Werknemers krijgen niet langer zomaar een laptop van de zaak. Dat is het gevolg van een nieuwe regeling die staatssecretaris Jan Kees de Jager introduceert. Hij gaat het systeem van vrije vergoedingen aan werknemers sterk vereenvoudigen. De Jager komt daarmee tegemoet aan verzoeken uit het bedrijfsleven.
De lappendeken aan fiscale regelingen op gebied van werkkosten behoort volgend jaar tot het verleden. Afzonderlijke regels zoals die gelden voor bijvoorbeeld de laptop van de zaak verdwijnen. Daardoor kunnen werkgevers hun personeel niet meer onbelast van een laptop voorzien. Laptops worden daarmee op een lijn gezet met onder andere werkkleding, kerstpakketten, fietsen en bedrijfsfitness.
De 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen die verdwijnen, worden vervangen door een forfaitaire vrijstelling. Deze bedraagt 1,5 procent van de fiscale loonsom. Tot dit maximum percentage is de werkgever vrij om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven.
Het forfait wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing. Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik.
De nieuwe regeling maakt deel uit van wat De Jager de 'anti-Kafkawetten' noemt. Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.
“Laptop van de zaak” klinkt als een gunst. Voor velen met mij is de laptop het gereedschap waarmee binnen een dienstverband het geld wordt verdiend. Daarbij accepteren wij ook met z’n allen dat wij geen vaste werkplek meer hebben en rest ons een nomadisch gedrag.
Ik zal het wel niet snappen en zeker de analogieen met andere beroepen niet benoemen.
Where ever I lay my laptop I do my work 24 * 7
En als je dwingend een laptop voor je werk nodig hebt?
En ik praat dan niet over een laptop van een paar honderd euri, maar een workhorse met quad core en 16GB RAM? Moet je dat dan allemaal zelf maar opbrengen?
Ja, ze zijn lekker bezig daar in Den Haag!
Een laptop is heel iets anders dan een kerstpakket, meneer De Jager! Een laptop is voor 99% van de “begunstigden” een absoluut onmisbaar stuk gereedschap om te kunnen werken en een voorwaarde om te kunnen thuiswerken en daarmee onnodige reistijd/files te voorkomen.
Een laptop van de zaak is voor ICT-ers en de meeste beroepen, die niet aan een plaats gebonden zijn een hulpmiddel om hun werk te doen. Vaak ook nog van de baas en met een installatie waar je niets aan mag doen.
Gaan we ook het gereedschap van een automonteur of de troffel van de metselaar en de hamer van de timmerman zien als een beloning.
Niet dat ik het met alle politici van de oppositie eens ben, maar dit kabinet doet niets anders dan alles voor zich uitschuiven en volkomen belachelijke maatregelen nemen die nergens op slaan, alleen maar om financien binnen te halen.
Lachen: we moeten bezuinigen, maar we is iedereen behalve ikke.
Net zoals een telefoon of mobieltje al lang standaard is in gezinnen en daarom niet meer door de werkgever onbelast verstrekt kan worden, vallen laptops daar nu ook onder.
Vraag je werkgever dan maar gewoon om dat 1,5%, kun je het daarvan betalen.
Volgens mij word hier bedoeld dat een werkgeven nu een laptop mag geven aan iemand die hij helemaal niet nodig heeft en dus ook gewoon prive gebruikt. Een laptop gekregen van de zaak zeg maar. Een laptop voor de zaak is denk iets anders en kan je zien als gereedschap waar je je werk mee moet doen. Deze laptop is niet voor prive gebruik en de werkgever zal waarschijnlijk een beleidsstelling aan de belastingdienst moeten overhandigen waarin aangegeven staat hoe de laptop te gebruiken, louter zakelijk dus. Denk dat de laptop gekregen van de zaak een soort verborgen gift was om het aloude pc-prive project te omzeilen.
Aan de andere kant allemaal niet slim. Het is niet echt economisch stimulerend en vastzak broekzak politiek.
Ook kan ik niet uit het artikel halen waarom het afschaffen nu een vereenvoudiging van de wetgeving tot resultaat zal hebben. Als ik het zo lees word het er alleen maar ingewikkelder van in plaats van makkelijker.
De drie reacties die ik zie, zijn een beetje voorbarig. Als je goed leest, staat er dat hij onbelast is bij 90% zakelijk gebruik. Dus als je hem dwingend nodig hebt, is er niets aan de hand. En bij de meeste bedrijven is het toch al zo dat privegebruik ontraden of zelfs onmogelijk gemaakt wordt, afhankelijk van wat je ermee wilt natuurlijk.
Sowieso gaat dit gok ik niet op als de laptop zakelijk is, dwz, dat de laptop van de baas blijft. het lijkt me sterk dat de overheid kan bepalen of een bedrijf een laptop voor 1 medewerker gebruikt, of als mobiele server. neem als voorbeeld een mobiel netwerk voor scholen, die zijn niet belastbaar op 1 specifieke medewerker. ook voor mijn werk is een laptop onmisbaar, maar dat ding blijft van mijn werkgever. ik haal niet uit dit artikel of dat dit daarop van toepassing is, maar volgens mij alleen laptops die van eigenaar wisselen.
Zonde dat zelfs op dit niveau kennelijk niet verder nagedacht wordt dan de neus lang is. Ten eerste worden het gross van de laptops juist aangeschaft zodat personeel ook vanuit huis kan werken en daarbij minister Eurlings met zijn anti-file beleid tegemoet kan komen. Nu maar hopen dat de verbredingen van de snelwegen op tijd klaar zijn want straks schuiven we dus weer allemaal in file-tijd aan om op tijd achter de PC op kantoor te zitten.
Ten tweede zijn de kosten van een gemiddelde laptop niet veel hoger meer dan die van een vaste werkplek met beeldscherm, dus waarom het ene wel belasten en het andere niet?
Ten derde is de laptop minder milieubelastend dan een PC dus zijn we weer terug bij af op het gebied van energy efficiency – Over functionele efficiency nog maar niet gesproken.
Nog meer redenen? Vast wel, maar dat laat ik aan anderen over.
@Wim de Lange
Je hebt gelijk, ik begreep het idd niet goed: “Als je goed leest, staat er dat hij onbelast is bij 90% zakelijk gebruik.”
Ik ben in de suggestieve kop van Computable getrapt…