Dat ons omroepbestel failliet is was al langer bekend. We hebben ons opgezadeld met een aantal regels die niet meer van deze tijd zijn. Koot en De Bie maakten in de jaren 1980 al een schitterende parodie op de commerciële omroep. Tegenwoordig lijkt het hele publieke bestel wel een cabaretvoorstelling.
In feite zijn het een stel overbetaalde ambtenaren die tv-programma's maken. Voortdurend discussies over de salarissen van de presentatoren en over de herkenbaarheid van de verschillende omroepen doen het imago van onze omroepen niet goed, zeker niet als het aantal kijkers terugloopt.
Al die discussies ten spijt zien we namelijk de huidige jeugd meer gebruik maken van internet dan van televisie. Het aandeel tv moet het steeds meer afleggen ten opzichte van internet. Dat geldt niet alleen voor onze landelijke zenders, maar ook voor de provinciale omroepen en lokale tv.
De kwaliteit van de lokale tv is niet altijd even hoog, maar wanneer er internet bij wordt toegepast, blijkt dit ineens veel meer bezoekers op te leveren. Lokale omroepen leiden veelal een noodlijdend bestaan en zouden alleen daarom al veel meer met internet moeten doen. Lokaal zouden de omroepgelden kunnen worden ingezet om nieuwe vormen van Digitale Steden op te zetten. Lokale communities doen het namelijk steeds beter. Of het nu gaat om specifieke jongerensites, dan wel toeristische of actuele sites.
Het lijkt een herhaling van de geschiedenis, want wie herinnert zich nog de Digitale woningen die midden jaren negentig door Maurice de Hond vanuit het Wegener-concern werden gelanceerd of de Rabobank met Trefpunt? Daarna zijn we de digitale steden een beetje kwijtgeraakt en bleef een handvol lokale gemeenschappen succesvol. Inmiddels zie je dat de nieuwe generatie op een slimme manier omgaat met lokale communities, in combinatie met video en web 2.0-toepassingen. De tijd lijkt rijp dat lokale communities nu wel slagen en de overheid kan daarbij helpen. Lokaal kunnen gemeenten invloed hebben op het verhogen van het aandeel internet bij de lokale omroep en zouden daar dan ook op moeten hameren. Daarnaast is een interessante trend dat ook provinciale omroepen betrokken raken bij de lokale communities.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
Het is trouwens: in de jaren ’80
Maar goed, we zitten nog steeds te wachten op de al langer voorspelde samensmelting van internet en TV. Als dat eenmaal is gebeurd, dan is dit ook geen issue meer.
Bij mij is de indruk achtergebleven dat het gepubliceerde artikel wellicht een voorstudie is geweest? Bepaalde zinnen, waaronder de afsluitende, lopen helemaal niet. Van een adviseur e-overheid had ik toch een meer volledig artikel verwacht, met een bepaald doel en conclusie. Wat wil u nu eigenlijk met dit artikel zeggen?