Er heerst te weinig duidelijkheid over de functies van webprofessionals in de publieke sector. Dat zegt voorzitter Ron Zwetsloot van beroepsvereniging Cascadis. Vooral het takenpakket en de beloning die daarbij hoort, zouden te weinig aandacht krijgen. Het boek ‘Functieprofielen voor webprofessionals' dat de organisatie presenteert, moet voor meer erkenning zorgen.
Volgens Cascadis, die zich inzet voor webprofessionals met een overheidsbaan, worden steeds hogere eisen gesteld aan deze ict'ers. Het boek met de functieprofielen moet duidelijk maken wat het werk van deze automatiseerders precies inhoudt. Ook geeft het boek aan in welke salarisschaal de webprofessional het beste kan worden ingedeeld. Zo zou schaal acht of negen passen bij het werk van de webmaster en hoort de functie van webredacteur bij schaal negen of tien.
Waardering
Zwetsloot: ‘Ik zie geregeld dat organisaties leunen op de inzet en loyaliteit van webprofessionals, maar daar weinig waardering tegenover zetten.' Onterecht, vindt de voorzitter. Volgens hem ligt de lat bij de overheid hoog. ‘Er wordt vaak gedacht dat elke apenkop met verstand van Word een website kan onderhouden', legt de voorzitter uit. ‘Dat is absoluut niet zo. Deze webprofessional moet bijvoorbeeld ook samenwerken met andere overheden. Hij moet dus echt van de hoed en de rand weten.'
De functies waarin de vereniging het werk van de webprofessional heeft verdeeld, zijn die van webmaster, -redacteur, -coördinator, -manager, coördinerend webredacteur, projectleider en adviseur digitale communicatie. De beroepsvereniging heeft daarvoor een lijst van tachtig veelvoorkomende functiebenamingen gebruikt.
Volgens Zwetsloot zou het nog beter zijn wanneer de functieprofielen geaccrediteerd worden. Aangezien de aanvraagprocedure daarvoor jaren duurt, hoopt Cascadis dat de overheid het boek als standaard gaat gebruiken. Zwetsloot: ‘Als dat lukt, gaan we die accreditatie proberen te regelen. Voorlopig gaat het erom dat de markt dit oppikt.'