Chief information officers van bedrijven in de Benelux maken zich zorgen over de beschikbaarheid van goed personeel in de nabije toekomst. Dat blijkt uit onderzoek door IBM. Deze zorg komt voor cio's op de derde plaats, na zorgen over veranderingen in de markt en druk op het ict-budget. Aan het onderzoek deden 104 cio's uit de Benelux mee.
De opsteling van cio's in de Benelux wijkt op dit punt opvallend af van de houding van hun collega's wereldwijd. Die maken zich vooral zorgen over de economische ontwikkeling op korte termijn. 'Het valt op dat cio's in de Benelux bezig zijn met de lange termijn, de vraag waar zij medewerkers vandaan moeten halen', zegt Erwin Verstraelen, die bij IBM verantwoordelijk is voor het onderzoek in de Benelux. 'Wereldwijd overheersen de kortetermijnzorgen bij de cio's.'
Deze uitkomst is in lijn met wat de onderzoekers in het gedrag van de cio's zien. 'Het verklaart waarom cio's tijdens de huidige financiële melt down hun ict verplaatsen naar India. In eigen land zien zij een groot tekort ontstaan aan mensen met de noodzakelijke vaardigheden. Dat vangen zij nu vast op met outsourcing', zegt Verstraelen.
Infrastructuur
Een ander punt waarop cio's uit de Benelux verschillen van hun collega's elders, is de waarde die zij hechten aan centralisatie van de infrastructuur en de standaardisatie van bedrijfsprocessen. Van de cio's in de Benelux noemt 80 procent centralisatie van de infrastructuur een prioriteit, tegen 75 procent in andere landen. Voor de standaardisatie van bedrijfsprocessen liggen die percentages op respectievelijk zestig en vijftig.
Ook databeschikbaarheid en dataveiligheid staan onder cio's in de Benelux hoger op de prioriteitenlijst dan bij de gemiddelde cio in het onderzoek.
Het onderzoek is uitgevoerd door IBM's Institute for Business Value. De uitkomsten geven de mening weer van 2598 cio's uit 78 landen en 19 sectoren, werkzaam bij bedrijven van verschillende omvang. Het is voor het eerst dat IBM de visie van cio's inventariseert. Eerder deed het IBM-instituut al een driejaarlijks onderzoek onder Chief Executive Officers.
@ een ITer
als er gesproken wordt over kenniswerkers, gaat het primair over mensen en niet over bevolkingsgroepen.
Je betoog is ietwat kortzichtig, maar bovenal onjuist.
1. Om te beginnen hebben we het over een structureel oplopend tekort. Meer betalen voor Nederlandse Iters is dus geen oplossing.
2. Kennismigranten zijn niet goedkoper. Voor een ervaren ITer (> 30 jaar) geldt namelijk een minimum inkomenseis van bijna 2x modaal.
3. Wie heeft het over india? Door de sterke euro, is het voor Amerikanen en Britten zeker zo interessant om in NL te werken.
Naast opleiden, is buitenlandse kennis inkopen die in NL schaars is noodzakelijk voor de toekomst van deze sector.
En dat is wat deze CIO’s signaleren.
@Gijs Notte
Als er sprake is van een struktureel probleem blijkt dus dat de opleidingen en carrieremogelijkheden van IT’ers dus jarenlang stelselmatig zijn verwaarloosd.
Dat je dan de grote groepen werkelozen in je eigen land links laat liggen en lekker goedkoop in het buitenland gaat ‘sjoppen’ is dan eigenlijk een zwaktebod naar de maatschappij.
De ontwikkeling van de kenniseconomie heeft zich, zoals wel meer in dit kabinet, op de economische factoren toegelegd en niet op kennis. Dat economisch perspectief is m.n. korte termijn gericht, nl de duur van de zit van een manager op ??n plek op zijn carriere-pad. Ook hier zou duurzaamheid wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen, maar dat vergt een andere versie op de bedrijfsvoering. Dat betekent waardering voor kennis en kunde i.p.v. beloning voor koopjesjagerij zoals @kasper al aangaf.
Ik heb de indruk dat met name gedoeld wordt op programmeurs en beheerders, dus operationeel IT werk.
IT management, waar ik goed in ben, is ook IT, maar kennelijk kan men daarvoor genoeg kandidaten vinden. Nee dus, ik weet dat ook daar kandidaten worden gezocht.
Tja, en daar zit ik hier dan, bijna 2 jaar alweer op zoek naar een nieuwe baan in zo’n laagje-hoger-dan-operationeel. OK, ik mag me IT’er noemen, heb geen hoge salariseis (ik heb zo mijn andere zekerheden veilig gesteld) en alleen maar behoefte aan een leuke collegiale omgeving rondom Zwolle, waar ik mijn gedrevenheid kwijt kan en lekker aan de slag kan met het bedenken van allerlei oplossingen voor vragen en problemen.
Appeltje-eitje dus eigenlijk en het ligt vast aan mijzelf dat ik nu al ruim 23 maanden mezelf (naar volle tevredenheid trouwens hoor) vermaak met allerhande nuttige werkzaamheden… gratis natuurlijk, want dat werk is genoeg te vinden.
Ik verklap nu even niet dat mijn leeftijd 51 is, want dan hebben jullie, beste lezers, door waar het ?cht op vastzit.
@ Gijs Notte, het zijn gewoon de ervaring van mij en kennissen/collega’s uit mijn omgeving. Het betreffen nu eenmaal veelal mensen uit de door mij genoemde landen.
Onze ervaringen zijn dus vrij zeker minder goed te noemen. (helaas) Natuurlijk zijn er ook daar mensen die hun werk verstaan, maar zij zijn naar mijn ervaring in de minderheid.
Punt 2 en 3, tot nu toe heb ik andere ervaringen.
Als het salaris en imago laag is zullen studenten niet meer kiezen voor ICT. Een hoog salaris of beter imago leidt wel degelijk op den duur tot meer aanbod.
Dus het probleem is het aantal jonge IT’ers dat zich op de arbeidsmarkt bevindt, waar men uit kan kiezen. Als men nu eens het lef had, de wat oudere en ervaren mensen uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, zou er al veel zijn gewonnen.
Beste ITer,
Waarom zou iemand uw grote en complexe opinie serieus nemen, als u iets eenvoudigs als de taal nog niet beheerst.
U schrijft: “Maar ja, je krijgt natuurlijk waarvoor je betaald.” (ja, dat laatste woord staat er echt zo!).
In een andere reactie schrijft u: “….en weten ze nog niet wat je van ze verlangd en dat ….”
Best ITer, u kunt de taalregels ontkennen of ze onnodig vinden, maar laat dat dan bovenaan uw tekst even weten, dan kan ik het overslaan.
Zie de IT nu eens als een normale bedrijfstak, wij zijn niet bijzonder, die tijd hebben we al lang gehad.
Waar we nu op wachten zijn mensen die gewoon hun werk doen en niet zitten te mekkeren als een verwend jongetje wat zijn ijsje niet krijgt.
En als je als IT manager al 23 maanden thuiszit, dan heb je veel kansen laten liggen. Juist als manager moet je een generalist zijn, en moet je ook in staat zijn een koekjesfabriek te managen. Dan is er werk genoeg.
En anders, doe eens gek, kies een ander beroep!!
Gewoon wat meer oudere werknemers met de juiste kennis in dienst nemen (45+) en wat beter betalen dan zie ik het helemaal goed komen.