Werknemers krijgen niet langer zomaar een laptop van de zaak. Dat is het gevolg van een nieuwe regeling die staatssecretaris Jan Kees de Jager introduceert. Hij gaat het systeem van vrije vergoedingen aan werknemers sterk vereenvoudigen. De Jager komt daarmee tegemoet aan verzoeken uit het bedrijfsleven.
De lappendeken aan fiscale regelingen op gebied van werkkosten behoort volgend jaar tot het verleden. Afzonderlijke regels zoals die gelden voor bijvoorbeeld de laptop van de zaak verdwijnen. Daardoor kunnen werkgevers hun personeel niet meer onbelast van een laptop voorzien. Laptops worden daarmee op een lijn gezet met onder andere werkkleding, kerstpakketten, fietsen en bedrijfsfitness.
De 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen die verdwijnen, worden vervangen door een forfaitaire vrijstelling. Deze bedraagt 1,5 procent van de fiscale loonsom. Tot dit maximum percentage is de werkgever vrij om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven.
Het forfait wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing. Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik.
De nieuwe regeling maakt deel uit van wat De Jager de 'anti-Kafkawetten' noemt. Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.
Wat een pedant mannetje is die De Jager toch. Niemand weet wat er bedoeld wordt, welk probleem opgelost wordt en toch noemt ie het de anti-Kafkawetten.
Blijkbaar een erg gevoelig onderwerp gezien het aantal reacties binnen een zeer korte tijd. Nu nog het mobieltje van de zaak. Ik denk dat de Computable-site dan uit de lucht gaat door overbelasting. Lijkt me lachen…
Vroeger, nou ja, enkele jaren geleden, zaten veel mensen vastgekluisterd aan een buro achter een zgn. desktop PC. Je weet wel, een kast met daarop een aparte monitor. Met alle beperkingen van dien: meer energieverbruik, minder flexibiliteit en daarmee ook een lagere produktiviteit. Thuis werken was er immers niet bij. Heel slecht als deze proefballonnetjes realiteit zouden worden !
Het is heel eenvoudig, net als de kilometerheffing.
Je dient gewoon een urenregistratie bij te houden van het gebruik van je laptop. Heb je een word document gemaakt, vul je een formuliertje in. Prive ja/nee.
Ga je daarna in Excel over.. Weer een regeltje invullen. Enz. Enz. Enz.
Op het einde van de rit blijkt of je wel genoeg zakelijk gebruik hebt gemaakt van de laptop om wel of geen bijtelling te krijgen. >:o)
Dames, Heren,
Wie van jullie betaald belasting over de laptop? Niemand. Dit gaat door individuen ook niet gebeuren. Het betreft belasting die de bedrijven nu niet over aan medewerkers verstrekte laptops hoeven te betalen. In de toekomst betalen bedrijven gewoon een percentage.
Althans zo lees ik ’t 🙂
Citaat: “Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik.”
Ik gebruik de laptop van de baas niet anders als hierboven gesteld. Daar hoeft dus nooit belasting over te worden betaald. De laptop geeft de mogelijkheid om thuis te werken (wat een heerlijkheid), wat als gevolg heeft dat er weer een keer een auto minder in de file staat etc. etc.
Beste mensen lees zo’n artikel toch eens helemaal.
Wat die ‘anti-Kafka wetten’ betreft: domme benaming, De Jager wil ons marionetten van de staat maken.
Beste mensen.
Het is een bijzonder idee dat de tweede kamer eens zonder papier en pen ging werken en andere communicatie middelen. Dat zal toch de belasting betaler schelen in de portemonee?
Een laptop of PC is een tool, geen speelgoed.
Je kunt er mee spelen maar als je hem van de baas hebt dan denk ik er anders over.
Wat weer een onbenullig idee, natuurlijk ook weer iets wat gekontroleerd moet worden, meer papieren, meer ambtenaren die dat weer controleren, dan na 1 maand weer tegenmaatregelen of een 10,20,30 of 40%’s schaal.
Mens, doe toch eens gewoon !
En LerenLezen, let op als de bedrijven het gaan betalen gaan de tarieven omhoog en betalen we ook meer met z’n allen, ik zou lerenlezen is niet hetzelfde als lerenbegrijpen
Okay, stel ik heb een laptop van de zaak. 60% zakelijk gebruik, 35% studie (Nederland KENNIS ECONOMIE weet u nog) en 5% prive. En hoe gaan we die 90% regeling nou exact toetsen? Ik zie weer een gat in de markt voor de zgn. opleidingsinstituten, cursus inclusief laptop, de baas betaald de opleiding, en zo niet, dan is de opleiding fiscaal aftrekbaar, maw. Laptop volledig aftrekken van je IB. Hij is fijn….
Ik vraag me af wanneer de desktops & koffieapparaten belast gaan worden 😛
Trieste ontwikkeling sit, kan het hele idee achter flexibel werken (werk volgt mens i.p.v. mens volgt werk) onderuit schoffelen.