In de huidige economische tijden komt in veel ondernemers de kruidenier omhoog. Omzetcijfers zijn tanende en resultaten staan onder druk. Ondernemers snijden aan de kostenkant en schroeven productiviteit omhoog. Althans dat zouden zij moeten doen. In opdracht van het Innovatieplatform heeft het Economisch Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf onderzoek gedaan. Zij schatten dat 40.000 van de 60.000 bedrijven in het midden- en kleinbedrijf hulp nodig heeft bij het slimmer inrichten van hun bedrijfsprocessen. Deze hulp mag beslist niet te veel kosten. Is implementatie van licentievrije erp het antwoord? In dit artikel acht argumenten voor open source-erp.
1. Geen licentiekosten
Open source is gebaseerd op een ander verdienmodel. Open source-software kent geen licentiekosten. Een erp-implementatie is daarom nog niet gratis. Een juiste erp-implementatie wordt begeleid door professionele adviseurs en een supportplan. Deze kosten betaalt de klant ook bij traditionele software, maar bij gebrek aan licenties is zij bij open source-erp wel aanzienlijk voordeliger uit. Open source is dus niet gratis, wel goedkoper.
2. Voordelige maatwerkoplossing
Doordat open source-erp licentievrij is en gebouwd op open standaarden ben je als organisatie volledig vrij in de ontwikkeling van het pakket en de keuze van leveranciers. Andere pakketten zijn gebouwd op applicatie-eigen ontwikkeltalen: hiermee ben je gebonden aan ontwikkelaars die precies die taal kennen. Daarmee wordt schaarste en hoge uurtarieven in de hand gewerkt.
3. Open standaarden
Een van de trends van de laatste jaren is de toenemende vraag naar interoperabiliteit (betere samenwerking tussen pakketten van verschillende leveranciers). Op de golven van deze trend is tegelijk het belang van open standaarden toegenomen. Dit is belangrijk omdat traditionele erp-leveranciers weliswaar integratieplatformen bieden, maar daarvoor naast de erp-licentie ook weer in de buidel moet worden getast. Een softwarepakket gebaseerd op open standaarden is als een stekkerdoos; andere leveranciers kunnen de stekkers uit hun softwarepakket makkelijk aansluiten zonder kostbaar interface-maatwerk of bijkomende licenties. Dit geeft de afnemer bij toepassing van open source-erp meer keuzevrijheid en het is goed voor de portemonnee.
4. Best-of-breed
Op het gebied van business applications is veel goed doorontwikkelde software beschikbaar voor business intelligence (KPI's, executive dashboards), customer relationship management (sales management, lead management), business process management (proces controle) en e-commerce (webshop). Vanwege de toepassing van open standaarden en aanwezige plug-ins kunnen deze pakketten eenvoudig geïntegreerd worden. Daarmee ligt voor mkb-ondernemers een voordelige best-of-breed-oplossing binnen handbereik. Bij de keuze voor traditionele erp-pakketten is een afnemer voor eenvoudige integratie met een BI- of crm-pakket al snel aangewezen op pakketten van dezelfde leverancier.
5. Snelle inzet
Open source-erp-pakketten zijn veelal platformonafhankelijk (Linux of Windows) en typisch web-based. Dat wil zeggen dat installatie vaak binnen het bestaande systeemlandschap past. Daarnaast krijgen de gebruikers toegang tot de erp-applicatie via de webbrowser (Explorer of Firefox). Hierdoor kan letterlijk binnen een uur het systeem geïnstalleerd en beschikbaar worden gesteld voor ontwikkeling. Bij traditionele pakketten is dit niet denkbaar.
6. Veiligheid
Door het lichtgewicht karakter van een open source-erp 'stack' (dat wil zeggen benodigde software om open source-erp op een server te draaien) is het relatief eenvoudig om de server door een externe partij te laten beheren. Hierbij zijn verschillende technische oplossingsvormen mogelijk (virtualisatie, dedicated server, etc.). Groot voordeel is dat de veiligheid van de kritische bedrijfsgegevens in handen is van security-professionals.
7. Zekerheid
Vroeger bestond er nogal eens onduidelijkheid over de ondersteuning die een onderneming bij open source-erp krijgt na aanschaf. Een kritische blik blijft noodzakelijk. De succesvolle open source-erp-softwareleveranciers zijn solide organisaties met een professioneel partnernetwerk en volledige supportdiensten. Dit garandeert dezelfde kwalitatieve ondersteuning die men ook bij traditionele organisaties verwacht.
8. Ontwikkeltraject
Het ontwikkeltraject van de grote open source-erp-pakketten wordt in grote mate bepaald door centraal management. Het management wordt meer en meer gevormd door grote namen uit de softwarewereld. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat mede-oprichter van Navision (nu: Microsoft Dynamics) Jesper Balser onderdeel uitmaakt van het management van softwareleverancier Openbravo. Het lot van de grotere open source-bedrijfsapplicaties is al lang niet meer in handen van de grillen van een groep vrijwillige programmeurs.
Om de concurrentie een stap voor te zijn is procesinnovatie een juiste keuze, ook in deze tijden. Open source-erp is voor de meeste midden- en kleinbedrijven waarschijnlijk een volwaardige oplossing. Door traditioneel hoge implementatie- en beheerkosten wordt erp als oplossing in het mkb vaak niet overwogen. Het loont om verder te kijken naar oplossingen die functioneel en financieel wel binnen handbereik liggen: open source-erp.
Meer informatie
Een keuze voor licentievrije, zakelijke applicaties is voor veel ondernemers een stap naar het onbekende. Een keuze voor open source, hoe lucratief ook, laat zich niet opdringen. Kijk voor een greep uit enkele succesvolle licentievrije bedrijfsapplicaties eens op het internet: Openbravo.com (erp), Compiere.com (erp), Pentaho.com (BI), Jedox.com (BI), SugarCRM.com (crm), Intalio.com (bpm) en Magento.com (e-commerce).
Om dan OpenERP niet te vergeten !