Werkgevers vinden tijdens de crisis sneller gekwalificeerd ict-personeel. Dat blijkt uit een rondvraag onder de experts van Computable. De zoektocht naar een geschikte ict-medewerker is volgens hen eenvoudiger.'Twee jaar geleden was het onmogelijk om goede mensen te vinden. Nu lukt dat wel', zegt Fred van Alphen directeur professional services bij Green Valley. Ict-bedrijven die de mogelijkheid hebben, breiden daardoor uit.
Ook volgens Erik Monninkhof, algemeen directeur Dupaco Distribution is de arbeidsmarkt voor werkgevers aanzienlijk verbeterd. 'Er zijn ineens weer goede ict-specialisten, productmanagers en verkopers voor het uitzoeken. Nog geen jaar geleden moest je dik geld betalen aan recruitmentbureaus om aan werknemers te komen. Met uiteindelijk vaak dubieuze resultaten. Wij zijn voor het eerst in jaren in staat om onze vacatures in te vullen met goede mensen tegen normale, goede, salarissen.'
Vakkennis
Detacheerder Active Professionals breidde zijn personeelsbestand met tien procent uit. 'Met name met mensen met een behoorlijke vakkennis. Juist in deze tijd zijn er meer goede kandidaten op de markt te vinden die de basis kunnen leggen voor toekomstige groei', licht Robert-Paul Eijkenaar, partner bij het bedrijf, toe.
Volgens Van Alphen een logische ontwikkeling. 'Ik denk dat de meeste zwakke, niet goed presterende organisaties zijn gekrompen of de markt hebben verlaten. Degene die nu actief zijn, weten dat er ruimte is op de arbeidsmarkt om goede mensen aan te trekken. Je ziet dit ook gebeuren. Veel ict-organisaties nemen nu alvast een voorsprong voor als de markt weer aantrekt.'
De uitdaging ligt volgens Wouter Ouweneel, directeur bij Call2 dan ook voornamelijk in het behouden van dit personeel. 'Een aantrekkende arbeidsmarkt is ook van invloed op de loopbaanontwikkeling en carrièrewensen van ict'ers die niet actief op zoek zijn naar een baan, maar wel de gevolgen hebben ondervonden van de crisis binnen hun organisatie. Mijn verwachting is dat er een sterke beweging gaat ontstaan van ict-medewerkers die van baan gaan veranderen.'
Wat mij de laatste paar weken op valt, is dat ik weer volop gebeld wordt door recruiters, terwijl dat een hele tijd heeft stil gelegen. Blijkbaar is men vooral op zoek naar senior ICT-ers. Maar ja ik ga toch echt alleen switchen als het een verbetering is…
Als je er uit ligt of het echt niet naar je zin hebt accepteer je natuurlijk wat eerder een lager salaris.
Ik zit in de detachering en heb al een tijdje een opdracht, dus ik zit nu “goed”. En wacht daarom ook nog even tot dat de markt weer aantrekt en dan …
De crisis begint op zijn einde te lopen en bedrijven zijn gewoon vooruit aan het kijken en voorbereiden op groei. De vraag is alleen of nu extra capaciteit aannemen slim is. Ja, personeel is nu goedkoper maar gaat de groei ook snel plaats vinden? Indien dit niet het geval is hebben ze dadelijk langere tijd personeel in hun bestand waar ze geen werk voor hebben.
Het is een risico, maar wel 1 die dadelijk goed kan uitpakken.
Switchen tegenwoordig is een enorme risico, vooral van een vaste naar een tijdelijke aanstelling.
UWV zegt dan dat je bewust de risico heb genomen en bye bye vangnet genaamd WW. En in geval van reorganisatie ben jij de eerste die eruit vliegt. Geen gedwongen ontslag, maar ook geen contract verlenging.
Atos zoekt mensen.
zie http://www.yolike.com/jobs/it-engineering-jobs/atos-origin-requires-it-professional-pune-bangalore-chennai.html
Er zijn genoeg bedrijven kapot gegaan zodat er weer nieuw personeel beschikbaar is 😉 Ook het rondje massa-ontslagen van de “grote ict werkgevers” heeft weer een bijdrage geleverd aan het aantal werkeloze / beschikbare icters.
Beetje slim bedrijf slaat nu haar slag, bij het aantrekken van nieuw personeel. Als straks de crisis over is, gaat dat misschien niet meer lukken.