Werknemers krijgen niet langer zomaar een laptop van de zaak. Dat is het gevolg van een nieuwe regeling die staatssecretaris Jan Kees de Jager introduceert. Hij gaat het systeem van vrije vergoedingen aan werknemers sterk vereenvoudigen. De Jager komt daarmee tegemoet aan verzoeken uit het bedrijfsleven.
De lappendeken aan fiscale regelingen op gebied van werkkosten behoort volgend jaar tot het verleden. Afzonderlijke regels zoals die gelden voor bijvoorbeeld de laptop van de zaak verdwijnen. Daardoor kunnen werkgevers hun personeel niet meer onbelast van een laptop voorzien. Laptops worden daarmee op een lijn gezet met onder andere werkkleding, kerstpakketten, fietsen en bedrijfsfitness.
De 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen die verdwijnen, worden vervangen door een forfaitaire vrijstelling. Deze bedraagt 1,5 procent van de fiscale loonsom. Tot dit maximum percentage is de werkgever vrij om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven.
Het forfait wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing. Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik.
De nieuwe regeling maakt deel uit van wat De Jager de 'anti-Kafkawetten' noemt. Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.
Ik ben bang dat ik het ook niet begrijp. Volgens mij is de achterliggende gedachte dat er een prive voordeel is aan het in bezit hebben van een laptop van de werkgever.
Dat voordeel is (in mijn situatie) niet aanwezig en dat moet dus aan de heer de Jager duidelijk gemaakt worden. Ik mag en kan mijn zakelijke laptop niet eens prive gebruiken.
Ik kan me meerdere situaties voorstellen dat een bedrijf zijn oude laptops ter compensatie voor uren willen weggeven aan medewerkers o.i.d.
Misschien dat het soms ook als optie kan, of dat een manager zichzelf zo een bonus wil toewijzen.
Misschien is dit sowieso een onhandig bericht in de ICT wereld, want niemand van ons gebruikt zn laptop niet zakelijk.
Een zelfde regeling als voor de auto van de zaak? Belast worden voor privegebruik ervan? Ben dan benieuwd hoe ze gaan meten wat zakelijk en privegebruik is.
In de ICT zijn de meeste laptops van de baas ook letterlijk de laptops van de baas. Niks aan’t handje.
De prijs is hoog die we met zijn allen moeten betalen! Noodzakelijk om zo de Bankiers verstrekte kredieten terug te halen, babyboomers hun luxe te laten behouden.
Het zal nog duurder worden (belastingen etc)Ik schaam me voor wat (w)ze onze kinderen mee opzadelen. Ik ben 45 jaar, werkzoekend en zie alles minder worden.Maar de overheid blijft meer geld uitgeven om dit vervolgens dit weer verhalen. Auto uitgejaagd maar OV vreselijk duur maken. Noordzuidlijn Amsterdam een mooi voorbeeld van geld over de balk smijten zonder er voldoende deskundigheid om kosten te bewaken en beheersen is. Maar ja als ik s?chtends langs het Ijsbaanpad mee fiets met mijn dochter constateer ik dat daar al weken door stratemakers een lullig stoepje wordt gemaakt. Als dit al zo slecht wordt gemanaged! Schrik je van welke schaal de overheid stuurloos is en geld uit geeft. Straks komt er ook een Cloud belasting voor gebruik van software thuis. Nee dan maar weer in de auto aanschuiven.
Wim,
bedankt voor de enige verstandige opmerking in dit relaas…
@JanKees.de.Jager@minfin
(je kunt ’t als ICT-ondernemer immers niet laten zelf ook ff op Computable.nl te kijken 🙂
Ik wens je veel wijsheid toe om te zorgen dat je burgers en werknemers niet verder vervreemd.
Ook ik -toch redelijk opgeleid- las het bericht niet goed: verkeerde communicatie speelt despoten in de kaart…
Uit desillusie lang niet gedaan: maar ik ga weer -en raad ieder weldenkend mens te gaan- stemmen: niet uit overtuiging maar ter voorkoming van een volgende Kristalnacht.
Waar houdt het op… Laten we gelijk ook alle overige gereedschappen die gebruikt worden voor het werk maar belasten.
Dus Bulldozers, hijskranen, hamers, schuurmachines boormachines, vrachtwagens etc.. allemaal belasten op kosten medewerker. Tja deze gereedschappen worden ook weleens prive gebruikt.
Hoe wil vadertje staat en ome fiscus uberhaupt gaan bepalen wat wel en niet zakelijk gebruik is? Een bedrijf kan behoorlijk creatief zijn met wat ze zakelijk gebruik vindt…
WOW op de zakelijke laptop spelen lijkt me ook geen probleem, voor onderzoek uiteraard want je bent natuurlijk bezig aan een whitepaper over MMO’s, voor je werkgever natuurlijk.
Zorg dat je van je werkgever ook de functieomschrijving ‘onderzoeker’ hebt, geeft HEEL veel ruimte in belastingland…
De meeste belastinggelden gaat op aan… ambtenaren… bezuinig daar eens op
70% van die prutsers kunnen de straat op, een uitkering is goedkoper dan hun salaris en ze vreten toch geen reet uit. Geloof je dat niet? Loop je gemeentehuis binnen rond een uur of 2 en gluur eens de cubicles in, tel de hoeveelheid patienceschermen en lege plekken. Of ze zitten te spelen of ze zitten al thuis.
De zin:
Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.
Lijkt me juist nu het wel belast gaat worden juist een administratieve lastentoename, omdat dit ook weer geadministreerd en gecontroleerd moet worden!!!