Werknemers krijgen niet langer zomaar een laptop van de zaak. Dat is het gevolg van een nieuwe regeling die staatssecretaris Jan Kees de Jager introduceert. Hij gaat het systeem van vrije vergoedingen aan werknemers sterk vereenvoudigen. De Jager komt daarmee tegemoet aan verzoeken uit het bedrijfsleven.
De lappendeken aan fiscale regelingen op gebied van werkkosten behoort volgend jaar tot het verleden. Afzonderlijke regels zoals die gelden voor bijvoorbeeld de laptop van de zaak verdwijnen. Daardoor kunnen werkgevers hun personeel niet meer onbelast van een laptop voorzien. Laptops worden daarmee op een lijn gezet met onder andere werkkleding, kerstpakketten, fietsen en bedrijfsfitness.
De 29 categorieën vergoedingen en verstrekkingen die verdwijnen, worden vervangen door een forfaitaire vrijstelling. Deze bedraagt 1,5 procent van de fiscale loonsom. Tot dit maximum percentage is de werkgever vrij om onbelast vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven.
Het forfait wordt aangevuld met nog slechts een beperkt aantal gerichte vrijstellingen voor zakelijke kosten. Er komen gerichte vrijstellingen voor reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen, studiekosten, extraterritoriale kosten en verhuiskosten bij bedrijfsverplaatsing. Veel werkgevers bieden een laptop van de zaak. Onbelaste vergoeding, verstrekking of ter beschikking stelling is toegestaan bij 90 procent of meer zakelijk gebruik.
De nieuwe regeling maakt deel uit van wat De Jager de ‘anti-Kafkawetten’ noemt. Deze wetten moeten uiteindelijk zorgen voor een blijvende administratieve lastenverlichting van ruim een half miljard euro.