Het kabinet heeft twintig werkgroepen bedacht die met oplossingen moeten komen om benodigde bezuinigen te gaan realiseren. Ik miste echter één groep die echt ontbreekt in het kader van bezuinigen. Dat is de werkgroep 'Project- en Programmamanagement' die gaat onderzoeken hoe de overheid haar projecten/programma's succesvol kan krijgen.
De wereld waarin wij leven verandert razendsnel. Dit mogen we beschouwen als constante factor. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen commerciële organisaties of overheidsinstanties. Voor een gezonde commerciële bedrijfsvoering is het adequaat kunnen doorvoeren van veranderingen een absolute must geworden. Daarnaast moeten ook overheden zich continu aanpassen aan de steeds weer wijzigende wensen van het publiek en de politiek. Om als organisatie mee te kunnen gaan met die veranderingen, wordt gebruikt gemaakt van de principes van verandermanagement. Iets wat verder gaat dan projectmanagement.
Toch blijkt de weg tussen een bestaande situatie en een beoogd resultaat een lastige route. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat 60 tot 80 procent van alle uitgevoerde projecten mislukken of op zijn minst niet voldoet aan de doelstellingen uit de business case.
Waarom dan veranderen als de kans van slagen gemiddeld minder dan 20 procent is? Het is de vraag die elke organisatie zich zou moeten stellen. Om de slaagkans van een nieuw project goed te kunnen bepalen, is het erg belangrijk dat een organisatie haar eigen projectmanagementvermogen op waarde weet in te schatten. Deze factoren zijn bepalend voor de realiteitswaarde van de business case 'Nederland gezond' en de onderbouwing voor het opstarten van de projecten/programma's om de nodige veranderingen succesvol te kunnen afronden.
Om een mate van garantie voor de start, de uitvoering en het uiteindelijke resultaat of doel van de verandering te kunnen bepalen, is er dus meer nodig dan alleen het invullen van de goede cijfers op de juiste plaats.
John Roos
Beste business case van 2009
Goed projectmanagement kan alleen als er een goede business case is opgesteld. De redactie van Computable zoekt naar de beste business case van het jaar 2009. Een vakkundige jury buigt zich over voorgedragen cases en kiest de uiteindelijke winnaar.
Via een invulformulier kunnen bedrijven hun business case bij Computable aandragen. Uiteraard zijn business cases van afgeronde projecten welkom, maar ook de business cases van nog lopende of nog te starten projecten zijn welkom. Zolang de business case of het project maar linkt aan het jaar 2009.
Het aanmelden van business cases kan tot en met 20 januari 2010. In april 2010 worden de beste business cases van 2009 bekendgemaakt, mede in de jaargids Computable Business Cases 2010.
Dag John, je gebruikt 2 termen projectmanagement en verandermanagement zonder dat je uitlegt wat je hier precies mee bedoelt. Deze begrippen worden vaak verschillend geinterpreteerd. Pas als deze definitie duidelijk is kan een zinvolle reactie worden gegeven. Ook wat je onder resultaat en doelstelling verstaat moet je toelichten. Doelstellingen kunnen b.v. zijn:
– Projectresultaat sluit aan bij het oorspronkelijk doel;
– Het projectresultaat sluit aan bij de verwachting;
– Het projectresultaat is een verbetering;
– Het projectresultaat is op tijd opgeleverd;
– Het projectresultaat is binnen budget opgeleverd.
– Het projectresultaat is met de afgesproken kwaliteit opgeleverd;
– Het projectresultaat is …
Kortom: Ik mis duidelijkheid, scherpte en concreetheid in je artikel.