van het totale ict-budget, waardoor de verwachting van de databeschikbaarheid onterecht is.
Op dit moment wordt in de markt business continuïteit veelal opgevangen door het repliceren van data over meerdere locaties. Synchrone replicatie lijkt hierbij het sleutelwoord. Synchrone replicatie draagt echter alleen maar bij in het spreiden van de data over twee locaties waardoor het (tijdelijk) uitvallen van de storage-oplossing op een van de locaties wordt opgevangen. Het gevaar schuilt niet zo zeer in de beschikbaarheid van de storage-oplossing, maar meer in de consistentie van de data die wordt opgeslagen. Wordt data verwijderd of raakt het corrupt, dan heeft het storagesysteem dit direct gerepliceerd en is de data op de uitwijklocatie eveneens onbruikbaar en moet er worden teruggevallen op de backup.
Datareplicatie dient dus bij voorkeur asynchroon te worden gedaan, waarbij voor de bedrijfskritische functionaliteiten er zeer regelmatig consistente momenten moeten worden veiliggesteld (snapshots) die mee gerepliceerd worden naar de tweede locatie. Dit is de enige garantie om bij problemen snel terug te kunnen vallen op een van de twee locaties, met een zo klein mogelijk dataverlies. De meeste storage-oplossingen voorzien niet in deze mogelijkheden terwijl dat wel zo verkocht wordt.
Het is dus erg belangrijk bij aanschaf van een storage-oplossing uitgebreid de (on)mogelijkheden van replicatie te onderzoeken. Voor een juiste oplossing zullen de initiële investeringen hoger uitvallen, maar zal voor de langere termijn de continuïteit beter borgen. Verlies door een (ver)storing van de business is nog steeds sneller gemaakt, dan winst door successen. Dit moet bij de organisatie duidelijk onder de aandacht worden gebracht, zodat er niet te snel wordt gekozen voor een goedkopere oplossing die de organisatie in de toekomst teleur gaat stellen.
Vincent van der Linden
Datamanagement consultant
Inter Access