Mbo-studenten en docenten van het Friesland College uit Heerenveen gaan samen met Alice O, ontwikkelaar van onderwijsconcepten, het Nederlandse bedrijfsleven en Ethiopische partners het ict-onderwijs in Ethiopië verbeteren. Het project FC Gondar moet de kansen op de arbeidsmarkt voor afgestudeerde Ethiopische ict'ers verhogen door de nadruk te leggen op praktijkgericht onderwijs.
Het initiatief komt voort uit het Akkoord van Schokland dat minister Bert Koenders in 2007 met maatschappelijke partijen sloot. Daarin staan ondermeer plannen om nieuwe projecten in ontwikkelingslanden te stimuleren. FC Gondar maakt onderdeel uit van Learn4Work, een overkoepelend project met als doel de kwaliteit van het beroepsonderwijs in Ghana, Ethiopië, Zambia en Kenia te vergroten en de arbeidsmarktperspectieven van jongeren te vergroten. Tijdens een conferentie bij Cisco is hiervoor het startsein gegeven.
Praktijkgericht
'Het is de bedoeling dat wij werkloze Ethiopische jongeren bijscholen door middel van extra cursussen en deze vervolgens aan het werk krijgen en docenten onderwijzen in de mogelijkheden van meer praktijkgericht ict-onderwijs', vertelt Gerard Lommerse van Alice O. Het gaat voor een groot deel om jongeren met een afgeronde ict-mbo-opleiding, die niet voldoende aansluiting op de arbeidsmarkt vinden. 'Zij missen praktische ict-kennis. Tijdens hun opleiding zien zij de computer veel te weinig. Met de cursisten van het Friesland college werken zij daarom in zeven weken een Nederlands ict-curriculum af. Samen met de Nederlandse studenten gaan zij bijvoorbeeld stage lopen bij een Ethiopisch bedrijf.'
Uiteindelijk moeten de jongeren aan werk komen. 'Daarbij valt te denken aan functies bij internetcafés', vertelt Lommerse. 'Maar wij zullen ook helpen wanneer studenten zelf een eigen bedrijfje willen opzetten.' In totaal gaan tot eind 2011 vijf groepen studenten voor zeven weken richting Gondar. De eerste officiële groep reist naar verwachting begin 2010 af.