De ICT-kosten van politiekorpsen zullen door de bouw van een centraal ict-systeem voor de politie niet stijgen. Dat belooft Leon Bovée, directeur van de voorziening tot samenwerking Politie (vtsPN), de organisatie die het ict-beheer voert voor alle landelijke politiediensten. vtsPN wil de huidige 850 lokale applicaties vervangen door tachtig centrale applicaties. Eén van de tien belangrijkste basisvoorzieningen hiervan kwam dit voorjaar in opspraak.
De Basisvoorziening Handhaving (BVH) zorgde volgens politievakbond ACP voor 'administratieve wanorde en een toename van de administratieve rompslomp'. De voorlichter van vtsPN zei toen die kritiek te begrijpen: 'Zoals bij elke grote ict-implementatie zijn er echter wat kinderziektes opgedoken.'
Ook vtsPN-directeur Bovée zegt nu in vtsPN-uitgave Scope dat hij de terughoudendheid bij korpsen begrijpt: 'Natuurlijk, het heeft allemaal te maken met zeggenschap en die durven afstaan. Zo van: vertrouwen wij dit alles toe aan de vtsPN? Ik begrijp die houding, zeker zolang we geen daadwerkelijke verbeteringen zien en het geheel net zo duur blijft als nu. Daarom zeg ik: laten we de sprong samen maken en samen de benodigde besparingen realiseren.'
Besparing van tachtig miljoen
De directeur verwacht dat de bouw van het centrale ict-systeem vanaf 2011 ict-besparingen gaat opleveren. Deze besparingen zullen in daarna verder oplopen tot zo'n tachtig miljoen euro in 2014, zo voorspelt Bovée.
Dit bedrag ligt lager dan de 120 miljoen die Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken in juni van dit jaar toezegde. Een woordvoerder kon toen niet uitleggen hoe ter Horst aan dit bedrag kwam. Ook Bovée legt in het interview niet uit hoe hij de besparingen denkt te realiseren.
vtsPN
De Nederlandse politie, met 60.000 medewerkers, is onderverdeeld in 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Voor en door deze korpsen is in 2006 een overkoepelende product- en dienstenleverancier opgericht: de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). Het bestuur bestaat uit de korpsbeheerders van de regionale politiekorpsen en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in haar hoedanigheid van beheerder van het KLPD.
utopie.punt!
inderdaad utopie!
Hoe kun je nu denken dat je en een extreem ambitieus project van centralisatie en de dagelijkse gang van zaken kunt blijven draaien zonder meer uit te geven. Dit soort projecten hebben standaard eerst grote investeringen nodig en betalen zich pas later uit…
Zonder lef geen beweging. vtsPN laat zien dat zij durven. Nemen zelfs de schuld op zich van iets waar zij slechts geleverd hebben wat is gevraagd.
Als iedereen dezelfde agenda heeft zal het veel inzet en geld vergen. Echter de kosten gaat voor de baat. Dus ja in het begin zal er een wissel getrokken moeten worden op de latere lagere kosten.